שיכון ובינוי זכתה במכרז של החברה הממשלתית דירה להשכיר לבניית פרויקט להשכרה ארוכת טווח ובו 164 דירות בדרך השלום בתל אביב, ותשלם 203 מיליון שקל. הזכייה של שיכון ובינוי נקבעה בתום הליך התמחרות מותח שבו השתתפה גם חברת אזורים ליוינג. כך נודע לכלכליסט.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
זהו מכרז דירה להשכיר השני שבו זוכה שיכון ובינוי. ב-2016 זכתה במכרז לבניית פרויקט של 333 יחידות דיור להשכרה ארוכת טווח המתאכלס בימים אלה בשכונת ארנונה בירושלים.
המעטפות עם ההצעות של החברות המתמודדות במכרז נפתחו ביום שלישי בשבוע שעבר ואז התברר כי בנוסף לאזורים ליוינג ושיכון ובינוי הוגשו עוד שש הצעות של אשטרום, אפי נכסים, הצעה משותפת של אלקטרה ומבנה, פרשקובסקי, נתנאל גרופ וכן גיא ודורון לוי. הפער בין ההצעות המובילות זו של אזורים וזו של שיכון ובינוי היה כ-1%, ועל פי כללי המכרז נקבע כי יתקיים הליך התמחרות.
הדרמה המשיכה הבוקר (א'), כאשר רק בסיבוב התמחרות שלישי נקבעה הזוכה. בשני הסיבובים הראשונים לא הייתה הצעה שגבוהה מההצעה המתחרה ביותר מ-3% ולכן הפור נפל רק בסיבוב השלישי וזאת לאחר ששיכון ובינוי שיפרה את הצעתה ב-15 מיליון שקל לעומת ההצעה שלה ביום חמישי.
תמיר כהן, יו"ר שיכון ובינוי, אמר כי "אני גאה ושמח על הפרויקט השני שלנו בשיתוף דירה להשכיר. יחד נמשיך לבנות אפשרויות דיור נוחות ואופטימליות עבור עוד ועוד משפחות צעירות בישראל. דווקא בימים בהם האופק הכלכלי נראה קשה ומסובך, אנו מאמינים במוצר זה של דיור בשכירות קבועה לטווח ארוך".
המכרז היה על מחיר הקרקע, כאשר על הזוכה לשלם 8.2 מיליון שקל הוצאות פיתוח לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י), 5.3 מיליון מהן עבור טיהור הקרקע ו-2.9 מיליון השתתפות בגין בניית מוסדות ציבור.
הפרויקט יכלול כאמור 164 יחידות דיור בבניין בן 23 קומות בשכירות ארוכת טווח למשך 20 שנים. המגרש שגודלו 2.5 דונם הוא חלק ממגרש ענק שגודלו 55 דונם בו שכן בעבר מפעל תעש ועליו אושרה לפני שנתיים תוכנית שקידמה רמ"י לבניית כאלף דירות.
25% מהדירות יושכרו במחיר מופחת
תמהיל הדירות בפרויקט כולל שניים, שלושה וארבעה חדרים, 25% מהן יוצעו לשכירות לזכאים במחיר מופחת של 20% הנחה ממחירי השוק. כאשר באזור זה דירת שני חדרים מושכרת בכ-4,000 שקל לחודש. 750 מ"ר בפרויקט המיועדים למסחר, הזוכה רשאי למכור בתום ההקמה ולאחר האכלוס.
שיכון ובינוי תחויב לתפעל ולתחזק את הפרויקט לתקופה של 20 שנה באמצעות חברת ניהול ובהתאם למפרט תחזוקה שמוגדר על ידי דירה להשכיר. השוכרים חותמים על חוזה לחמש שנים עם אופציה לחדש אותו לחמש שנים נוספות. שכר הדירה לא משתנה למעט הצמד למדד, אחרי חמש שנים החברה יכולה לעדכן אותו ב-5%.
זהו הפרויקט שהניב למדינה את ההכנסה הגבוה ביותר מאז הוקמה ב-2014. הסכום הגבוה ביותר עד עתה התקבל במאי 2017, כאשר אשטרום זכתה במכרז דירה להשכיר בשכונת המשתלה ושילמה 164 מיליון שקל על פרויקט לבניית 176 דירות.
נראה כי ההצעה הגבוהה יחסית, והעובדה כי שחקנים גדולים רבים התמודדו במכרז הם שילוב של מיקום אטרקטיבי בתל אביב בסמוך לרחוב יגאל אלון, ומגדלי המשרדים ובהם מגדל Toha, ואי וודאות בגללה חברות מעדיפות השקעה סולידית ובטוחה יחסית גם עם התשואה בה נמוכה יחסית לפרויקטים יזמיים.
בשיא המשבר נסגרו עוד 4 מכרזי דירה להשכיר
בחודש וחצי האחרונים בשיאו של משבר הקורונה נסגרו בהצלחה עוד ארבעה מכרזים של דירה להשכיר, ובשבוע שעבר נסגר בהצלחה מכרז בשכונת 'שער הגיא' ביוקנעם הכולל 138 יחידות דיור - 70 יחידות דיור להשכרה ארוכת טווח ו- 68 יחידות דיור למכירה מיידית בשוק החופשי. במכרז זכו בשותפות החברות אפי קפיטל ושובל הנדסה, להן זהו הפרויקט הראשון שיוקם במסגרת מכרזי דירה להשכיר. לפני כן נסגרו בהצלחה מכרזים באשקלון, לוד, ובית שמש.
שר השיכון והבינוי, יעקב ליצמן, מסר בתגובה כי "אנו ממשיכים לקדם את הדיור להשכרה גם בתל אביב, כחלק מהפעילות שלנו להאצת פתרונות לדיור בישראל. שכירות ארוכת טווח היא אפשרות דיור חשובה מאוד שנוכל לקדם במרכז הארץ ובכל רחבי המדינה".
מנכ"ל דירה להשכיר, יאיר טל, הוסיף כי "הפרויקט החשוב בדרך השלום שאותו תקים חברת שיכון ובינוי נדל"ן ינגיש את אפשרות המגורים בתל אביב ויספק אלטרנטיבת דיור איכותית, יציבה ובטוחה שתקל על שוכרי הדירות בעיר. הפרויקט מהווה דוגמה לתפיסת המגורים בשכירות ארוכת טווח שמקדמת דירה להשכיר בלב הערים המרכזיות בארץ ובקרוב יפורסם מכרז גדול נוסף להקמת 750 יחידות דיור לשכירות ארוכת טווח ומעונות סטודנטים ביחד עם מרכזי תעסוקה ומסחר בלב מתחם הבורסה ברמת גן".
מנהל רמ"י, עדיאל שמרון, מסר כי "מדובר בפרויקט חשוב שחברת דירה להשכיר הובילה אותו בהצלחה. דירות להשכרה בלב אזורי הביקוש, מצטרפות לשורה של פתרונות שהמדינה ורמ"י מעמידות לטובת מחוסרי הדיור ומשפרי הדיור בישראל. רמ"י מנהלת את קרקעות המדינה מתוך תפיסה שהקרקע הינה משאב לאומי שיכול וצריך לעורר צמיחה כלכלית, התפתחות חברתית ומעל הכל מענה לצרכי הדיור של אזרחי ישראל".