רשת אייס הגישה הבוקר (ד') עתירה לבג"ץ נגד המדינה בדרישה לקבל הסבר מדוע לא מבוטל האיסור על הפעלת חנויות בקניונים בסופי השבוע. כפי שנחשף בכלכליסט בשבוע שעבר, אייס איימה כי תעתור לבג"ץ במידה וההגבלות לא יוסרו. הערב הורה בג"ץ למדינה להשיב בתוך חמישה ימים לעתירה.
הבג"ץ הוגש גם נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הבריאות יולי אדלשטיין ושר האוצר ישראל כץ. השניים האחרונים הם חלק מקבינט הקורונה, ולכן יש בכוחם לקבל החלטה על הסרת האיסור על מסחר בשבת.
אייס טוענת כי סגירת המסחר בשבת מטילה אי-ודאות על המשך העסקתם של מאות עובדים ברשת. אייס מפעילה באמצעות חברת אייס קפיטל קמעונאות כ-40 סניפים, מתוכם 20 פועלים דרך קבע בימי שבת במתחמים פתוחים, שאינם קניונים.
בעתירה למתן צו על תנאי מבקשת רשת הקמעונאות לזמן את הנתבעים לדיון בו יתנו הסבר מדוע ההחלטה בדבר ביטול איסור המסחר בסופי שבוע לא מונחת כלל לדיון ואישור הממשלה בכלל וקבינט הקורונה בפרט. העתירה הוגשה באמצעות עורכי הדין אסף שובינסקי וחן שומרת ממשרד יוסי לוי ושות'.
רשת ה"עשה זאת בעצמך" מציינת בעתירה לבג"ץ, כי ההכרעה בעתירה דחופה מאוד ונדרשת לפני סוף השבוע הקרוב, "על מנת למנוע נזקים חמורים ביותר לעותרת, למשק הישראלי בכללותו ולמאות אלפי בתי אב בישראל, ובית המשפט הנכבד מתבקש לקבוע דיון דחוף בה".
אייס מציינת כי כל עוד החלטת המדינה לא לאפשר פתיחת חנויות העותרת בסופי שבוע עומדת בעינה, היא מסבה לרשת ולעשרות אלפי עסקים נזקים אדירים ומטילה "עננת אי-וודאות כבדה על אפשרותה להמשיך להעסיק מאות רבות של עובדים בחנויותיה".
ההחלטה על סגר כללי בסופי שבוע מיום שישי ב-17:00 ועד ליום ראשון ב-5:00, כמו גם על הגבלות נוספות, התקבלה בממשלה ב-16 ביולי, לאור התפרצות גל שני של קורונה, ונכנסה לתוקף למחרת. אייס מציינת כי עוד באותו היום (17.7.2020), הודיעה ממשלת ישראל כי האיסור על הפעלת מסעדות לא ייכנס לתוקף באופן מיידי, וכי תישקל הסרת האיסורים על חלק מהמגזרים העסקיים.
אייס: המדינה פועלת משיקולים זרים
"ממועד זה ואילך", נטען בעתירה, "נזנחה למעשה כוונת ממשלת ישראל להטיל סגר כולל על פעילות המסחר, הבילוי והפנאי במדינת ישראל בסופי שבוע, ובעקבות לחצים שהפעילו מגזרים שונים במשק הישראלי, החלה החרגת עסקים שונים מהאיסור על הפעלתם בסופי שבוע, במנותק לחלוטין מכל תשתית עובדתית-מקצועית-רפואית-אפידמיולוגית שהיא, משיקולים זרים בלבד, ותוך ניתוק הקשר הסיבתי שבין האמצעי למטרה".
עוד נכתב בעתירה כי "כך, הלכה למעשה, בוטל האיסור על הפעלתם בסופי שבוע של מגוון עסקים בהם קיים פוטנציאל הדבקה משמעותי ובהם: מסעדות, אטרקציות, חדרי כושר, בריכות שחייה, מוזאונים, גני חיות, רכבל ועוד, ומנגד, ככל הנראה בהיעדר לובי פוליטי והפעלת לחצים, נותרו על כנן המגבלות על הפעלת חנויות, קניונים, שווקים וספריות בשבת".
אייס טוענת כי ההחלטה של המדינה להשאיר את המסחר סגור בסופ"ש חורגת חריגה קיצונית ממתחם הסבירות. לראיה, טוענת הרשת, כי מספיק לבחון את אופן קבלת ההחלטות ואת העובדה כי למרות קבלת החלטת הממשלה, הוחרגו עסקים שונים מהאיסור לעבוד בסופי שבוע, במנותק מכל שיקול רפואי-מקצועי וללא כל קשר לשאלת הסיכון הכרוכה בהפעלת אותו עסק.
על כן, לטענתה האיסור על הפעלת חנויות וקניונים – שנותר כשריד אחרון לסגר הכלכלי שביקשה הממשלה להטיל – בלתי סביר ודינו להתבטל. נטען, כי "האיסור על הפעלת חנויות בסופי שבוע פוגע פגיעה בלתי מידתית ובלתי חוקתית בזכויות היסוד של העותרת ושכמותה, ושל מאות עובדיה".
לטענת הרשת, בבסיס ההחלטה לעשות אבחנה בין העסקים שיכולים לעבוד בשבת לבין חנויות אייס לא עומד כל שיקול ענייני או רפואי, אלא העובדה שעסקים שהותר להם לעבוד בשבת הפעילו לובי פוליטי ולחץ על מקבלי ההחלטות, ואילו עסקים שפעילותם נותרה אסורה בסופי שבוע, לא הפעילו לוביסטים. אייס יוצאת נגד ההיתר להפעיל עסקים שונים כגון מסעדות, בתי מלון, בריכות, מכוני כושר ואחרים, "שפוטנציאל ההדבקה בהם גדול עשרות מונים מאשר בחנות הממוקמת במתחם חיצוני ושטחה אלפי מ"ר".
"מדוע שפעילות שאינה חיונית ושמטרתה – הנאה ובילוי, דוגמת מסעדות, מכוני כושר, בריכות, בתי מלון וכיוצא בזה תותר בימי שבת", שואלים-טוענים בעתירת אייס, "שעה שהמבלים באים במגע בלתי אמצעי ביניהם ובמרחקים קרובים ביותר, ללא עטיית מסכה על פניהם, ואילו פעילות חנות גדולה הממוקמת במתחם מסחרי פתוח, אשר שומרת על כללי התו הסגול באדיקות, המוכרת כמפעל חיוני במסגרת היערכות המשק הישראלי לשעת חירום, כמי שמספקת מוצרים חיוניים הדרושים לציבור, לא תותר בימי שבת?". ובאייס גם עונים כי "לא נמצא תשובה לשאלה זו בספרי המדע ולא בספרי הרפואה".
החברה אף מציינת כי משרד הבריאות, פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו, ושרים שונים תומכים בפתיחת המסחר בסופי שבוע, ומדגישה כי בישיבת ממשלה שהתקיימה ב-3 באוגוסט תמך גמזו בביטול המגבלה.
פורסם לראשונה: 14:12, 05.08.20