נגיד בנק ישראל לשעבר, דוד קליין, נפטר אמש (ג') בגיל 86. קליין כיהן כנגיד בשנים 2000-2005 והחליף אותו הפרופ' סטנלי פישר. בין השאר, היה נגיד בתקופה הכלכלית הקשה בראשית המאה, שאילצה אותו לבצע מהלכים דחופים כמו הפחתה והעלאה של הריבית בשיעורים גבוהים לעתים תכופות.
קליין כיהן בתפקידים שונים בבנק ישראל במשך 18 שנה, החל מ-1987, ניהל את המחלקה המוניטרית והפיקוח על מט״ח ולאחר מכן כיהן כנגיד השביעי של הבנק. בתפקידו הוביל קליין מהלכים בתחום מדידת תוצאות המדיניות המוניטרית, הורדת האינפלציה ושמירה על יציבות המחירים, הליברליזציה בשוק המט״ח והגברת היציבות והתחרות במערכת הפיננסית.
קליין כיהן בתקופה קשה למשק בישראל, בין השאר בשנות האינתיפאדה השנייה, ונאלץ להעלות ולהוריד את הריבית בשיעורים גבוהים של 2% בפעם אחת, בין השאר במסגרת "עסקה" נדירה מסוגה עם ראש הממשלה דאז, אריאל שרון, שהבטיח לקצץ בתקציב המדינה בתמורה להפחתת ריבית על ידי בנק ישראל. משהקיצוץ לא בוצע, שב והעלה קליין את הריבית במשק.
נגיד בנק ישראל הנוכחי, פרופ' אמיר ירון: "אנשי בנק ישראל לדורותיו ואני מרכינים היום ראש לזכרו של דוד, מוקירים על תרומתו הרבה לבנק ישראל ולכלכלת ישראל, ומשתתפים בצערה העמוק של המשפחה. יהי זכרו ברוך".
עבד באגף התקציבים כבר בימי התואר הראשון
קליין, בעל דוקטורט בכלכלה מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון שבארה"ב, הצטרף למשרד האוצר עוד לפני סיום לימודי התואר הראשון בכלכלה באוניברסיטה העברית בירושלים, ועבד באגף התקציבים. במהלך שנות עבודתו באוצר, עד 1966, הקים את צוות התכנון הרב-שנתי של תקציב המדינה.
לאחר עזיבתו את האוצר, עבד קליין במחלקה למדיניות פיסקלית של קרן המטבע הבינלאומית ועסק במחקר ובייעוץ בתכנון מדיניות תקציבית של מדינות מתפתחות. בהמשך, הצטרף קליין למכון תבל למחקרי מדיניות ובנה עבור אגף התקציבים במשרד האוצר מודל שמנתח את ההשלכות שיש לסעיפים שונים בתקציב המדינה על המשק הישראלי.
בשנים 1976-1987 כיהן קליין בתפקידים בכירים בבנק לאומי, ביניהם: מנהל המחלקה הכלכלית והכלכלן הראשי של הבנק, מנהל החטיבה לתכנון אסטרטגי וחבר בוועדת ההשקעות של קרנות הנאמנות וקופות הגמל.
ב-1987 החל את דרכו בבנק ישראל כמנהל המחלקה המוניטרית ומחלקת האשראי והפיקוח על מטבע חוץ. במקביל, היה גם נציג בנק ישראל בדירקטוריון הבורסה לני"ע בתל אביב. משנת 2000 הוא כיהן כנגיד בנק ישראל, תחילה בימי כהונת אברהם בייגה שוחט כשר האוצר ולאחר מכן כאשר סילבן שלום ובנימין נתניהו שימשו כשרי האוצר.
בתקופת כהונתו כנגיד בנק ישראל, הוביל קליין מהלכים משמעותיים, ביניהם: התמקדות בריבית, במקום שער החליפין, כמכשיר המרכזי של המדיניות המוניטרית; קביעת יעד לגירעון בתקציב המדינה במטרה להוריד את יחס החוב הממשלתי לתוצר ל-60%; הפרדת הבעלות על הבנקים הגדולים מזו של הבנקים הקטנים והבינוניים, וכן מזו של קופות הגמל וקרנות הנאמנות.
שר הכלכלה עמיר פרץ: "לדוד ולי היו שעות רבות של דיונים, בעיקר בימי 'עסקת החבילה', בשנת 2001 כאשר כיהנתי כיו”ר ההסתדרות. לא תמיד הסכמנו, אך דוד ראה בשיתוף פעולה בין הגורמים במשק - ממשלה, הסתדרות ומעסיקים כמנוף חיובי לחיזוק המשק, היה ברור שבסוף כל משבר נגיע להסכמות מתוך אחריות לאומית. דוד היה איש צנוע ושקט אך השקט המיוחד שלו הפך לחלק מעוצמתו ומיכולתו לקדם מהלכים מורכבים וחשובים לטובת מדינת ישראל. יהי זכרו ברוך".