צפו: שאלות ותשובות על תוכנית הסיוע הכלכלית
(אורי דוידוביץ, חגי דקל)

אתמול רשמה ישראל את המובטל המיליון, מספר עגול ומאוד לא חגיגי. יום קודם לכן חשף ביטוח לאומי שהגירעון הצפוי שלו השנה יגיע ל-34 מיליארד שקל בתרחיש אופטימי ו-52 מיליארד שקל בתרחיש פסימי בשל העלייה האסטרונומית בדמי האבטלה והירידה הצפויה בהכנסות.
אתמול גם פרסם ביטוח לאומי נתונים ראשונים על מאפייני המובטלים החדשים, שמהם עולה שמדובר בעיקר בבני השכבות החלשות, שכן השכר הממוצע למובטל חדש נמוך ב-28% מהשכר הממוצע במשק.
1 צפייה בגלריה
ידיעות
ידיעות
עמדת ביטוח לאומי
המשבר הזה הבליט כמה הצליח ראש הממשלה בנימין נתניהו לפגוע בביטוח לאומי ובביטחון הסוציאלי בתקופתו כשר אוצר. הקצבאות שמובטלים מקבלים נמוכות ב-37% בממוצע משכרם; 40% מהמובטלים החדשים צפויים לקבל דמי אבטלה רק למשך חודשיים עד ארבעה; ולא ניתנו עד כה תשובות לשתי בעיות קשות בדמי האבטלה: משפחות ששני בני הזוג בהן מובטלים ומשפחות שיש להן רק מפרנס יחיד.
את גירעון ביטוח לאומי אין לכאורה בעיה לכסות מהעתודות שלו. אלא שהעתודות משמשות למימון תקציב המדינה. משמעות השבת הכסף היא קיצוץ ענק של עשרות מיליארדי שקלים בתקציב המדינה.
בשנים האחרונות התנהלה מלחמת עולם בין ביטוח לאומי לאוצר סביב דרישת שר העבודה והרווחה לשעבר חיים כץ וביטוח לאומי שהאוצר יתחיל להחזיר לו את הכספים. הסיבה היתה שביטוח לאומי לא האמין שבשעת משבר הכסף יוחזר והניח שהאוצר יבחר לקצץ בקצבאות דווקא כשהציבור זקוק להן יותר מכל. עכשיו הגענו לאותה שעת משבר ומבחן - ואסור שהאוצר יגיש את החשבון לחלשים.
אי אפשר לפגוע עוד יותר בביטוח לאומי. אם יתברר שברגע שאנשים באמת צריכים את ביטוח לאומי הקצבאות מקוצצות, תעלה השאלה הקשה, האם זה באמת ביטוח. אם זה יקרה, הלגיטימציה של המוסד הזה תיפגע קשות. אם יש משהו שהמשבר הזה הוכיח, זה את הצורך בתוכנית לשיקום הקצבאות וחיזוק ביטוח לאומי, לפני שיגיע המשבר הבא.