שנה חלפה מאז שנגיף הקורונה החל להתפשט באופן משמעותי בעולם והגיע גם לישראל. אז עדיין לא העריכו בממשלה כי בתוך שבועות ספורים יהיה צורך להתחיל לסייע למאות אלפי עסקים, שהחל מאמצע חודש מרץ אף נגזר עליהם לחדול מפעילות בשל הסגר הראשון. בתוך שנה הכריזה הממשלה על 14 תוכניות כלכליות של סיוע לעסקים וגם ליותר ממיליון שכירים, שמצאו עצמם לפתע נשלחים הביתה ממקום עבודתם. בין כל התוכניות וההבטחות, הסיוע היחיד שאושר וניתן לשכירים נכון לעכשיו הוא רק מתן דמי אבטלה בתנאים מקלים עד יוני השנה.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בחודש יוני שעבר הודיע שר האוצר, ישראל כץ, כי הסיוע לעסקים ודמי האבטלה לשכירים ישולמו עד יוני 2021. אז זה נראה רחוק מאוד, אולם בימים אלה כבר מתחילה לכרסם הדאגה אצל בעלי העסקים והשכירים שמא הסיוע ייפסק בקרוב. לעצמאים, למשל, כבר בוטלו המענקים לחודש יוני, כדי לשלם להם מקדמות בינואר ובפברואר. מה שברור הוא שמרוב תוכניות שונות, שחלקן גם לא ברורות - הבלבול בקרב האזרחים, בעיקר בעלי החנויות והעסקים, עצום.
ביקשנו מנשיאת לשכת רואי החשבון, איריס שטרק, ומסגניתה, ליאת נויבירט, לסייע לנו לעשות סדר בתוכניות הסיוע הרבות ולברר מה יהיה בתוקף בחודשים שעוד נותרו לחלוקת הכסף שעליו החליטה הממשלה הנוכחית, טרם הבחירות והקמת ממשלה חדשה. זו תצטרך להחליט איך להמשיך לסייע למשק, שלכולם ברור כי לא ייחלץ מהמשבר העצום בתחילת הקיץ. מעבר לכך, התוכנית "להזנקת הכלכלה" שעליה הודיעו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כץ עדיין לא אושרה, ולא ברור אם צעדיה אכן ימומשו.
ההערה החשובה ביותר שהשמיעו בפנינו שטרק ונויבירט היא כי "יש עוד מענקים רבים שניתן עדיין להגיש בקשה לקבלם. עסקים ועצמאים רבים טרם מיצו את זכאותם לקבל מענקי סיוע כלכלי בעקבות משבר הקורונה וחלקם כלל לא יודעים מה מגיע להם".
ynet עושה לכם סדר במענקים ובהקלות שניתנו עד כה.
מענק הוצאות קבועות
אחד השינויים שנכנס לתוקף במענק הוצאות קבועות החל מתחילת השנה, המתייחס לחודשים ינואר-פברואר 2021 ולתקופות הזכאות עד לחודש יוני השנה, הינו בשורה לעסקים קטנים ובינוניים, בעלי מחזור שנתי של 18 אלף שקל ועד 100 מיליון שקל, כאשר תנאי הסף לפגיעה במחזור ירד לשיעור של 25% במקום 40%, בהשוואה לחודשים המקבילים בשנת 2019. כך שיותר עסקים בקטגוריה זו יזכו למענק.
לעוסקים, בעלי מחזור שנתי של 100 מיליון שקל עד 200 מיליון שקל, שיעור הירידה הנדרש הוא 40%, ולעוסקים בעלי מחזור שנתי של 200 מיליון שקל עד 400 מיליון שקל - שיעור הירידה הנדרש הוא 60%.
עדכונים למענקי הסיוע הסוציאליים ולהוצאות קבועות
התיקון לחוק קובע בנוסף את הארכת התקופה לגבי מענק הסיוע לעצמאים ולשכירים בעלי שליטה בגין אובדן רווחים, כך שהמענק יחול גם לתקופת החודשים ינואר ופברואר 2021 בכפוף לירידה של 40% בהכנסות ביחס לחודשים המקבילים אשתקד. לצורך המימון בוטל המענק לעצמאים לחודש יוני.
המענק החדש - בשל פגיעה ממושכת
עוסק פטור ועוסק מורשה בקטגוריה של מחזור עסקאות בין 18 אלף שקל עד 300 אלף שקל וכן בקטגוריה נוספת מסכום זה ועד 400 מיליון שקל - יהיו זכאים למענק מלא או חלקי בכפוף לעמידה בתנאים.
העיקרון הוא שסכום מחזור עסקאותיו של העוסק לתקופת הזכאות למרץ-דצמבר 2020, ובעבור עוסק פטור בשנת 2020, בתוספת כל סכומי מענקי הוצאות קבועות שקיבל העוסק, אינו עולה על מחזור עסקאותיו בתקופה המקבילה אשתקד. מענק חלקי יינתן אם הסכום עולה על 90% מהמחזור של התקופה המקבילה אשתקד.
סכום המענק המלא לעוסק פטור ולעוסק מורשה שמחזור עסקאותיו ב-2019 אינו עולה על 300 אלף שקל יהיה בהתאם לשיעור הירידה במחזורים, מ-25% ועד יותר מ-60%. טווח המענק: 3,000-9,000 שקל.
המענק החלקי לעוסק פטור ולעוסק מורשה שמחזור עסקאותיו ב-2019 אינו עולה על 300 אלף שקל יהיה 65% מסכומי המענק המלא שלו הם זכאים, בהתאם לירידת מחזור עסקאותיהם. שיעור הירידה הוא מ-25% עד יותר מ-60%. טווח המענק: 1,950-5,850 שקל.
ניתן יהיה להגיש את הבקשות לקבלת מענק פגיעה ממושכת החל מהשבוע הבא, ב-10 בפברואר, עד 10.5.2021 באופן מקוון. מנהל רשות המיסים יקבע את זכאותו של העוסק למענק וכן את סכום המענק בתוך 14 ימים ממועד הגשת הבקשה.
מענק מלא: סכום המענק לעוסק שמחזוריו עסקאותיו ב-2019 עולה על 300 אלף שקל ואינו עולה על 400 מיליון שקל. הטווח: 9,000 עד 50 אלף שקל.
מענק חלקי: סכום מחזור עסקאותיו של העוסק במרץ עד דצמבר 2020, בתוספת מענקי הוצאות קבועות שקיבל, שווה ל-90% או יותר ממחזור עסקאותיו במרץ עד דצמבר 2019. המענק החלקי: 5,850-32,500 שקל.
זכאות למענק לעסקים שהוקמו בינואר-פברואר 2020
התנאים המצטברים לקבלת המענק: עסק חדש שהחל את פעילותו מתחילת ינואר עד סוף פברואר ומחזור עסקאותיו בשנת 2020 עלה על סכום של 18 אלף שקל ואינו עלה על סכום של 100 מיליון שקל. מחזור עסקאותיו בחודשים ינואר-פברואר 2020 עלה על סכום של 3,000 שקל. העוסק היה זכאי לקבלת שניים או יותר ממענקי הוצאות קבועות מתוך תקופות הזכאות של המענקים במהלך שנת 2020. לעוסק פטור סכום המענק יעמוד על 3,000 שקל ולעוסק מורשה סכום המענק יעמוד על 4,000 שקל.
מענק שימור עובדים
המענק מקנה סכום של 5,000 שקל עבור מספר העובדים המזכים בהתאם למקדם שנקבע עפ"י היקף הפגיעה במחזור, גודל העסק ומספר העובדים המועסקים. זאת בתנאי שהעוסק היה זכאי למענק הוצאות קבועות. רשות המסים הבהירה כי מענק שימור עובדים פטור ממע"מ.
סיוע בתשלומי ארנונה
ניתן להגיש את הבקשות עבור כלל תקופות הזכאות עד ליום 31.12.22. הבקשות חייבות לכלול אישור זכאות למענק הוצאות קבועות לכל תקופה בנפרד. יאפשרו הנחות בארנונה גם לעוסקים שמחזורם עולה על 400 מיליון שקל. אפשרות להגיש בקשות להנחה מארנונה לינואר-פברואר תיפתח רק לאחר קביעת התקנות.
פסילת ספרים לא תבטל זכאות למענק הוצאות קבועות
הקלה משמעותית, שנכנסה לתוקף מחודש ינואר השנה, היא שפסילת ספרים לא בהכרח תהווה עילה לפסילת מענק. יבוטל התנאי לפיו עוסק שנפסלו ספריו על ידי רשות המיסים בשנים 2018 ו-2019 לא יהיה זכאי למענק הוצאות קבועות.
לדברי רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי חשבון, "לצד הטיפול המקיף בחלוקת מענקים עד כה, יש לפעול לפתרון מספר בעיות מרכזיות, ובכך לייעל ולשפר את התהליכים. אנו רואים הרבה מאוד עסקים שנפגעו קשה מהסגר. יש עסקים הסגורים באופן זמני בלבד, בשל המשבר, אולם מוגדרים כעסקים שנסגרו, ולכן לא זכאים כלל למענקים, המהווים חבל הצלה עבורם. אנו פועלים בלשכת רו"ח בעניין הזה".
לדברי רו"ח ועו"ד ליאת נויבירט, "יש בעיית סנכרון בין מערכות הביטוח הלאומי למערכות רשות המיסים, המשפיעה על קבלת מענקי הסיוע. כתוצאה מכך שכירים בעלי שליטה אינם מופיעים כזכאים למענק סוציאלי וכמובן שגם אינם מקבלים דמי אבטלה ומצויים בקשיים. בעיה זו חייבת להיפתר באופן מיידי".