מגפת הקורונה צפויה לגבות מחיר משמעותי גם בשנת 2021 בטרם יושלם הליך החיסונים ברחבי העולם ותוכח יעילותם, כך טוען מנהל ההשקעות הראשי בקרדיט סוויס, מייקל סטרובק. בבנק השווייצרי מודאגים בעיקר מהרבעון הראשון של השנה וסבורים כי חזרה לנורמליות תתאפשר רק לקראת ספטמבר.
"למרבה הצער, מדינות רבות כמו ארה"ב ושווייץ עדיין נאבקות במגפה בעלויות אנושיות, חברתיות וכלכליות גבוהות באופן לא פרופורציונלי, שלדעתי יקח שנים להתגבר עליהן ולהתאושש מהן", אמר סטרובק. "אני מקווה שהמערב ילמד את השיעור ויהיה מוכן יותר בפעם הבאה".
סטרובק הביע פליאה על כך שהשווקים בשנת 2020 נסגרו, בניגוד לכל ההערכות המוקדמות, בשיא של כל הזמנים. "רווחים אלה עוררו הפתעה רבה מצד המשקיעים, ולא בכדי. בשנת 2021 השווקים יהיו מעט הפכפכים יחסים לתחזיות האופטימיות. עם זאת, מאוד לא סביר שנראה חזרה על אירועי שוק כפי שאירעו בפברואר 2020 אלא אם הנגיף יהפוך לקטלני או יגבור על החיסונים", ציין סטרובק. "הציפייה היא לשנתיים-שלוש של שווקים רגועים באופן יחסי, עד שתהיה החלמה ונחזור לנורמליות".
"לחסכונות לא יהיה ערך בלי השקעה בנכסים מסוכנים"
"בשלב זה כולם מתחילים לשאול את עצמם - מה אנחנו צריכים לעשות כדי למנוע טראומה דומה בעתיד", אמר סטרובק. "כפי שקרה לאחר המשבר הפיננסי הגדול, אני חושב שהתגובה תהיה ממשלות יותר גדולות, יותר חובות, מיסים גבוהים, יותר ממשלות שמאל, פחות פופוליזם, יותר התערבות ממשלתית בחיי היומיום, יותר הגבלות על התנועה, ובתקווה גם מערכות בריאות טובות ומוכנות יותר. כתוצאה מכך, אנו צפויים להמשיך לחוות אינפלציית מחירים בנכסים ריאליים, במיוחד במניות ובנדל"ן, בשנתיים עד חמש השנים הבאות".
על פי סטרובק, "לאחר שנעבור את שלושת החודשים הבאים, 2021 תהיה שנה הגונה בשווקים כל עוד הבנקים לא ישנו את דעתם באשר למדיניות התקציבית המרוסנת שלהם. זה עדיין נשאר המפתח המרכזי לשווקים, ורק האינפלציה יכולה לשנות את זה".
"אני ממשיך לחשוב שהמגפה הייתה הלם שהגביר את מגמות הדפלציה הרווחות כבר כיום בכלכלה העולמית, כמו חיסכון עודף, דמוגרפיה וטכנולוגיה, אשר מורידים את מחירי הסחורות. אנו נמצאים כעת במצב של 'התגנבות המונטיזציה' ונשאר שם עוד שנים. אין יותר כסף שניתן להרוויח בהון חופשי עודף, ולחסכונות שלנו לא יהיה ערך אלא אם נשקיע אותם בנכסים מסוכנים. רק משקיעים חכמים ויצירתיים יידעו כיצד להמשיך ולהניב תשואות מכספם".
להעז, ולא לצפות שהנאסד"ק יעלה שוב ב-44%
לדברי סטרובק, מדיניות הבנקים המרכזיים תמשיך למלא תפקיד מפתח ולקבוע את מהלכי שוק המניות, שלדעת המומחים בקרדיט סוויס יעלה עד סוף שנת 2021. עם זאת, המלצת המומחים למשקיעים היא לא לצפות לעלייה נוספת של 44% בנאסד"ק או לעלייה נוספת של 16% ב-500 S&P. "במקום זה, עליהם להפסיק לחשוב על דחיינות - ולהעז".
עוד נאמר בסקירת קרדיט סוויס כי "ברור מאוד שהמגפה העמיקה אתגרים רבים שהיו כבר קיימים בעולם המערבי הרבה לפני שהמשבר התרחש: אי-שוויון גובר מבחינת עושר, הכנסה, הזדמנויות וגישה לשירותי בריאות; בנוסף לכך, השתלטות הולכת וגוברת של טכנולוגיה והון בכלכלה הדיגיטלית-גלובלית".
בבנק השווייצרי הוסיפו כי "משבר הקורונה קידם את השימוש הדיגיטלי בקשרים הדדיים באמצעות מדיה מקוונות, וכך, כברירת מחדל גם את תהליך ההתרחקות החברתית. כתוצאה מהמגפה, הגלובליזציה והסוציאליזציה עברו לאונליין".
"מבחינה גיאופוליטית, העולם ממשיך לעבור מסדר יום עולמי הנשלט על ידי המערב לעולם של רב-קוטביות. העלייה המתמשכת של סין והטיפול המוצלח של אסיה במגפה ממחיש שינוי זה", ציינו בקרדיט סוויס.
על פי הבנק, "ההשפעה המיידית ביותר של המגפה, וזו שתחזיק מעמד יותר מכל השאר, היא ההשפעה על ניידות: התחושה שאנו יכולים להגיע לכל מקום ולעשות כל מה שאנחנו רוצים בכל עת - אבדה. ואולי זה לא דבר רע כל כך. יעבור זמן עד שנרגיש שוב בנוח להיכנס לאצטדיון כדורסל או לאולם קונצרטים עמוס".