לאחר עוד שבוע של דיונים בכנסת על הקלות בסגר ולקראת דיון נוסף בנושא שעתיד להתקיים היום, עסקים רבים עדיין לא יודעים אם יוכלו לפתוח את החנויות בשבוע הבא. "המדינה החליטה שהיא רוצה להעלים אותנו מהשטח. אנחנו צריכים לפתוח את העסקים, אנחנו צריכים את הפרנסה שלנו", אומר הבוקר (חמישי) אילן דיין, בעל עסק לבגדי נשים בחולון, בריאיון לאולפן ynet.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
"אנחנו, בעלי העסקים, נמצאים בבעיה מאוד חמורה. המדינה לא עוזרת לנו בכלום. הם אומרים שהם עוזרים כביכול בנושא הארנונה, אבל עד שהם ייתנו לנו את העזרה הזאת תצא נשמתנו. זה לא מספיק וההוצאות ממשיכות. אנחנו לא מבקשים יותר מדי - תפתחו לנו את החנויות ונעמוד בתו הסגול. אם אתם רוצים להחמיר את התו תחמירו, רק תנו לנו לעבוד עם שני לקוחות בכל זמן נתון", אומר דיין.
לטענת דיין, הממשלה והשרים אינם מנהלים את המשבר בצורה הנכונה. "אפילו יומן הם לא יודעים לנהל, קיוסק לא הייתי נותן להם לנהל. אנחנו פשוטי העם, מעסיקים חצי מיליון אנשים, אנחנו חנויות הרחוב, אצלנו הכי בטוח להסתובב. למה עושים לנו את זה? כי זו מדיניות של איפה ואיפה. מגזרים שקרובים לצלחת (מקבלים הקלות - א.ל.). אפילו אכיפה שוויונית אין".
עודד בבאי, בעל עסק אופנה בתל אביב, מוסיף וטוען כי משחקי כוח בין השרים הם אלו שיוצרים את חוסר הסדר והפגיעה בעסקים. "אני כבר לא יודע מי נגד מי, אבל מה שבטוח זה שבעלי העסקים מתמוטטים, אנשים קורסים והמלאים מתים. אם לא נוכל למכור בשבועיים הקרובים את המלאים שלנו, חצי מאיתנו בענף האופנה ילכו הביתה".
כמה כסף תפסיד אם החנויות לא ייפתחו בשבועיים הקרובים?
"זה לא רק עניין של כסף", אומר בבאי. "יש לי מעל ל-300 אלף שקל מלאי. אבל חייבים לי גם צ'קים של לקוחות שקנו ממני לפני כמה חודשים. הצ'קים חוזרים ולשרים לא אכפת. אפילו דוגמא אישית לא יכולים להוות. איפה שר הכלכלה שלי? למה הוא שותק? העסקים הקטנים הם עמוד השדרה של הכלכלה שלנו, 60% מגביית המיסים מתבצעת מהם, והפושעים האלה הורגים אותנו".
בבאי מתייחס לחשש כי יתקע עם מלאי של העונה שעברה ולא יצליח לשרוד. "מהגל הראשון נתקענו עם מלאים לא קטנים, עכשיו בגל השני הממשלה לא הכינה אותנו והשאירה אותנו עם עוד מלאים. אנחנו מתחננים שתפתחו לנו את העסקים, תכנסו את הקבינט, תקבלו החלטות, תנו לנו לסיים את הבלגן. אל תשימו אותנו שבויים שלכם, אנחנו צריכים להתפרנס".
"15 עשרה שנה בניתי את העסק במו ידיי והם הרסו לי אותו. עשו לי נזק שאני לא יודע איך להתמודד איתו", אומר דיין. בבאי מוסיף ומספר כי העסק שלו עובד כבר 35 שנה וקרא לעצמאים להגיע להפגנה שהתקיימה היום בצהריים בתל אביב: "אנחנו ניפגש בבחירות, ואתם תשלמו על מה שעשיתם לנו כאן", הוא אומר, אך דיין מוסיף בייאוש "מה זה עוזר אם העסק שלי מתמוטט? תנו פתרון היום, לא בבחירות".
בינתיים, בעלי חנויות ועצמאיים שורפים צמיגים בדרך יפו בתל אביב כחלק מהפגנה נגד התנהלות הממשלה שלטענתם מובילה להתרסקותם הכלכלית.
נשיא להב, עו"ד רועי כהן, אמר בהפגנה: "חודש וחצי ממשלת ישראל מורחת את העוסקים במסחר ובעלי חנויות הרחוב. חודש וחצי ללא פרנסה וללא יכולת לשלם את ההוצאות, ההלוואות, הצ'קים החוזרים והתחושה היא שהמצב - כפי שקרה היום - יוצא מכלל שליטה. עשרות אלפי אנשים רואים את מפעל החיים שלהם מתמוטט לנגד עיניהם, ומה בדיוק הממשלה מצפה מהם? לשבת ולראות איך העסק שלהם קורס? הם נלחמים על הפרנסה שלהם ועל הזכות לפרנס את משפחתם בכבוד.
"לא ייתכן ששר הבריאות, יולי אדלשטיין, ינהל מאבקי כוחות פוליטיים על גבם של בעלי החנויות והמסחר ובכך דוחק את האנשים לתגובות קיצוניות כי הם מרגישים שאין להם יותר מה להפסיד. זה משחק מסוכן באש. כל החלטה אחרת מלבד לאפשר פתיחה בערים הירוקות תביא לקריסה של אלפי עסקים שלא יוכלו לשרוד שבועיים נוספים של סגר".