מנהל ההסדר של חברת סלטי שמיר מסר אתמול (ג') דו"ח ראשוני לבית המשפט המחוזי בירושלים, וציין בו כי המשך הפעלת חברת סלטי שמיר מתחייב כדי לאפשר לאתר מקור להזרמת כספים שיאפשרו את המשך פעילותה. כמו כן מנהל ההסדר, עו"ד יעקב אמסטר ממשרד י. אמסטר ושות' מירושלים, המליץ להשאיר את הניהול בידי המנהלים הנוכחיים של סלטי שמיר. כך נודע ל-ynet.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בדו"ח הראשוני שהגיש ציין כי "אין אפשרות מעשית, ותהא זו בכייה לדורות, להפקיע את הניהול מידי הבעלים. מדובר במערכת ייצור מקצועית. כל טעות, כל לימוד וכל שינוי עשויים לפגוע עוד יותר בתזרים הכספי והתפעולי בהיקף של מיליוני שקלים. ניהול מפעל מזון בהיקף של 280 עובדים, הכפוף למערכות רגולציה רבות, מחייב ניהול מקצועי. הזמן המעשי שיידרש ללימוד וחפיפה הוא מעבר לתקופת ההפעלה לצורכי מימוש. לבעלי המניות יש אינטרס גדול למקסם רווחים, זאת לנוכח ערבויות אישיות שיש להם כלפי גורמים שונים. לא מיוחסות חו"ח טענות מרמה או הברחה כלפי הבעלים".
הדו"ח של מנהל ההסדר הוגש לאחר שלאחרונה פנתה סלטי שמיר לבית המשפט בבקשה לעיכוב הליכים לאור החמרה במצבה בשל משבר הקורונה. בית משפט המחוזי בירושלים מינה את עו"ד אמסטר למנהל ההסדר.
עוד עולה מהדו"ח כי מנהל ההסדר מבקש את אישור בית משפט לקדם כניסה של משקיע לחברה, לרבות משקיע שיזכה בשליטה חלקית או מלאה בחברה. מנהל ההסדר ציין כי "נכון לעת הזו אין חולק, ככל הנראה, כי לצורך קיומה, שימורה והבראתה של החברה, נדרש משקיע מקצועי או פיננסי שיזרים הון לחברה, יגיע להסדר עם נושיה ויעבירה לפסי רווח. בד בבד עם המסקנה האמורה, ברור בעליל, אין חולק על כך, והמסקנה המתחייבת והמתבקשת היא שיש להמשיך ולהפעיל את החברה כדי למצוא משקיע או רוכש".
עוד ציין כי "כשם שהובהר בבקשה, קיומו של יצרן שלישי כדי למנוע דואופול מוחלט בשוק הסלטים הוא כמעט אינטרס לאומי. מדובר בחברה עם פוטנציאל רווחי משמעותי, אלא שהמשא הכבד של הפסדי העבר, חובות העבר ועלויות המימון אינם מאפשרים את קיומה. מנהל ההסדר יפרסם בדחיפות הזמנה להציע הצעות למשקיע מקצועי או פיננסי לחברה".
חברת סלטי שמיר עוסקת ביצור מזון סיטונאי. לחברה שני מפעלים: האחד באזור התעשייה בברקן, מפעל העוסק בייצור סלטים מוכנים לרשתות השיווק, מסעדות, מלונות, צבא ההגנה לישראל וכן לחנויות ולגופים מוסדיים. המפעל השני מצוי באזור התעשייה בהר טוב, ועוסק ביצור מעדני דגים.
שמיר היא חברת הסלטים השלישית בגודלה ויצרנית המותג הפרטי של שופרסל, עם נתח של 9.4% משוק הסלטים בארץ. במהלך השנים האחרונות עברה שמיר מספר משברים, ביניהם מציאת חיידקי סלמונלה במוצריה, שחייבה ריקול נרחב ובעיקר מהעובדה ששוק הסלטים נמצא בירידה עקבית עקב המעבר של הצרכן ממזון תעשייתי לבריא יותר. משבר הקורונה גם לא הקל על החברה.
כמו כן, מדובר בשוק שבו שולטות (80%) שתי ענקיות: שטראוס עם "אחלה" ואסם עם "צבר". שתי חברות רווחיות, שמתחרות ביניהן בסלטים עם מבצעים על המחירים, ויצרניות הסלטים הקטנות לא תמיד יכולות להתמודד מולם.
עלייה במחירים
לסיכום מציין מנהל ההסדר בדו"ח כי "פעילות היצור של החברה לכשעצמה היא פעילות רווחית, שהניבה רווח גולמי של 16.8% בשנת 2019. בשנת 2020 עברה החברה למפעל הדגים החדש, דבר שהיה צפוי להגדיל את הרווח הגולמי, אך מעבר זה לא זכה ל'מבחן של אמת' במציאות, עקב הייצור הנמוך בתקופת הקורונה. ניכר כי עיקר המצוקה של החברה היא מצוקה תזרימית שלא מאפשרת לה לנצל את מלוא כושר הייצור שלה. כל עוד כושר הייצור של החברה לא מנוצל במלואו, החברה, במקרה הטוב, לא מרוויחה, ובמקרה הפחות טוב מפסידה".
מנהל ההסדר מציין בדו"ח כי ככל שיהיה הסדר נושים, יהיה צורך, במקביל, להזרים לחברה מזומן בכמות מספקת, דבר שיאפשר לחברה לייצר בצורה אופטימלית ובמהירות האפשרית. "ככל שהזרמת המזומן לא תיעשה במקביל להסדר הנושים, אין להסדר הנושים טעם".
עוד מצוין בדו"ח כי החברה מסרה למנהל ההסדר תחזית תזרים מזומנים ותחזית רווח והפסד בחתך חודשי להמשך שנת 2021 (החל מחודש יוני). "מהתחזית עולה כי החברה מתכננת להעלות את מחירי המוצרים בשיעור של כ-20% מבלי שהדבר יפגע בביקוש להם. כתוצאה מכך, מהתחזית עולה כי הרווח הגולמי של החברה יעלה עד לכ-28%. תחזית זאת לשיעור הרווח הגולמי גבוהה בהרבה מנתוני שנת 2019 (16.8%) והעמידה במבחן המציאות תהווה עבורה אתגר".