בימים הקרובים בית המשפט המחוזי בירושלים צפוי להכריע בעניין העתירה של עמותת "פתחון לב" נגד זכיית שופרסל במכרז שוברי המזון של שר הפנים אריה דרעי. אם השופט אלי אברבנאל ייפסק לטובת פתחון לב, ייתכן שמשרד הפנים ייאלץ לקיים מכרז חדש לתןכנית זו או להגיע לפשרה עם העותרת. אם יפסוק לטובת משרד הפנים ורשת שופרסל, התוכנית תוכל לצאת לדרך.
כך או כך, ככל שההליך המשפטי נמשך, התוכנית מתעכבת והכסף לא עובר אל המשפחות הזכאיות בתקופה קשה זו. ראשי רשויות פנו לשופט וביקשו לאפשר למשרד הפנים להמשיך בתוכנית כדי למנוע את הפגיעה במשפחות. "כל יום שעובר הוא צער למשפחות", אמר ראש עיריית לוד.
לפני חודש הודיעו משרדי הפנים והאוצר כי אישרו את התוכנית בתקציב של 700 מיליון שקל, ובמסגרתה חברת שופרסל תעמיד 1,527 נקודות מכירה ברחבי הארץ שבהן מקבלי כרטיסי המזון יוכלו לממשם ולרכוש מזון ומוצרים חיוניים. בכרטיס יוטענו 300 שקל לאדם, ולכל אדם נוסף המתגורר עם הזכאי - יוטענו בכרטיס 225 שקל עד ל-2,400 שקל למשק בית. התוכנית יועדה בין היתר למקבלי הנחה של 70% בתשלומי הארנונה לפי מבחן ההכנסה וכן אזרחים ותיקים מקבלי גמלת הבטחת הכנסה. לפי נתוני משרד הפנים, 209 רשויות העבירו את רשימות הזכאים ובהן כ-200 אלף בתי אב.
בסוף השבוע, לאחר שעמותת פתחון לב עתרה נגד זכיית שופרסל במכרז הביטחון התזונתי, מצא ביהמ"ש המחוזי ליקויים בהתנהלות רשת שופרסל והמדינה - והוציא צו מניעה להמשך המכרז עד לקבלת פסק דין בעתירה. עתירה זו הגיעה אחרי אחת נוספת של התנועה לאיכות השלטון, שטענה כי השר דרעי משתמש בתוכנית כתעמולת בחירות בפנייה ממוקדת למגזר החרדי - אך זו לא הצליחה לעצור את התוכנית. כעת, גם עמותת "אשל" שהתמודדה במכרז של משרד הפנים פנתה לבית המשפט המחוזי בירושלים וטענה כי אם יש שינוי במכרז, יש לקחת אותה בחשבון מאחר שהייתה במקום השני אחרי שופרסל. יחד עם זאת, "אשל" הבהירה כי לא הגישה עתירה לעצירת התוכנית ויש להוציאה לפועל באופן מיידי.
מאז שהוקפאה התוכנית, יותר ויותר ראשי רשויות פונים במכתב אל השופט אברבנאל, שצריך להכריע בפסיקה בימים הקרובים, בבקשה לאפשר את המשך התוכנית ולא לקיים את ההליך המשפטי על חשבון משפחות הנזקקים. עיריית קריית שמונה ביקשה להצטרף להליך המשפטי וציינה כי בעיר 923 משפחות שנמצאו זכאיות ואין לקיים את ההליך המשפטי על חשבונם, אלא להמשיך במימוש התוכנית. גם ראש עיריית לוד, יאיר רביבו, פנה לשופט וכתב כי בעירו ישנם 3,714 תושבים הזכאים לשוברי המזון וטען כי "עבור תושבים אלו בפרט, הקורונה החמירה את המצב, אין הזנה בבתי ספר, הצרכים מרובים והאמצעים דלים מאוד". עוד הוסיף כי "כל יום של עיכוב הוא צער למשפחות".
גם ראש עיריית עכו, שמעון לנקרי, פנה לשופט וציין כי 2,437 תושבי העיר זכאים לשוברים אשר יהוו "סיוע משמעותי עבור הזכאים ומשפחותיהם בימים קשים אלה". ראש עיריית בת ים, צביקה ברוט, פנה לשופט וכתב: "יום יום, שעה שעה, אנו נאלצים בעירי להתמודד עם מקרי רווחה שלא הכרנו כמותם בימים עברו. משבר הקורונה הכניס למעגל הנזקקים והנתמכים קהלים חדשים שלא היו חלק ממעגל זה בעבר, ודרדר עוד יותר לתהומות את אלו שהיו שם לפני כן". לדבריו, "עצירת מבצע החלוקה רגע לפני הוצאתו אל הפועל התקבלה בצורה קשה בקרב הזכאים לה".
ממשרד הפנים נמסר כי "משרד הפנים יפעל בהתאם להחלטת בית המשפט, אולם כל שנותר הוא להצטער על הקפאת מתן הסיוע וחלוקת כרטיסי המזון למאות אלפי משפחות המוחלשות ביותר בחברה הישראלית". בנוסף מסר כי "יש לפעול במהירות וללא דיחוי כדי לסייע למשפחות אלה במזון בסיסי, משפחות שעבורן הקורונה היא סיוט כלכלי מתמשך ומסע הישרדות יום-יומי".