מטה הבטיחות של התאחדות הקבלנים פירסם הבוקר (א') נתונים על היקף תאונות הבנייה הקטלניות ברבעון הראשון: צניחה של 57% בהיקף ההרוגים. מנגד, מספר התאונות נותר דומה - 45 לעומת 44 ברבעון המקביל אשתקד. ברבעון הקודם, הרביעי של 2019, היו 63 תאונות.
מספר ההרוגים היה 3 לעומת 7 ברבעון המקביל ב-2019. מספר הפצועים בינוני דווקא עלה מ-31 ל-38, ומספר הפצועים קשה ירד מ-6 ל-5. שוב, מספר ההרוגים מנפילה מגובה היה גדול לעומת יתר התאונות ועמד על 61%. 17% מהתאונות הם מנפילת חפצים.
מספר הפועלים בחודש מרץ ירד משמעותית, גם בשל עזיבתה חלק מהפועלים הפלסטינים לשטחי הרשות. הערכה היא שמגמה זו תימשך גם ברבעון הבא, בחודש אפריל ואף מעבר לכך, וייתכן שתהיה לכך גם השפעה על היקף התאונות. עוד עולה מנתוני ההתאחדות, כי 2 מתוך 3 ההרוגים הם בתאונות שהתרחשו בבנייה הפרטית.
לדברי האלוף במיל' איל בן ראובן, המוביל את תחום הבטיחות בהתאחדות, הנתונים משקפים את השינוי שנעשה בשטח. "אני מסתובב בשטח ובאתרים ופוגש את הקבלנים, יש שינוי משמעותי בהכרה. אנחנו עושים המון עבודה, הכשרה לקבלנים ולפועלים, התודעה קיימת. למרות זאת אני אומר שזה שינוי וצריך למנף אותו, צריך להמשיך להתקדם קדימה, אני חושש שתשומת הלב שהולכת לקורונה תסיט את המיקוד מנושא הבטיחות".
לדבריו, ההתאחדות מפעילה בימים אלה 8 צוותים שמסתובבים בין האתרים כדי לפעול בתחומי הבטיחות ולסייע לפועלים אשר נותרו להתגורר בשטחי ישראל. "הצוותים שלנו מבקרים בכל יום ב-40-45 אתרים ועושים סקר כדי לתדרך את מנהלי העבודה בנוגע להיבטים שדורשים שיפור. בנוסף, התקשרנו למספר חברות שמספקות לנו מסכות ומדי חום במחירים מוזלים כדי לצייד את האתרים בציוד הגנה מתאים".
"עדיין לא מגמת שיפור"
ד"ר הדס תגרי, מנהלת הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה, אומרת כי "ברבעון הראשון של השנה חלה ירידה מסוימת במספרן של התאונות הקטלניות במהלך עבודות בנייה לעומת פרק הזמן המקביל אשתקד. ירידה נקודתית זו מבורכת ומשמחת, אולם לא ניתן בשלב זה להסיק ממנה על מגמת שיפור ובוודאי שלא על רמת בטיחות טובה באתרים".
לדבריה, ברבעון זה התרחשו 4 תאונות בנייה קטלניות ולא 3 כפי שמדווחת התאחדות הקבלנים. בנוסף, "נתוני שנת 2019 - ביחס אליהם מוצג הנתון הנוכחי - שיקפו עלייה חדה במספר ובשיעור ההרוגים לעומת השנתיים שקדמו לה, דהיינו מדובר בהשוואה לשיא שלילי - 13.1 הרוגים לכל 100 אלף עובדים בשנת 2019. עוד יש לזכור שמתחילת חודש מרץ השנה חלה ירידה משמעותית בהיקף הבנייה בשל מגפת הקורונה. וחשוב מכל - מדובר בפרק זמן קצר ביותר שאינו יכול להעיד על מגמה, דבר שניתן ללמוד גם מכך שלא חלה ירידה במספרן הכולל של התאונות המדווחות לציבור שהן בדרגות פציעה בינונית ועד קטלנית. חשוב לזכור גם שמספר זה מהווה שבריר מסך תאונות העבודה בענף הבנייה העומד על פי נתוני הביטוח הלאומי, על כ-500 בחודש".
תגרי הוסיפה ואמרה, כי "התקופה הנוכחית היא תקופה קשה מאוד לבטיחות ולבריאות העובדים באתרי הבנייה, כאשר למכלול הסכנות הרגילות נוספה הסכנה החמורה הנשקפת לעובדים בענף מהידבקות בנגיף הקורונה. לפי שעה, מפגינים הרגולטורים המדינתיים ובראשם מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית אזלת יד חמורה בהתמודדות עם סכנה זאת, ולצד זאת גם ירידה בהיקף הפיקוח הכללי על הבטיחות, נוכח צמצומה של מצבת כוח האדם בזרוע עבודה של משרד העבודה והרווחה. יש לקוות שרגולטורים אלה יתעוררו מתרדמתם ויפעלו כדי להבטיח מעטפת הגנה מקסימלית לעובדים הנדרשים לצאת לעבודתם נוכח סכנה חדשה זאת, אשר ללא ספק תמשיך ותלווה את הציבור זמן רב".