הגדלה נוספת של קרן ההלוואות לעסקים קטנים: לאור היקפי חלוקת ההלוואות שניתנות על ידי הבנקים באמצעות הקרן להלוואות לעסקים קטנים בערבות מדינה, מסתמן כעת כי החשב הכללי באוצר יגדיל את הקרן במיליארדי שקלים כדי לעמוד בביקושים.
עם תחילת משבר הקורונה גדל היקף הקרן משני מיליארד שקל (היקפה בשגרה) לשמונה מיליארד, ולאחר מכן הוגדל היקפה בשישה מיליארד שקל נוספים. הסכום הנוסף טרם נקבע סופית שכן הוא כרוך גם במקור תקציבי שטרם נמצא, משום שהערבות שנותן האוצר לקרן עומדת על 85% עבור כל הלוואה ועד 15% לסך האשראי שניתן מהקרן. כלומר, הגדלה נוספת של ארבעה מיליארד שקל, לסך כולל של 18 מיליארד שקל, תחייב תקציב מקסימלי של עוד 600 מיליון שקל.
לפי נתונים שהציג היום בוועדת הקורונה בכנסת עמית מרואי, מנהל תחום אשראי במשרד האוצר, עד כה הוגשו 63 אלף בקשות ועד כה ניתנו ל-33 אלף מבקשים הלוואות בהיקף של 12.5 מיליארד שקל. לפי נתוני החשב הכללי היקף הבקשות הכולל עומד על 38 מיליארד שקל. מתוך כ-30 אלף הלוואות שלא אושרו, כ-14 אלף בקשות סורבו.
במקביל, בימים הקרובים, ובאיחור ניכר, אמורה להיפתח קרן ההלוואות לעסקים הפועלים בענפים בסיכון, להם עד כה לא אישרו הבנקים הלוואות לאור הסיכון המוגבר בעקבות משבר הקורונה. לאותה קרן הוקצו כבר ארבעה מיליארד שקל ועבורה תינתן ערבות כוללת של 60% מתיק האשראי (לעומת 15% מתיק האשראי בקרן המקורית).
על פי ההערכות של גורמים באוצר, מתוך ההלוואות שטרם נידונו ישנן כ-12 אלף פניות שממתינות זמן רב של עסקים שיקבלו מענקים במסגרת הקרן החדשה.
במסגרת הדיון בוועדת הקורונה עלה כי עד כה בקרן לעסקים גדולים (עם מחזור של מעל 200 מיליון שקל) הגישו 50 חברות בקשות להלוואות, ובינתיים אושרו הלוואות לארבע חברות בלבד.
ח"כ מיקי לוי מסר לכלכליסט בתגובה לדברים כי "המשבר הכלכלי בעקבות הקורונה רק בתחילתו ועסקים רבים קיבלו עד כה בעיקר הבטחות ומילים. משרד האוצר והממשלה חייבים להתעורר ולפעול הרבה יותר מהר למען העסקים הקטנים והעצמאיים ולהזרים חמצן למשק כדי למנוע קריסה ואבטלה. התוספת של 4 מיליארד שקלים לקרן ההלוואות מבורכת אך אינה מספיקה. יש לפשט את הבירוקרטיה ולהעלות משמעותית את אחוזי הערבות שהמדינה מעמידה לבנקים לצורך הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים שנמצאים בסיכון גבוה".