ראשי המפלגות החדשות שהוקמו לקראת הבחירות הקרובות בחודש במרץ פועלים לגיוס כספים לקמפיינים שכבר יצאו לדרך. הדרך העיקרית של מפלגה חדשה בישראל לגייס כספים לקמפיין בחירות היא באמצעות גיוס ערבויות, שכנגדן ניתן לקבל מהכנסת הלוואה בגובה מקסימלי של 9.7 מיליון שקל לאחר הגשת רשימות המפלגות לכנסת.
לרוב מתקבלות הערבויות מאנשי עסקים ובעלי חברות, מהלך שמטבעו יוצר קשר שנוי במחלוקת בין השחקנים הפוליטיים ובעלי האינטרס שהעמידו כספים שאפשרו להם להיבחר לכנסת. בנוסף, מתכוונות חלק מהמפלגות לגייס תרומות במימון המונים, אך מדובר בדרך מורכבת יותר לגייס סכומים גדולים שכן החוק מגביל את הסכום הניתן לגיוס מתורם בודד ל-2,300 שקלים בלבד.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
סער צפוי להחזיר את ההלוואה בקלות
שורה ארוכה של מפלגות חדשות הצטרפו לקלחת הפוליטית בשבועות האחרונים: תקווה חדשה של בכיר הליכוד לשעבר גדעון סער, הישראלים של ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, ושר המשפטים המתפטר, אבי ניסנקורן, רשימת העצמאים של עפר שלח (לשעבר יש עתיד) ורועי כהן, ומפלגתו של החשב הכללי באוצר לשעבר פרופ' ירון זליכה.
מבין כל אלו, מצבה הכלכלי של מפלגתו של סער הוא הטוב ביותר. כמפלגה חדשה היא תקבל מהכנסת הלוואה בגובה מקסימלי של 9.7 מיליון שקל בכפוף לערבויות בנקאיות, כשלצד לזאת מובטח לה סכום של 6.5 מיליון שקל שמביאים כנדוניה חברי הכנסת צבי האוזר ויועז הנדל מסיעת דרך ארץ. סער לא צפוי לקשיים מרובים בגיוס הערבויות, שכן הסקרים האחרונים חוזים למפלגתו 18 מנדטים בבחירות הקרובות - מספר מנדטים שיזכה את מפלגתו בכספי מימון מפלגות שיאפשרו לו להחזיר בקלות את ההלוואה לכנסת, בלי צורך בחילוט הערבויות.
קשה להעריך מהיכן יגייס סער את את כספי הערבויות לקראת הבחירות הקרובות, אך בחינת התרומות שגייס במסגרת התמודדותו בפריימריז לראשות הליכוד שנערכו לפני שנה מספקת הצצה אפשרית לזהות התורמים.
לקראת התמודדותו על ראשות הליכוד מול ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הצליח סער לגייס 91 תרומות בסכום כולל של כ-2 מיליון שקל, מהן 41 תרומות מתורמים מחו"ל. עם התורמים לו נמנו אז יוסי סגול, לשעבר מבעלי השליטה בכתר פלסטיק, שתרם לו 35 אלף שקל; איש העסקים האוסטרלי, אלברט דדון (35 אלף שקל); יו"ר אלול טכנולוגיות, דוד קוליץ (25 אלף שקל); ונרי חיימוב, מבעלי רשת מחסני תאורה (10 אלף שקל).
הנדוניה שמביאים צמד הח"כים של דרך ארץ לסער נסמכת על כספי מימון הבחירות שמעניקה הכנסת למפלגות שכיהנו בכנסת היוצאת. מתוך 6.7 מיליון השקלים שהם מביאים, 4.5 מיליון שקל מגיעים מהלוואה שנטלה דרך ארץ מהכנסת ולא נוצלה ברובה, ו-2 מיליון שקל מגיעים מכספי מימון בחירות. הסיעה היתה רשאית להגדיל את ההלוואה שנטלה מהכנסת בעוד 800 אלף שקל אך לא עשתה זאת.
אם תקווה חדשה אכן תזכה ב-18 מנדטים, היא תקבל מהכנסת כספי מימון בחירות בגובה 26 מיליון שקל וכן מימון מפלגות שוטף בגובה 1.66 מיליון שקל בחודש לאורך הכנסת הבאה. סכום זה צפוי לכסות את תקציב הבחירות של מפלגתו של סער, שלפי הערכות יעמוד על 25 מיליון שקל.
האם התורמים מת"א ימשיכו גם לכנסת?
גם מפלגת הישראלים של חולדאי וניסנקורן, שעזב לטובתה את שורות כחול לבן, לא צפויה לקושי בגיוס הערבויות הנדרשות לקבלת הלוואה מהכנסת. בבחירות האחרונות לראשות עיריית תל אביב ב-2018 גייס חולדאי 232 תרומות בסוף כולל של 515 אלף שקל.
גובהה של תרומה בודדת הוגבל ל-2,300 שקל ועם התורמים לחולדאי נמנו כמה אנשי עסקים ידועים, בהם אלפרקדאקירוב, מבעלי השליטה באלרוב נדל"ן; בעלי חברת הביטוח אליהו, שלמה אליהו; סמי וטובה סגול, בעבר מבעלי כתר; משפחת פדרמן הנמנית על בעלי רשת מלונות דן; צבי לבנת, מקבוצת תעבורה; איש העסקים יגאל אהובי; רו"ח יצחק סוארי; יו"ר קרדן נדל"ן לשעבר, איתן סורוקה; בעלי חברת הביטוח מדנס שוקי מדנס; יורם פטרושקה, אביו של אורני פטרושקה מבעלי כרומטיס; מודי בן שך, ששימש בעבר בתפקידי ניהול בקבוצת פז; שמואל פרנקל, מבעלי אפסילון; נשיא איגוד לשכות המסחר לשעבר ושגריר ישראל באו"ם בעבר, דן גילרמן; מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, שלום זינגר; ועוה"ד מוריאל מטלון ממשרד עו"ד גורניצקי ושות', נבות תל צור ומיכאל צלרמאיר.
הסקרים האחרונים חוזים למפלגת הישראלים כ-8 מנדטים, שיזכו אותה בכספי מימון בחירות של 12.5 מיליון שקל ובמימון מפלגות חודשי שוטף של 750 אלף שקל. לפי ההערכות, קמפיין המפלגה מבוסס על תקציב של 15 מיליון שקל, שיעודכן מעלה או מטה בהתאם לתוצאות הסקרים. במערכת הפוליטים מעריכים כי ייתכן שברגע האחרון מפלגת הישראלים תתאחד עם יש עתיד לריצה ברשימה משותפת. במצב כזה, כל אחת מהמפלגות תקבל לאחר הבחירות כספי מימון בחירות לפי מספר המנדטים של הרשימה המשותפת.
הערכה נוספת היא כי במידה והישראלים אכן תתמודד בבחירות לבדה ולאחר הבחירות חולדאי לא יזכה בעמדת מפתח, אזי הוא יישאר בתפקידו הנוכחי כראש עיריית תל אביב וניסנקורן, בעבר יו"ר ההסתדרות, יירש את מקומו כיו"ר המפלגה. כך או כך, לחולדאי תעמוד תקופה של שבועיים בין יום הבחירות ועד למועד השבעת הכנסת כדי לבחור בין כהונה בכנסת לבין המשך כהונתו בראש עיריית תל אביב.
ח"כ לשעבר שלח, שבשלב זה מתמודד לכנסת ברשימת העצמאים, מתכוון לפנות לגיוס תרומות מהציבור למימון קמפיין הבחירות, ייתכן שבערוץ של מימון המונים. לפי ההערכות, שלח יחבור בסופו של דבר לאחת המפלגות האחרות בגוש המרכז-שמאל - הישראלים, מרצ או העבודה - עם או ללא רשימת העצמאים. במקביל, לכלכליסט נודע כי ירון זליכה החל בימים אלו בגיוס תרומות וערבויות הדרושות לניהול קמפיין. זליכה מתכוון להעמיד לצורך כך ערבויות אישיות ולפעול במקביל בערוץ של מימון המונים. ממפלגתו של זליכה נמסר כי "בתום רישום המפלגה והשלמת ההליכים הבירוקרטיים נדווח למבקר המדינה כנדרש".
המפלגות הגדילו את האשראי מהכנסת
ערב בחירות 2021 חייבות 20 מפלגות 200 מיליון לכנסת בשל הלוואות שנטלו ערב מערכות הבחירות הקודמות לצורך מימון הקמפיינים שלהן. במקרים רבים, המפלגות המתמודדות בבחירות שומרות על כוחן או צונחות במספר המנדטים, ונותרות עם חובות גבוהים לכנסת, שאותם הן משלמות במהלך הקדנציה הבאה על חשבון הקטנת הפעילות השוטפת. בעבר היו מקרים בהם מפלגות נטלו הלוואות מהכנסת, אך נציגיהן לא הצליחו לעבור את אחוז החסימה והכנסת נותרה בפני חוב אבוד. עם מקרים אלו נמנות התנועה הירוקה של סתיו ספיר ומפלגת עצמאות שייסד אהוד ברק, שנציגיהן לא התמודדו בבחירות האחרונות ונותרו מחוץ לכנסת, החייבות כל אחת 4 מיליון שקל לכנסת.
המפלגות המתמודדות לכנסת משנות כל העת את תקציבי הקמפיינים שלהן בהתאם למצבן בסקרים. בשבועיים האחרונים המפלגות המכהנות בכנסת הנוכחית הגדילו את היקף האשראי שנטלו מהכנסת ב-15% תוך שהן מנצלות את המסגרת שהועמדה לזכותן עבור כל משך הקנדציה. ערב פיזור הכנסת עמד היקף ההלוואות המצרפי של המפלגות מהכנסת על 173 מיליון שקל.
הליכוד, שחובותיה לכנסת עומדים על 64 מיליון שקל, צפויה לנהל את הקמפיין האגרסיבי והיקר מבין המפלגות המתמודדות. לפי ההערכות, תקציב הקמפיין יתבסס על כספי מימון הבחירות והמימון החודשי השוטף שתקבל המפלגה לאחר הבחירות. לפי ההערכות בבחירות האחרונות עמד קמפיין הליכוד על 80 מיליון שקל. שותפתה של הליכוד לממשלה האחרונה מפלגת כחול לבן נטלה בשבוע שעבר מהכנסת הלוואה בגובה 10 מיליון שקל, שהעמידה את היקף האשראי הכולל שנטלה מהכנסת על 25 מיליון שקל. אלא שלנוכח הסקרים המנבאים למלגתו של בני גנץ צניחה ל-4 מנדטים, קיים חשש כי היא לא תעבור את אחוז החסימה וחובה לכנסת יהפוך לחוב אבוד.
בקצה השמאלי יתקשו להחזיר הלוואות
מפלגת יש עתיד של יאיר לפיד הגדילה בשבועיים האחרונים את חובה לכנסת ב-6 מיליון שקל, שהעמידו את חובה הכולל על 21.2 מיליון שקל. הסקרים צופים ליש עתיד 14 מנדטים, שיאפשרו לה לפרוס את החזר ההלוואה על פני הכנסת הבאה. לפי הערכות תקציב הקמפיין של יש עתיד יעמוד על 20-25 מיליון שקל. תל"ם, בראשות משה (בוגי) יעלון, הגדילה לאחרונה את חובה לכנסת ב-5.5 מיליון שקל ל-9.5 מיליון, ולפי שעה לא ברור אם היא תתמודד בבחירות הקרובות יחד עם יש עתיד.
ישראל ביתנו, בראשות שר הביטחון לשעבר אביגדור ליברמן, לקחה באחרונה מהכנסת הלוואה של 6 מיליון שקלים, והיקף החוב שלה לכנסת עומד עתה על 11.3 מיליון שקלים. לפי הערכות תקציב הקמפיין של המפלגה שמיתגה את עצמה כלשון המאזניים במערכות הבחירות הקודמות יעמוד עתה על כ-10 מיליון שקל.
בקצה השמאלי של המפה החששות גדולים הרבה יותר. למפלגת העבודה יש חוב של 8.7 מיליון שקל כלפי הכנסת, והיא מנסה למצוא שותף פוליטי שעימו תתמודד לכנסת לאחר שהסקרים חוזים כי לבדה לא תצליח לעבור את אחוז החסימה ותישאר מחוץ לכנסת ועם חובות שתידרש לכסות. עד כה חולדאי וניסנקורן לא נענו להצעות אנשי העבודה לריצה משותפת, והמפלגה צפויה לנסות להתמודד שוב במשותף עם מרצ, שמחפשת אף היא חיבור פוליטי לנוכח הדשדוש בסקרים החוזים לה 4-5 מנדטים. למרצ עצמה חוב של 7.1 מיליון שקל כלפי הכנסת.
בעוד בעבודה ובמרצ חרשים לעתידן הפוליטי, שותפתן בהתמודדות בבחירות האחרונות השרה לקידום קהילתי ויו"ר גשר, אורלי לוי-אבוקסיס, צוחקת כל הדרך אל הקלפי. לוי-אבוקסיס קיבלה הבטחה מנתניהו לשריון במיקום ריאלי ברשימת הליכוד בבחירות הקרובות, לאחר שערקה לזרועותיו לאחר הבחירות הקודמות. לגשר עצמה חוב לכנסת בגובה של 1.5 מיליון שקל.