תזכורת: ראיון עם שר הכלכלה, אלי כהן
(ירון ברנר, אורי דוידוביץ, אלכס גמבורג)

ההשבתה החלקית של המשק, ובעיקר אחרי ההחמרה בהוראות על סגירת עסקים ואיסור התכנסות, פוגעת מאוד בעסקים רבים. רבים מתקשים לספק שירות שהתחייבו ולספק מוצרים בזמן, או במילים אחרות - קיים חשש להפרות רבות של חוזים. מה צריך לעשות אם רואים שעסק אינו יכול לקיים התחייבות? מה עושים כשספק מודיע כי אינו יכול לעמוד בזמנים? עו"ד אוהד אלקסלסי ממשרד הרצוג פוקס נאמן, המתמחה במשפט אזרחי-מסחרי, מסביר אילו פעולות חשוב לנקוט.
ראשית, כדאי להעריך את שרשרת האספקה של העסק ולבדוק אם היא חשופה להשפעות הנגיף. גם אם העסק שלכם לא נפגע, ייתכן מאוד שהספקים שלכם סובלים בקשיים, ומהר מאוד תגיע אליכם תגובת השרשרת.
2 צפייה בגלריה
ירושלים
ירושלים
מסעדות סגורות בירושלים
(צילום: EPA)
במקביל, בדקו את החוזה שעליו אתם חתומים. אם יש לכם כמה לקוחות, עברו על החוזים עם כולם. לרוב (אם כי לא תמיד) יש בחוזה התייחסות למקרה של כוח עליון (FORCE MAJEURE), ולסעדים העומדים לצד שלא יכול לקיים את התחייבותו בעקבות זאת. במגזרים מסוימים, למשל תעופה, תיירות ואנרגיה, גם אם אין בחוזה התייחסות מפורשת לכוח עליון יש סעדים והוראות דין כלליות לכל העוסקים בתחום.

קורונה זה כוח עליון?

מי שנפגע מהמצב צריך לבדוק שהתפרצות הקורונה אכן נחשבת כוח עליון כפי שמוגדר בחוזה. גם אם לא מפורש בחוזה אירוע של "מחלה" או "מגיפה", ייתכן מאוד שהאירוע יוצר אפקט שרשרת שכן נזכר, למשל הוראה ממשלתית לאיסור התקהלות או מחסור בעובדים.
בעניין ההתחייבויות של העסק, אם אתם מבינים שתתקשו למלא התחייבות כלשהי, בדקו אם בכל זאת עומדים לרשותכם אמצעים חלופיים סבירים שתוכלו לנקוט כדי לקיים את החוזה על הצד הטוב ביותר. אם הם אינם בנמצא, בדקו אילו פעולות סבירות אפשר לעשות כדי למזער את הנזק שנגרם לצד השני.
עו"ד אלקסלסי מדגיש כי אם מתעוררת בעיה לקיים חוזה, חשוב להודיע על כך מוקדם ככל האפשר לצד שכנגד. הודעה זו הכרחית להפעלת עילת כוח עליון, ואף עשויה להיות לה חשיבות בהבטחת כיסוי ביטוחי.
ספקים שנוכחים לראות כי לא יוכלו לקיים את כל ההתחייבויות כלפי הלקוחות נדרשים לבחון את החוזים שנחתמו מולם ולבחון את ההשלכות המשפטיות והעסקיות בתיעדוף שלהם. חשוב לבדוק אם הכיסוי הביטוחי של העסק מכסה הפסדים שנגרמים עקב אי יכולת לעמוד בהתחייבויות בגלל התפרצות הקורונה.

2 צפייה בגלריה
אהוד אלקסלסי
אהוד אלקסלסי
עו"ד אהוד אלקסלסי
(עידן גרוס)
ומה עם חוזים שעליהם חותמים כבעלי עסק/ספק בהווה ובעתיד? בכל חוזה שחותמים עליו בתקופה זו חובה לוודא כי הוא מכיל התייחסות מפורשת לקורונה ולהשלכותיו. עו"ד אוהד אלקסלסי מציין כי הוראות החוק הפוטרות צד מקיום חוזה כשזה בלתי אפשרי מתקיימות רק בשלושה תנאים: הפרת החוזה היא תוצאה של נסיבות שבזמן כריתת החוזה אי אפשר היה לדעת אותן, אי אפשר היה למנוע את הנסיבות, וביצוע החוזה לאור הנסיבות הללו אינו אפשרי או שונה מהותית ממה שסוכם. כלומר כעת, כשהקורונה היא עניין ידוע מראש לכל הצדדים, יש להיערך בהתאם ולציין במפורש בחוזה את ההתייחסות למקרים שבהם היא תשפיע.
התפרצות הקורונה היא בעלת השלכות כלכליות עצומות, והיא שעת מבחן לחברה האזרחית ולקהילה העסקית. גופי הרפואה נמצאים בלחץ גדול, וסביר להניח שבחלוף ההתפרצות יהיה לחץ דומה גם בבתי המשפט. הנזקים הכלכליים גדולים, והתנהלות נכונה ומושכלת כעת יכולה לסייע מאוד לעסק שלכם לעבור את התקופה הזאת בנזקים מוגבלים ובמינימום חילוקי דעות. ההמלצה היא לכלול בחוזה התייחסות לכך שאי קיום התחייבות בשל מגיפת הקורונה או אירועים נלווים לא תהיה הפרת הסכם ולא תקנה לצד השני סעדים או פיצוי.