בית המשפט המחוזי בחיפה הטיל לאחרונה עיקול זמני עד לסך של כ-12 מיליון שקל נגד נכסים של הכלכלן שלמה מעוז, כך נודע לכלכליסט. העיקולים הוטלו ברישום בלבד לצורך הבטחת התביעה בסך כ-12 מיליון שקל שהגישו לפני כשבוע 22 משקיעים ועו"ד ליאור מזור, המנהל המיוחד של קרן ההשקעות קרן אור.
השופט אריה נאמן קבע בהחלטתו כי ניתן צו עיקול זמני ברישום בלבד על נכסים מסוימים של מעוז. כך למשל הוטל עיקול זמני על זכויות מעוז (מחצית) בבית בשוהם וכן על פיקדונות וניירות ערך בשני בנקים וכן על כספים והחזרי מס הכנסה המגיעים למעוז מרשות המיסים או מהמוסד לביטוח לאומי. העיקול הזמני הוטל במעמד צד אחד.
מעוז הגיש לפני מספר ימים באמצעות עו"ד יעקב לרר בקשה, במסגרתה טען כי לא קיבל את המסמכים שהוגשו לבית המשפט. "העיקולים גורמים נזק רב לשלמה מעוז, איש עסקים ידוע והגון ואין ביכולתו להתגונן בפניהם. נראה כי מאן דהוא פועל בכוונת מכוון במטרה לגרום לשלמה מעוז נזקים ולמנוע מהנתבע להתגונן בפני תביעת הסרק והעיקולים שהוטלו בה". השופט רון סוקול השופט בתיק התיר למעוז לעיין בעיקולים ולצפות במסמכים.
עו"ד ליאור מזור משמש מזה שש שנים כמנהל מיוחד של חברת ט.ב. מתקדמים בכספים, שהייתה מוכרת בתקשורת ובציבור כקרן ההשקעות קרן אור. החברה קרסה בשנת 2014, תוך שהיא מותירה אחריה חובות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ומשקיעים שהשקיעו בחברה ממיטב כספם וחסכונותיהם.
בתביעה נטען כי החברה היוותה חלק מאשכול חברות שהפעיל יחיאל טפירו. קבוצת החברות עסקה בתחום החיסכון הפנסיוני, השקעות פיננסיות, נדל"ן ושוק ההון. עוד נטען כי החברה פעלה באמצעות גיוס כספים מהציבור על פי הסכמי הלוואה בתנאים אטרקטיביים מאוד. גיוסי כספים אלה נעצרו לאחר שרשות ניירות ערך הודיעה באפריל 2014 כי היא אוסרת על החברה להוסיף ולגייס כספים מהציבור.
התביעה נגד מעוז
כלכליסט חשף בשבוע שעבר כי לבית המשפט הכלכלי בחיפה הוגשה תביעה כספית על סך כ-12 מיליון שקל כנגד הכלכלן ואיש התקשורת, שלמה מעוז. התביעה הוגשה על ידי 22 משקיעים והמנהל המיוחד של "חברת ט.ב. מתקדמים בכספים" הידועה בשם "קרן אור" שהיתה בבעלות איש העסקים חיליק טפירו ואמיר בירמן וקרסה בשנת 2014 .
התובעים טענו לנזקים שנגרמו להם כתוצאה מהפרת שלמה מעוז חובות שהיו מוטלות עליו "מכוח תפקידו אותו נטל על עצמו לשמש ככלכלן הראשי של קבוצת טפירו ובכלל זה החברה, אותן הפר ביודעין על מנת לגרום לציבור הרחב להשקיע את כספו בחברה מחד, וליצור לחברה חבויות והתחייבויות שאין כל סיכוי כי תעמוד בהן מאידך, ותוך שהכספים המושקעים 'זולגים' אל מתוך החברה לאינסופר ייעודים ושימושים מבלי שוב ותוך הותרת נזק רב".
מנגד, העיד בעבר מעוז כי כלל לא הכיר את פעילות החברה ובהליך משפטי אחר התברר כי בפועל מעוז לא היה בעל תפקיד בקרן אור. בעבר אף פורסם כי מעוז טען כי שמו השתרבב לתוך ההליך וגובל בלשון הרע וכי לא נמצא כול דופי במעשיו.
"התנגדות לפרוטוקול בלבד"
במסגרת התביעה שהוגשה באמצעות עו"ד ענבל בית הלחמי ועו"ד יואב הריס, נטען כי במועד ההתקשרות עמו, שלמה מעוז, כלכלן ראשי לשעבר של בית השקעות אקסלנס נשואה, כבר כיהן כדירקטור בשורה של חברות, נחשב לכלכלן בכיר, שמו הוזכר כמועמד לנגיד בנק ישראל, הוא צוטט בתקשורת הכלכלית כמי שהוא עומד לימין הציבור, האזרח הקטן מול הממסד, במיוחד בימי המחאה החברתית.
לטענת המנהל המיוחד, עו"ד ליאור מזור, גיוסו של מעוז הביא לעלייה דרמטית של היקף הגיוסים מהציבור, בזכות קמפיין תקשורתי נרחב שכלל הצהרות של מעוז לגבי כדאיות ההשקעה. בתביעה נטען כי בפברואר 2014 פנה מעוז באמצעות בא כוחו אל טפירו וטען כי נעשה שימוש בשמו ובתמונתו במסגרת קמפיין פרסומי בו הובטחו הבטחות שונות למשקיעים, וכי הוא לא שותף לקמפיין האמור ודרש להסיר את שמו ותמונתו.
לטענת התובעים, למרות המכתב, הקמפיין לגיוס משקיעים בו שולבה תמונתו נמשך. התובעים מסיקים כי "בנסיבות אלו לא ניתן אלא להסיק כי מכתב זה לא נועד אלא לייצר לטובת הפרוטוקול בלבד 'התנגדות' כביכול של מעוז שלא עמדה מאחוריה כול כוונה אמיתית".
משלמה מעוז נמסר היום בתגובה: "הבקשה והתביעה פורסמו בכלי התקשורת עוד קודם הומצאו לידיו של מר מעוז. כבר על פניו עולה כי מדובר בתביעה ובבקשה מופרכות לחלוטין, ובניסיון של קופת הפירוק למצוא אפיק להפרע ממנו, והדברים יתבררו בבית המשפט".