עלייה בהיקף המשכנתאות: כשבחוץ מתחוללת סערה כלכלית אשר צפויה לפגוע קשות בפלח המשכנתאות, מפרסם היום בנק ישראל את נתוני חודש פברואר המשקפים את מצב השוק רגע לפני כניסתו למשבר, כשהבנקים עוד פעלו כרגיל והמשיכו להעניק משכנתאות בהיקפים משמעותיים ובריביות נוחות.
לגבי הנתונים העתידיים של חודש מרץ אשר יפורסמו בהמשך, כבר ברור כי המצב יהיה שונה בתכלית וישקף צניחה הן בהיקפי המשכנתאות והן בתנאי המשכנתה שהעניקו הבנקים ללווים. על פי הערכות המבוססות על דיווחים לא רשמיים של הבנקים, בחודש מרץ צפויה צניחה של כ-60% בהיקף המשכנתאות.
בחודש פברואר הבנקים חילקו 8,632 משכנתאות, היקף כמעט זהה לזה של חודש ינואר השנה (8,694 משכנתאות), ועלייה של כ-20% בהשוואה לחודש פברואר 2019 בו נתנו הבנקים כ-7,208 משכנתאות. גם מבחינת ההיקף הכספי, הנתונים דומים מאוד לאלה של החודש הקודם (ינואר) 571 מיליון שקל בפברואר לעומת 574 מיליון שקל בינואר.
לעומת זאת בפברואר אשתקד הציבור נטל משכנתאות בהיקף נמוך משמעותית של 302 מיליון שקל כך שבפרואר 2020 מציג זינוק משמעותי של כ-90%. כאמור, בחודש פברואר הקורונה כבר הייתה כאן, אך ההגבלות על האוכלוסייה היו בראשיתן, העסקים עבדו, אחוז האבטלה עדיין לא זינק ובהתאם המצב קיבל ביטוי בענף המשכנתאות.
הליך המשכנתה הוא תהליך ארוך במסגרתו מקבל הלקוח שמבקש משכנתה כשבועיים להבטחת גובה הריבית שהוא מקבל, לכן סביר כי מרבית נוטלי המשכנתאות הם כאלה שהחלו את התהליך מול הבנק בחודש ינואר ואפילו בחודש דצמבר, מסיבה זו את ההשלכות של משבר הקורונה, כולל בריביות נראה במהלך החודשים הקרובים.
מבחינת הריביות ניתן לראות כי הריבית הריאלית המשוקללת נותרה נמוכה גם בחודש זה ועומדת על 1.1% בדומה לחודש הקודם. מדובר בריבית הנמוכה ביותר מאז נובמבר שנת 2015 אז נרשמה ריבית דומה.