במשרד האוצר ובארגוני המעסיקים וההסתדרות יתחילו כבר בימים הקרובים בהכנות לחתימת עסקת חבילה חדשה במשק, כפי שפורסם לראשונה הבוקר (יום ב') ב-ynet. שר האוצר אביגדור ליברמן קיים היום פגישת עבודה ראשונה עם נגיד בנק ישראל, יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד וראשי המגזר העסקי, ושמע מהם סקירות על מצב המשק והצעות לתוכניות לעתיד.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
"אני כאן כדי להקשיב לאנשים שחיים פה יום יום, רגע לפני תחילת דיוני התקציב", אמר ליברמן בפתח דבריו. "אני חושב שזה קריטי להגיע לתוכנית לייצוב המשק, כולל עסקת חבילה. אנחנו במצב מאוד מורכב מבחינת יוקר המחייה ומחירי הדיור. נדהמתי לראות את הקפיצה במחירים בחודשים האחרונים. צריך לנהל את האירוע בצורה ממלכתית ואחראית".
מוקדם יותר פורסם ב-ynet כי ליברמן ידרוש לחתום על הסכם שכר במגזר הציבורי כבר במהלך החודש הקרוב, לאחר שהסכם כזה לא קיים משנת 2018. גורם בכיר בהסתדרות אמר כי "ברור שיהיה טוב לחתום במהרה על הסכם שכר חדש, שיתחשב כמובן גם בתקופה הקשה של משבר הקורונה. הדרישות שלנו יהיו ברורות, אך מתונות, בהתחשב במצב במשק".
יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד: "אני מברך את שר האוצר, אביגדור ליברמן, על כך שכבר ביום כניסתו לתפקיד חידש את מודל השיתוף בין הגורמים שמניעים את הכלכלה הישראלית. בניית האמון מחדש בין נציגי המעסיקים, ההסתדרות ושר האוצר נדרשת כדי להוציא את ישראל מהשיתוק הכלכלי שנכפה עליה, ולהזניק כאן תהליכים שתקועים כבר למעלה משנתיים. הנכונות של הצדדים לשתף פעולה תאפשר לחזק את התעשייה המקומית, לקדם את מעמד האדם העובד ולהעלות את רמת החיים בארץ. כמו שידענו לגלות אחריות ולרתום את המגזר הציבורי במשבר הקורונה, כך ההסתדרות תמשיך להיות שותפה מובילה לכל מהלך שיעזור לשקם את המשק ולשפר את השירות לאזרחי ישראל".
נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד"ר רון תומר: "המעסיקים חיכו תקופה ארוכה להנהגה כלכלית ושר האוצר לקח מנהיגות כבר ביומו הראשון בתפקיד. אנחנו נעמיד את כל הכוחות המקצועיים, הידע והקשר לחברות הגדולות במשק כדי לייצר תוכנית משותפת שתפנה את מצאי המובטלים למקצועות עם פריון ושכר גבוה".
יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי: "כניסתך לתפקיד היא בשורה ענקית עבורנו. כמי שמכיר אותך לאורך כל הדרך, מילה שלך זו מילה וזו לא קלישאה. נשיאות המגזר העסקי תעשה כל שביכולתה על מנת לעבוד בשיתוף פעולה כאשר מילת המפתח היא יצירת וודאות לעסקים. המגזר העסקי חייב לדעת מהם אותם צעדים שנקבע יחד, לצד תקציב אחראי ורפורמות שיובילו להגדלת הפריון ולחזרה לתעסוקה.
"הקמנו את מנהלת המעסיקים יחד עם ההסתדרות וזרוע העבודה ובתוך חודשיים הובלנו 6,000 הכשרות וזו ההוכחה ששיתוף פעולה מוביל להצלחה. אני שם כתף ומתייצב, למענך, לטובת המגזר העסקי והמשק ולמען המדינה. יש הרבה מה לעשות ואנחנו נציג לך את זה באופן מסודר על מנת שנוכל יחד להציל את הכלכלה ולהחזיר את המשק לצמיחה".
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון: "אני מברך היום את שר האוצר הנכנס, אביגדור ליברמן - הצלחתך הצלחתנו, ואומר לו ולממשלה הנכנסת בכללותה: אני ובנק ישראל עומדים לרשותכם לטובת הייעוץ הכלכלי לממשלה ועל מנת לסייע בצורה הטובה ביותר למשק הישראלי, בדיוק כפי שנעשה עד כה.
"בראייה צופה פני עתיד, היציאה מהמשבר מחזירה אותנו להתמודדויות הכה חשובות העומדות בפני המשק: הגדלת הפריון, הקטנת אי השוויון, והכנסת אוכלוסיות נוספות למעגל התעסוקה. למשק הישראלי יש פוטנציאל אדיר וזו הזדמנות פז לייצר התאמה למציאות החדשה שנוצרה בחלק ממקטעי הכלכלה והמשק, תוך התייחסות במקביל גם לסוגיית המימון של צעדי מדיניות שיינקטו".
בפגישה אישית שהתקיימה בין הנגיד לשר האוצר הנכנס הציג ירון לליברמן את עיקרי מסמך צעדי המדיניות המומלצים שגיבש בנק ישראל עבור הממשלה, אותם יפרסם בימים הקרובים. מבנק ישראל נמסר כי המסמך הוא פרי עבודת מחקר בבנק ישראל ומשלב גם תובנות יסוד על כלכלת ישראל וגם תובנות שהתגבשו והתחדדו לאור משבר הקורונה, ומציג את הרפורמות המבניות הדרושות לעשורים שלפנינו בשלל תחומים -חינוך, תשתיות, פיננסים, הפחתת בירוקרטיה, קידום הדיגיטציה ועוד, תוך קיום מסגרת פיסקאלית אחראית.
מחר צפוי שר האוצר הנכנס לקיים דיון ראשון ודחוף בדבר המשך תשלום דמי האבטלה לאחר ה-30 ביוני. השר מציע לא לשלם דמי אבטלה למי שאינם בגיל 45 ומעלה, למעט בתחומי התיירות והתעופה.
בכך, יציע ליברמן מתווה אחר לחלוטין מזה שסיכם שר האוצר היוצא, ישראל כץ, עם בכירי האוצר רק בשבוע שעבר, לפיו מי שאינם בגיל 28 ומעלה יזכו לקבל דמי אבטלה רק אם הם בעלי משפחה, עם בן/בת זוג או עם ילדים.