הוועדה המוניטרית בראשות הנגיד, הקובעת את גובה הריבית במשק, קיימה דיון בנוגע להתפתחויות הכלכליות בעקבות התפשטות נגיף הקורונה. כך דיווח היום (ד') בנק ישראל.
בדיון הציגו חטיבת המחקר וחטיבת השווקים את ההתפתחויות האחרונות, העדכונים לתחזיות הצמיחה ברחבי העולם, ואת ההערכות לגבי ההשפעות האפשריות. בשלב זה, לפי בנק ישראל, על אף הפגיעה הספציפית שחוות פירמות במגוון ענפים, אין עדות להשפעה מאקרו-כלכלית משמעותית על המשק הישראלי, ובתרחיש שבו התפשטות הנגיף תיבלם בחודשים הקרובים ההערכה היא שצפויה התאוששות יחסית מהירה בכלכלה העולמית.
עוד העריכו כי במידה והמשבר יתארך ובפרט אם צעדי המניעה בישראל יחריפו ויתארכו, צפויה השפעה כלכלית ניכרת. על רקע הערכה זו במשרד האוצר ביקרו היום בחריפות את הצעדים שננקטו על ידי המטה לביטחון לאומי ומשרד הבריאות בטענה כי הם ננקטים ללא ראייה רחבה המסתכלת על טובת המשק, וכי הנזק מההחלטות עלול להיות גבוה יותר מהנזק הנגרם מהמחלה עצמה.
להערכת הוועדה, הריבית הנמוכה, יחד עם רכישות המט"ח שמבצע בנק ישראל מספקים את התמיכה הנדרשת למשק, כלומר נכון לעכשיו אין צורך בצעדים נוספים, כפי שנקט למשל הפד האמריקאי עם הורדת הריבית אמש ב-0.5%.
אתמול התקיימה בבנק ישראל הישיבה התקופתית של הוועדה ליציבות פיננסית המכנסת את כלל הרגולטורים והגורמים הפיננסיים בממשלה, בראשה עומד נגיד בנק ישראל. גם בדיון זה המיקוד היה התפשטות הקורונה. בדיון צוין כי בעוד ששווקי המניות בעולם ובישראל הגיבו להתפתחויות בירידות מחירים ועלייה בתנודתיות, אין סימנים לחוסר תפקוד של השווקים הפיננסיים והנזילות בשווקים השונים תקינה.
בבנק ישראל ביקשו להבהיר כי השורה התחתונה שעולה מהדיונים והניתוחים בבנק ישראל היא שמדובר באירוע מתגלגל, וקיימת אי ודאות גדולה באשר להמשך התפשטות הנגיף והמשמעויות הנובעות מכך מבחינת הפעילות הכלכלית בעולם ובישראל. בעוד שעוצמת ההתפשטות ועוצמת צעדי המניעה שינקטו מביאים לאי וודאות בשלב זה, היחס בין החוב לתוצר שירד בשנים האחרונות, העודף בחשבון השוטף ויתרות המט"ח הגבוהות מגדילים את העמידות של המשק מול התפתחויות שליליות.