המשקיעים בוול סטריט מריחים התחלה חדשה - המדדים ננעלו בעלייה שבועית חדה: מדד דאו ג'ונס זינק היום ב-1.9% ורשם עלייה שבועית ראשונה לאחר שלושה שבועות (טיפס ב-2.5%). S&P 500 קפץ ב-1.7% (והתחזק השבוע ב-3.5%) ונאסד"ק עלה ב-1.6% (רשם נסיקה שבועית של 6%). וכל זה לאחר שפורסמו היום נתוני התעסוקה מהגרועים בהיסטוריה - שיעור האבטלה בארה"ב בשיא מאז מלחה"ע ה-2. המזל הגדול - התחזיות עמדו על נתונים גרועים יותר. .
הנפט נסק השבוע ב-25%: מחירי הנפט רשמו שבוע שני של עליות על רקע קיצוצים בתפוקות לצד עלייה בביקוש ככל שהכלכלה נפתחת בהדרגה – ה-WTI קפץ היום ב-5% (1.19 דולר) לשווי של 24.74 דולר לחבית. הברנט טיפס ב-2.8% לשיעור של 30.28 דולר לחבית.
"השוק עדיין במצב של עודפים במלאים, אך הקיצוצים בתפוקות מצד מדינות אופ"ק+ מסייעים לצד ההתאוששות בביקוש שעשויה להתגבר ככל שהכלכלה נפתחת מחדש", כך לדברי ג'ייסון גאמל Jason Gammel, אנליסט מ-Jefferies equity.
הזהב רשם עלייה שבועית של 0.8%, למרות ירידה יומית של 0.7% (11.90 דולר) לשיעור של 1,713.90 דולר לאונקיה. "הירידה היומית שנרשמה היום היא תגובה נורמאלית לעלייה הדרמטית שנרשמה אמש בוול סטריט", כך לדברי טאי וונג Tai Wong, מנהל המסחר במתכות יקרות ב-BMO.
"ישנם משקיעים שיכולים לראות מבעד לצונאמי השלילי הזה של נתוני מאקרו גרועים ודוחות מאכזבים שפרסמו חברות, ולהסתכל לעבר הפוטנציאל שמעניקה הפתיחה ההדרגתית של הכלכלה", כך לדבריו של ארט הוגאן Art Hogan, אסטרטג השוק של National Securities.
תשואת אג"ח ארה"ב לשנתיים בשפל של כל הזמנים, לאחר שהתפרסמו נתוני האבטלה לחודש אפריל: התשואה ירדה ב-0.2 נק' בסיס לרמה של 0.105%. עם זאת, תשואת אג"ח ארה"ב ל-10 שנים טיפסה היום ב-2 נק' בסיס לשיעור של 0.657%, והתשואה ל-30 שנה קפצה ב-4 נק' בסיס ל-1.362%.
מניית דיסני טיפסה היום שהמשקיעים נהיו אופטימיים לגבי חזרה לשגרה כלכלית. החברה הודיעה כי כבר נמכרו כל הכרטיסים לפתיחה המחודשת של דיסנילנד בשנגחאי ביום שני הקרוב. השלטון בסין דורש מדיסני להקפיד שלא תהיה תכולה של יותר מ-30% מבקרים בפארק.
מנכ"ל אלפבית סונדאר פיצ'אי Sundar Pichai במזכר פנימי במייל לעובדים: נפתח את משרדינו ברחבי העולם בתחילת החודש הבא - בתפוסה של 10%-15%, כך דווח ב-CNBC. לדבריו של פיצ'אי, רוב העובדים שיכולים לעבוד מהבית, ימשיכו כך עד סוף השנה, אם כי מדי פעם יחויבו להגיע פיזית למקום העבודה.
מתלוצץ עם עובדיו - המנכ"ל הוסיף באותו מייל כי "אמנם כבר נתפסנו חזק על הפגישות הוירטואליות שאנו מנהלים בתקופה זו, אך אני מתגעגע למפגשים האמיתיים כשכולם נמצאים במקום אחד. אבל זה אולי יקח עוד זמן מה, כי החזרה תהיה איטית ומדורגת".
אפל חוזרת לביזנס: החל משבוע הבא יפתחו חנויות יצרנית האיפון במדינות איידהו, דרום קרוליינה, אלאבמה ואלסקה. בכניסה לחנויות תתבצע בדיקת חום גוף ומספר הקונים שישהו בהן יוגבל. במדינות אלה ישנן סך הכל שש חנויות של אפל והחברה אף טרם אישרה כי תפתח את כל השש. לאפל 510 חנויות ברחבי העולם ו-271 בארה"ב.
חנויות אפל שמחוץ לסין, למעט במספר מקומות מבודדים בדרום קוריאה, אוסטרליה וגרמניה, לא פעילות עוד מאמצע חודש מרץ.
"אנו נרגשים לפתוח מחדש את החנויות שלנו בארה"ב החל משבוע הבא. הצוותים שלנו כל הזמן עוקבים אחר ההתפתחויות מול הנגיף, וברגע שנוכל, נפתח את כל החנויות בצורה בטוחה ככל הניתן", כך בהודעת נציג החברה בעקבות הדיווח על הפתיחה.
מניית ג'יי.סי פני (J. C. Penney) צונחת לאחר דיווחים שפורסמו ברויטרס כי רשת הכלבו האמריקאית תגיש בשבוע הבא בקשה לפשיטת רגל ותסגור רבע מתוך 850 סניפיה. הרשת, שקיימת כבר 118 שנים, הייתה בצרות עוד בתקופה שלפני משבר הקורונה עם חובות עתק של 4 מיליארד דולר. החברה, שבסיסה בטקסס, מעסיקה כמעט 85 אלף עובדים, שכעת עלולים למצוא את עצמם בסטטיסטיקה העגומה של מספר התביעות לאבטלה שהולך וגובר בארה"ב.
טסלה תשוב היום אחה"צ (לפי שעון ארה"ב) לפעילות במפעל שלה בפרמונט קליפורניה – כך הודיע המנכ"ל אילון מאסק במייל שנשלח לעובדים הלילה. מפעל יצרנית הרכבים החשמליים יתנהל בתפוסה של סביב 30% מעובדיו בכל משמרת, לאחר שיצפו בוידאו המסביר להם את כללי הבטיחות החדשים שימנעו הדבקות נוספות בנגיף.
מאסק הודיע לעובדים כי "לאור הכרזתו של מושל קליפורניה שמתיר כעת למפעלים במדינה לפתוח את שעריהם, נתחיל לעבוד החל מאחר הצהריים". הוא הוסיף כי "מי שלא מרגיש עדיין בנוח לשוב לעבוד, לא חייב להגיע".
20.5 מיליון אמריקנים איבדו את עבודתם באפריל
על פי דו"ח התעסוקה שפורסם היום, קוצצו 20.5 מיליון משרות בחודש שעבר ושיעור האבטלה זינק ל-14.7%. מתחת לתחזיות שעמדו על 16%.
הנתונים מצביעים על שיא חדש מאז מלחמת העולם השנייה, גם במספר האנשים שאיבדו את מקום עבודתם וגם בשיעור האבטלה - השיא אז עמד על 10.8% בשיעור האבטלה. בתקופת השפל הגדול של שנות ה-30 במאה הקודמת עמד שיעור האבטלה בשיא על 24.9%, ובתקופת משבר 2008-2009 נרשם שיעור של 10% באוקטובר 2009.
יחד עם זאת, נתון מעניין שמשקף את שיעור האבטלה הן בקרב אלה שמחפשים עבודה ואלה שלא מחפשים בתקופה זו, עמד באפריל על 22.8%.
המסחר בשאר העולם
בורסות פרנקפורט ופריז ננעלו בעליות, כשברקע דיווחים על שיחות בין ארה"ב לסין בהן סיכמו הצדדים כי שתי המדינות יחזקו את שיתוף הפעולה בתחומי המאקרו כלכלה. מדד דאקס קפץ ב-1.3% (עלייה שבועית של 0.5%) למרות שבחודש מרץ נרשמה ירידה חדה של 12% בייצוא. מדד קאק עלה ב-1% (ורשם השבוע ירידה של 0.3%). בורסת לונדון (רשמה בנעילה אמש עלייה שבועית של 3%) לא פעלה היום בשל חגיגות יום הניצחון ה-75 על גרמניה הנאצית. סימנס, למרות הדוחות המאכזבים, זינקה ב-6.5% בפרנקפורט. בלטו גם מניות הרכב - BMW טיפסה ב-3.8%, בפריז - פיג'ו ורנו התחזקו ב-3.8% -2.6% בהתאמה.
לפי הדיווח במרקטווץ', סגן נשיא סין ליו הי הוזמן להיפגש עם נציג הסחר של ארה"ב רוברט לייטיזר ועם שר האוצר של ארה"ב סטיבן מנוצ'ין הבוקר - והשניים הבטיחו ליצור תנאים טובים לשלב הראשון של עסקת הסחר, כך מדווחת סוכנות הידיעות הממשלתית הסינית שינואה.
מניות קבוצת ING עולות ביותר מ-6% הבוקר לאחר שהבנק ההולנדי - למרות הצניחה ברווחיו - הודיע כי יקצה עוד כסף להתמודדות עם מגפת הקורונה.
המשקיעים ממתינים כאמור לדוח התעסוקה של ארה"ב לחודש אפריל. התחזיות הן שכלכלת ארה"ב איבדה 20 מיליון משרות נוספות בחודש שעבר.
המסחר בבורסות אסיה ננעל בעליות - ניקיי היפני עלה ב-2.6%, שנגחאי ב-0.8% והאנג סנג ב-0.9%.
הבנק המרכזי של אוסטרליה פרסם את התחזית לשנה הנוכחית ובה הזהיר כי התמ"ג העולמי צפוי "ליפול בחדות במחצית הראשונה של השנה". הסיבות לכך קשורות להתכווצות בפעילות בסין ובגוש היורו וצעדי הסגר שבהם נקטו מדינות ברחבי העולם מאמצע מרץ. "ירידה נוספת בתמ"ג העולמי צפויה גם ברבעון הבא, כשמדינות רבות צפויות לחוות ירידה רבעונית בתמ"ג", נכתב בדו"ח שפרסם הבנק.
"אין סיבה לצפות להתאוששות מהירה בצורת V", הוסיף סאט דוהרה מחברת ההשקעות ג'נוס הנדרסון (Janus Henderson Investors). "ראינו בשווקים מעין התאוששות כזו אך הכלכלה הממשית לא תתנהג בצורה הזו". כך למשל הוא ציין את ארה"ב שם בחודש אחד נמחק עשור של יצירת מקומות עבודה. "אי אפשר לצפות שהאנשים האלה פשוט יחזרו לשוק העבודה כשהחנויות והעסקים יחזרו לפעילות בחודשים הקרובים".
הדולר נחלש כך שהין נסחר ברמה של 106.35 ין לדולר לאחר שמוקדם יותר השבוע נסחר ברמה של 107 ין. מחירי הנפט נסחרו גם כן בעליות כשחוזים עתידיים למסחר בנפט מסוג ברנט עלו ב-1.4% ל-29.87 דולר לחבית ומחירי נפט מסוג קרוד עלו ב-1.57% ל-23.92 דולר לחבית.
מודי'ס: הצמיחה בהודו תהיה אפסית בשנתיים הקרובות
ההשלכות כתוצאה מהתפשטות מגפת הקורונה יחמירו את ההאטה הכלכלית בהודו, ובשנה הפיסקאלית הנוכחית המדינה צפויה לרשום צמיחה אפסית, כך לפי ההערכות האנליסטים בסוכנות דירוג האשראי מודי'ס. על כך מדווחת סוכנות הידיעות רויטרס.
על פי התחזית שפרסמו, גם ב-2021 הצמיחה תהיה אפסית גם כן, ושנה לאחר מכן תתאושש ותעלה ל-6.6%. במקביל, הגירעון התקציבי יטפס לשיעור של 5.5% מהתמ"ג בשנה הפיסקאלית הבאה, זאת בעוד שהיעד שהציבה הממשלה עומד על 3.5%.
התחזית הזו מתפרסמת לאחר שכבר בנובמבר הורידה מודי'ס את אופק הדירוג של הודו מיציב לשלילי על רקע האטה בצמיחה. "מצוקה כלכלית מתמשכת בקרב משקי הבית הכפריים, חולשה ביצירת מקומות עבודה ומחנק אשראי בקרב מוסדות פיננסיים שאינם בנקים העלו את האפשרות של החמרה בהאטה הכלכלית".
הממשלה ההודית חשפה תוכנית תמריצים בגובה 1.7 טריליון רופי (22.53 מיליארד דולר) שכוללת העברות הון וסיוע ברכישת מזון ואמורה לסייע למיליוני אנשים במדינה. חבילה נוספת מתמקדת בעסקים קטנים ובינוניים.
בעקבות התפשטות הקורונה בהודו הטילו סגר מחמיר כבר לפני שמונה שבועות. עד כה דיווחו במדינה על 56,409 חולים מאומתים ו-1,890 מתים. "צמיחה נמוכה יותר וירידה בהכנסות הממשלה בשילוב עם הצעדים הפיסקאליים כתוצאה מהקורונה יובילו לשיעורי חוב ממשלתיים גבוהים יותר, שאנחנו מעריכים יטפסו לסביבות 81% מהתמ"ג בשנים הקרובות", כתבו האנליסטים.
פורסם לראשונה: 10:15, 08.05.20