הביקוש לחשמל במהלך מאי 2020 מתקרב לרמתו שלפני נגיף הקורונה, והצריכה נמוכה רק בכ-5% עד 6%. כך לפי דו"ח שפרסמה היום (ג') מחלקת המחקר של הכנסת.
מהדו"ח המיוחד שמנתח את פעילות תשתיות המים והחשמל בצל מגפת הקורונה, עולה שבמהלך חודש מרץ 2020 "חלה ירידה בצריכה בכ-10%. עיקר הירידה הייתה במגזר העסקי, והצריכה במשקי בית פרטיים נותרה ללא שינוי משמעותי", כך כותב ד"ר יהודה טרואן, שאחראי על חיבור הדו"ח.
לדבריו, חברת החשמל מסרה לו כי "לפי שעה היסט זה לא השפיע על אספקת החשמל הסדירה למשק". עוד נמצא שבשיא פעולות הריחוק החברתי (אפריל) "נרשמה ירידה מצטברת של בין 10%-11% בביקוש לחשמל, לעומת התקופה המקבילה בשנה קודם לכן, אולם לאחר פתיחת המשק הירידה המצטברת בביקוש לחשמל במשק התמתנה, ונכון לאמצע חודש מאי היא עומדת על 5%-6% פחות בהשוואה לשנה קודמת".
הסגר העלה את צריכת המים לשימוש ביתי
לגבי מגזר המים נמצא שהסגר העלה את הצריכה לשימוש ביתי, ולכן הביקוש בחודש מרץ 2020, שבחציו האחרון נסגרו מוסדות החינוך וצומצמה מאוד היציאה לעבודה, היה גבוה בכ-5% לעומת הצריכה בתקופה המקבילה אשתקד.
עוד אומרים במחלקת המחקר של הכנסת, שבהנחה שבמהלך השנה גדלה האוכלוסייה ב-1.8%, "בהסתכלות מישקית הגידול הריאלי בצריכת המים לשימוש ביתי בתקופה זו הוא 3.2% לנפש, אולם "מכיוון שצריכת המסחר והתעשייה הצטמצמה בתקופה זו, הרי שהעלייה בצריכה המים של משקי הבית גבוהה אף יותר".
בכל הקשור לשפכים, בהסתכלות משקית נרשמה עלייה של כ5%. בדו"ח מציינים שניכרת שונות רבה בין תאגידי המים המקומיים בשיעור ובמגמת השינוי בצריכת המים בתקופת התפרצות נגיף הקורונה. בדו"ח צויין כי "בקצה אחד של הסקאלה, בתאגיד "פלגי מוצקין" הייתה עלייה של 30% במרץ 2020 לעומת התקופה המקבילה אשתקד; בקצה השני, בתאגיד "עין נטפים אילת" הייתה ירידה של 20% בצריכה בין התקופות".
לגבי הערים הגדולות נכתב בדו"ח שנמצאו תאגידי מים שבהם שינויים בסדרי גודל שונים, כגון "מי אביבים" (ת"א) שחלה בו עלייה של כ-8%", או "יובלים אשדוד" עם עלייה של 4%. לעומתם "בתאגיד 'הגיחון ירושלים' הצריכה הייתה כמעט ללא שינוי בשתי התקופות", מסכמים שם.