בחזרה ל-1998: נגיף הקורונה ממשיך לטלטל את השווקים וסקטור האנרגיה בכלל, ואת קבוצת דלק בפרט. אתמול ירדה מניית הקבוצה שבשליטת יצחק תשובה (61.7%) בכ-25% נוספים, זאת לאחר שביום ראשון צללה ביותר מ-30%. הקריסה במחיר המניה מתרחשת על רקע ירידה תלולה במחיר הנפט, בשיעור של כ-30%, שהגיע אתמול ל-30-32 דולר לחבית. בכך השלימה קבוצת דלק צניחה של 72% מתחילת השנה, ושווי החברה הגיעה ל-1.7 מיליארד שקל בלבד.
למעשה, במהלך יום המסחר, כשהירידה במניה הגיעה גם ל-33%, שווי השוק של דלק אף הגיע ל-1.5 מיליארד שקל. מדובר בשווי זהה לזה שלפיו השתלט תשובה על הקבוצה לפני 22 שנים בהשתלטות עוינת.
בפברואר ומרץ 1998 תשובה ביצע שורה של עסקאות שבמסגרתן רכש 50% מקבוצת דלק, ובכך דחק את רגלי בעלי השליטה הקודמים, משפחת רקנאטי, שהחזיקה בשליטה בחברה באמצעות דיסקונט השקעות (דסק"ש). העסקאות שבהן רכש תשובה את מניות קבוצת דלק - בין היתר מבנק הפועלים ואליעזר פישמן - נעשו לפי שווי חברה של 1.52-1.54 מיליארד שקל.
אין פירוש הדבר שתשובה מחק את השקעתו, שכן במהלך השנים קבוצת דלק חילקה דיבידנדים בהיקפים גדולים (3-4 מיליארד שקל).
קריסה עולמית
מבחינות רבות, הנתון שצריך להדאיג את החברה אלו תשואות האג"ח שלה, שנסקו גם הן במהלך יום המסחר. התשואה של סדרה כ"ב הקצרה (מח"מ 0.8) הגיעה ל-150% במהלך יום המסלר, ונסגרה ב-129%, וסדרות אחרות עלו מעל ל-100% גם כן - נתונים שמשקפים את הבהלה של המשקיעים בשל תנועת המלקחיים שבה מחיר הנפט צולל בשעה שלקבוצת דלק חוב כולל בהיקף של 9.1 מיליארד שקל. במילים אחרות, חלק מהמשקיעים מתמחרים סיכוי גבוה שדלק הממונפת תתקשה לפרוע את חובותיה. חלק מהחובות נוצרו בעת הרכישה של איתקה, שבאמצעותה רכשה דלק את נכסי הגז של שברון בים הצפוני ב־1.8 מיליארד דולר, ובכך הפכה משחקנית שפועלת בעיקר במזרח התיכון לשחקנית בינלאומית - עסקה שבוצעה בעת שמחיר הנפט היה גבוה משמעותית.
עם זאת, חלק מהאנליסטים שמסקרים את תחום האנרגיה בארץ חושבים שהדרך להסדר חוב בדלק עוד ארוכה. אחת מהאנליסטיות הבכירות בתחום אמרה ל"כלכליסט" כי "אף בית משפט לא ייתן בשלב זה הוראה לעצור את התשלומים של החברה, משום שאירוע הקורונה הוא אירוע מאקרו, ולחברה יש יכולת לשרת את החוב שלה בשנה־שנתיים הקרובות. רק אם מחיר הנפט יישאר סביב 30 דולר לחבית לאורך זמן, לפחות שנה, אז החברה עשויה להגיע למצב של קריסה. אבל במקרה כזה, סביר להניח שחצי מחברות הנפט והגז בעולם יקרסו. דלק לא תהיה חריגה".
ואכן, כל סקטור האנרגיה סובל מחולשה בשל הירידה במחיר הנפט, שהחלה ביולי האחרון, והפכה בסוף השבוע לקריסה של ממש בעקבות הקרב על היקפי ההפקה בין רוסיה לסעודיה.
כך, למשל, חברת הנפט הגדולה בעולם, שברון, שממנה דלק רכשה נכסים בים הצפוני, ירדה מיולי ועד לפתיחת המסחר אתמול ב־18%. זאת למרות שהחברה הודיעה כי בכוונתה לחלק דיבידנדים בהיקפים גדולים למשקיעים, וחרף העובדה שהחוב שלה, שעומד על 2.5 מיליארד דולר, אינו גבוה ביחס לשווי השוק שלה, שעמד אתמול בפתיחת המסחר על 79 מיליארד דולר.
גם חברות אנרגיה גדולות אחרות, שגדולות באופן משמעותי מדלק, ירדו בשיעורים חדים בחצי השנה האחרונה. בריטיש פטרוליום, למשל, ירדה ב-35%, שיעור ירידה דומה לזה של אקווינור הנורבגית. פרמייר אולי הבריטית - החברה שעליה הצביעה דלק בתור המודל להנפקת החברה־הבת שלה איתקה בבורסת לונדון - התרסקה אתמול במהלך המסחר ב-50%, ובכך השלימה צלילה של 70% מאז יולי. פרמייר אויל, שמפיקה נפט וגז בבריטניה ואינדונזיה, הגיעה לשווי שוק של 300 מיליון דולר בלבד, זאת בשעה שהיא נושאת על גבה חוב של 2.7 מיליארד דולר.
תלוי בחסדי מחיר הנפט
בזכות גידור שביצעה דלק על חלק נכבד מנכסי האנרגיה שלהם, שמקבע מחיר של 64 דולר לחבית, היא יכולה להחזיק את הראש מעל המים לפחות בשנה הקרובה. עם זאת, הסטטיסטיקה פועלת לרעתה, משום שבשוק ההון הישראלי לא זכורה חברה שחזרה למהלך עסקים רגיל מתשואות אג"ח כמו אלו שאליהן הגיעה דלק אתמול.
לכן תשובה צריך לקוות שבהלת הקורונה תתמתן ושמחיר הנפט יתאושש. אך בינתיים אי־הוודאות חוגגת. גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, טען אתמול בסקירה שפרסם כי "בטווח הקרוב, בהנחה שווירוס הקורונה לא ייבלם במהלך השבועות הקרובים, צפויה ירידה במחיר הנפט אל מתחת ל־30 דולר לחבית. אם הנגיף ייבלם, הדבר יתרום להתייצבות ולעלייה מחודשת במחיר הנפט". לטענת בפמן, אי־הוודאות צפויה לשלוט בעתיד הקרוב, ומחיר הנפט הנמוכים יביאו להורדת דירוג של חברות נפט, שחלקן יהפכו לחדלות פירעון.
מנגד, ירידת מחיר הנפט צפויה לגרום לירידה במספר האסדות הפעילות, מה שיביא לצמצום ההיצע ולעלייה בביקוש. גם החתימה על שלב א' בהסכם הסחר החדש בין ארה"ב וסין תורמת לאופטימיות זהירה, "אולם, כפי הנראה, כתוצאה מהתפשטות הקורונה, סין תתקשה לקיים בזמן הקרוב את ההתחייבויות שלה הנוגעות להגדלת היקף רכישת האנרגיה שלה מארה"ב ב־52.4 מיליארד דולר בשנתיים הקרובות".