שוב קונים דירות? לאחר שפל של שלושה חודשים שנרשם בעקבות משבר הקורונה, בחודש יוני החלו רוכשי הדירות לחזור אל השוק, כך עולה מסקירה של אגף הכלכלן הראשי באוצר שפורסמה היום (ג').
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
לפי הסקירה, בחודש יוני נרשם גידול בעסקאות בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, וסך העסקאות בחודש זה עמד על 10.9 אלף - גידול של 16% בהשוואה ליוני אשתקד. בניכוי המכירות שבוצעו במסגרת תוכנית מחיר למשתכן, עמד היקף העסקאות בשוק החופשי על 9,100, עלייה של 11% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
ניתוח הממצאים מלמד כי בחודש זה היה מספר גבוה יחסית של עסקאות מחיר למשתכן - זינוק של 53%. לצד זאת, רמת העסקאות בשוק החופשי בחודש זה היא מהנמוכות בעשור האחרון.
בחלוקה של השוק לעסקאות יד שנייה וחדשות, ניתן לראות שסך העסקאות בדירות יד שנייה בחודש יוני עמד על 6,600 דירות, עלייה של 7% בהשוואה ליוני אשתקד, לאחר שלושה חודשים של ירידות חדות (כל חודש בהשוואה למקביל לו אשתקד).
לפי אגף הכלכלן הראשי, הגידול במכירת דירות יד שנייה חל על רקע גידול חד במכירות המשקיעים. בפילוח גיאוגרפי נמצא כי באזור חדרה הוסיף לרדת מספר העסקאות בדירות יד שנייה בשיעור חד, ואילו באזורי תל אביב, המרכז ונתניה נרשמה ירידה מתונה יחסית. מנגד, בולטים אזורי באר שבע ורחובות עם שיעורי גידול של 31% ו-18%, בהתאמה.
זינוק של 100% במכירות הקבלנים בב"ש
בדירות החדשות, מכירת דירות חדשות בחודש יוני הגיעה לרמה של 4,200 דירות - הרמה החודשית הגבוהה ביותר מאז תחילת השנה. בניכוי מכירות מחיר למשתכן, הסתכמה מכירת הדירות החדשות בשוק החופשי ב-2,500 דירות, גידול של 26% בהשוואה ליוני אשתקד. גידול חריג של 100% נרשם במכירות הקבלנים באזור באר שבע שבאוצר מתקשים להסביר בשלב זה.
בפילוח הרכישות ניתן לראות כי המחצית הראשונה של החודש התאפיינה ביציבות ואילו בשבועיים הבאים חלה עלייה שמוסברת ברכישה של קרן רי"ט. הגידול במכירת הדירות החדשות מתבטא גם בגידול בתזרים המזומנים שעמד על 7 מיליארד שקל - עלייה ריאלית של 28% בהשוואה ליוני 2019.
יחד עם זאת, בארבעת החודשים האחרונים חלה ירידה של 31% בתזרים המזומנים של הקבלנים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
המשקיעים מוכרים
רכישות המשקיעים בחודש יוני הסתכמו ב-1,200 דירות, ללא שינוי בהשוואה ליוני 2019, זאת לאחר ארבעה חודשים רצופים של ירידות חדות ברכישות אלו. יש לציין, כי זהו פלח השוק היחידי שבו לא חל גידול ברכישות בחודש יוני. כשיעור מסך העסקאות, עמד משקל המשקיעים על 11% בלבד, נמוך ב-0.2% בהשוואה ליוני אשתקד.
בפילוח גיאוגרפי נמצא כי דווקא באזורי הפריפריה חל גידול ברכישות המשקיעים, ואף בשיעור משמעותי. באוצר מעריכים, כי רמות המחירים הנמוכות המאפיינות את אזורי הפריפריה "מתמרצות" רכישות באזורים אלה בתקופה שבה עבור חלק גדול ממשקי הבית נרשמה ירידה ביכולת הקנייה.
לצד זאת, מכירות המשקיעים בחודש יוני רשמו עלייה של 15% בהשוואה ליוני 2019 ועמדו על 2,100 עסקאות. מדובר בגידול כפול מזה שנרשם בסך העסקאות בדירות יד שנייה.
"מלאי" הדירות בידי משקיעים הוסיף לרדת בחודש יוני ובשיעור חד, כאשר במהלך החודש נגרעו מ"מלאי" זה כ-900 דירות, ומאז החל לרדת "מלאי" הדירות בידי משקיעים באפריל 2016, נגרעו ממנו עד יוני האחרון כ-25 אלף דירות.
מהנתונים מסתמן כי גם הזוגות הצעירים החליטו לחזור אל השוק לאחר מספר חודשי קיפאון. ביוני נרכשו 5,800 דירות על ידי זוגות צעירים - עלייה של 28% בהשוואה ליוני אשתקד.
בניכוי רכישות במסגרת מחיר למשתכן הסתכמו רכישות הזוגות הצעירים בשוק החופשי ב-4,000 דירות - עלייה של 19% בהשוואה ליוני 2019, לאחר ארבעה חודשים רצופים של ירידות חדות. סך הדירות שנמכרו במסגרת "מחיר למשתכן" בחודש יוני עמד על 1,800 דירות, עלייה חדה של 53% בהשוואה ליוני אשתקד.