ועד עובדי בתי המשפט פתח היום (ה') בשביתה באופן פתאומי והורה לכלל העובדים לסיים את יום העבודה מוקדם. "אבהיר, אין דיונים, אין תורנות רצף, אין קבלת קהל - בשום מדור!", כתבה הדס אוחיון, יו"ר ועד ארצי לעובדי בית משפט. הדבר הוביל בחלק מהמקרים לביטול דיונים.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
במכתב שנשלח לעובדי המערכת וכן לנשיאת בית משפט העליון, אסתר חיות, נכתב כי "על רקע התעלמות וגרירת הרגליים של ההנהלה, היום נסיים את עבודתנו בכלל בתי המשפט בשעה 11:30 בדיוק, זאת לאות מחאה על התנהלות הנהלת בתי המשפט באופן שפוגע בזכויותינו ובנהלי העבודה התקינים באופן חמור וחד צדדי. אנו נוקטים בצעד זה לאחר התראות על רקע הפגיעה המתמשכת כאמור, למעשה, כלו כל קיצין ואין אנו מקבלים מענה מהנהלת בתי המשפט", נכתב.
במכתב עוד נאמר כי "צעד זה הינו הראשון מבין חוליית שרשרת צעדינו, ככל שלא נקבל אוזן קשבת, הבנה, תיקון הליקויים והתקדמות במו"מ לקראת הסכם שכר משופר, לא יהיה מנוס אלא לעבור שלב".
"המכרזים תפורים, מונעים מעובדים להתקדם"
במכתב מפרטת אוחיון חלק ממה שהיא תופסת כפגיעות בעובדים. לטענתה, "ההנהלה מבקשת לנכות שכר בגין עבודה שכלל איננו מתוגמלים בגינה - תקנות סד"א החדשות (ונזכיר מדובר בעבודה אשר אמורה להעשות על ידי מזכיר משפטי, עו"ד במקצועו) - מתוך יושרה אחריות וראיית טובת המערכת אנו ממשיכים לעבוד לפי שעה, כפי שעבדנו ערב כניסת התקנות. בפועל לא נגרם כל נזק והמסמכים, הבקשות, והתיקים החדשים עוברים לשופטים, כרגיל".
עוד נטען במכתב לגבי פרסום מכרזים, "ובמסגרתם לראשונה ובאופן מוזר נדרשים תארים אקדמאיים בתפקידים בהם לא נדרש הדבר קודם לכן וזאת מתוך רצון, לכאורה, למנוע מעובדים ראויים להתמודד במכרזים, התחושה הכוללת היא - בהיכל הצדק - אין צדק, ומדובר ב'מכרזים תפורים'. מכרזים מתפרסמים לצורך 'שדרוג' משרות, לכאורה לעובדים 'מסומנים' ובפועל נמנעת מהעובדים שרשרת התקדמות".
לגבי הקלדניות, נטען כי "ההנהלה מתעלמת ממחסור משווע בכוח אדם, אין קליטת קלדניות חדשות דבר היוצר עומס בלתי נסבל על הקלדניות. מתפרסמים מכרזים לסטודנטים (קלדנים) במקום מכרזים למשרות קבועות לקלדניות, העבודה מהבית הופסקה באורח חד-צדדי למרות שבמשרדי ממשלה אחרים, ניתן לעשות כן. איננו מקבלים מענה לצורך בדיקת זכויות העובדים (כך למשל, איך למי חולקו נקודות שדרוג; ימי כוננות ועוד) - אין שקיפות ואין שותפות הכל נעשה במחשכים תוך הסתרת הנתונים בטיעונים שונים ומשונים. ההנהלה מוסיפה שופטים אולם לא מצמידה אליהם שובל מנהלי כנדרש, באופן שיוצר עומסי יתר על הצוות הקיים".
בסיום המכתב נכתב כי "עובדות ועובדים - התנהלות זו בה הנהלת בתי המשפט מאיימת ומזלזלת בעובדיה מובילה לתגובה - לכן, כאמור, נסיים היום את העבודה בשעה 11:30 (כולם מחתימים כרטיס והולכים הביתה). ועדים מקומיים - באחריותכם לוודא שלא נשאר ולו עובד אחד בבית המשפט".
מהנהלת בתי המשפט נמסר בתגובה: "היום הוכרזה על ידי ועד העובדים של הנהלת בתי המשפט שביתה פראית של חצי יום. במסגרת זו הורתה יו"ר הועד לעובדים באופן פזיז ועל אף ניהול מו"מ מתמשך עם ההנהלה, לעזוב את מקום העבודה. פעולה זו נעשתה באופן חד צדדי ובניגוד גמור להסכמות ולהבנות של ההנהלה עם ועד העובדים הארצי. והכל בתקופה מאתגרת גם כך, בה מתמודדת המערכת עם משבר הקורונה והיציאה ממנו על כל המשתמע מכך.
ככלל מדיניות הנהלת בתי המשפט הנה קיום שיח קבוע ומתמשך מול ועד העובדים הארצי במטרה להיטיב עם העובדים, למצוא פתרונות לבעיות שעולות ולקיים יחסי עבודה תקינים ומועילים. בחודשים האחרונים התקיימו מספר רב של פגישות בין נציגות העובדים, לרבות מול נציגי הממונה על השכר, ביחס לדרישות הוועד הארצי לקדם מו"מ לטובת הסכם חדש לעובדים. פעולות אלו כולן נעשו כאמור בשיח משותף ומתוך רצון לקדם את העובדים וליצור סביבת עבודה מיטבית. הנהלת בתי המשפט מקווה לשוב במהרה לשיח מועיל מול נציגי הוועד הארצי".