אל על תזכה למעט חמצן: בית הדין לעבודה בבת ים אישר לחברה למשוך 105 מיליון שקל מ"קרן 108", קרן הפנסיה של עובדי אל על.
ביום חמישי האחרון התקיים דיון בנושא משיכת הכספים מן הקרן, אך הצדדים לא הגיעו להסכמה. באותה עת הפגינו עובדי אל על מחוץ לבית הדין. ב"קרן 108", שהוקמה בשנות התשעים, הצטברו כ-360 מיליון שקל, מהם תמשוך אל על 105 מיליון שקל.
ביום שישי האחרון הודיעה אל על כי היא דוחה את מועד תחילת חזרתה לשגרת עבודה רגילה ל-15 במאי, אולם כבר כעת תלויים לא מעט סימני שאלה סביב מועד החזרה הזה.
ברקע מתנהלות שיחות מול בנק לאומי ומול בנק דיסקונט שידרשו בשבועות הקרובים להעמיד לאל על את המימון להמשך פעילותה, בערבות מדינה חלקית.
למי שייכים הכספים העודפים מהקופה?
בשנת 2003, בעת הפרטת אל על, הפקידה המדינה כספים לקופות פיצויים מרכזיות של העובדים, חלק מהן נשאו רווחים וחלק מהן נועדו לתשלום פיצויי פיטורים לעובדים ותיקים שהתחילו לעבוד בחברה לפני שנת 1982. בשנת 2015 הגישה המדינה תביעה נגד אל על בטענה שהכספים העודפים שייכים לה, מנגד טענה נציגות העובדים כי הכספים שייכים לה. ההליך המשפטי בין הצדדים עדיין מתנהל.
ב-7 באפריל השנה, דרשה הנהלת החברה מבית הדין לעבודה שהכספים יעברו לידיה באופן מיידי בכדי להציל אותה מקריסה. נציגות העובדים והמדינה הצטרפו כצדדים להליך המשפטי. בעוד המדינה וההסתדרות הסכימו להעברת הכספים להנהלה, דרשה נציגות העובדים התחייבות מפורשת של החברה שהכסף ישמש להבטחת זכויות העובדים בלבד ולא לצורך תשלום התחייבויות וחובות אחרות של החברה.
לטענת נציגות העובדים, "כל הצדדים המעורבים בהליך, ההנהלה, המדינה וההסתדרות, עשו יד אחד כנגד הנציגות לשחרר כספים מקופות הפיצויים לטובת קופת החברה בלבד, והנציגות לבדה נלחמת על מנת לנסות להעביר סכום כסף לטובת קופת מועצת העובדים לשמירה על זכויותיהם".
בתוך כך, בימים הקרובים וייתכן שעוד לפני סוף השבוע, צפוי משרד האוצר להכריע האם לאשר לאל על הלוואה בערבות מדינה בגובה של כ-400 מיליון דולר. בשבועות האחרונים גיבשה הנהלת החברה מתווה להלוואה מול בנק דיסקונט כאשר המדינה תצטרך להעמיד ערבות ל-80% מגובה הההלווה בכפוף לצעדי התייעלות שתציג החברה למדינה. באל על, בה מועסקים כ-6,500 עובדים, יצא רוב מוחלט של העובדים לחל"ת, ורבים כבר קיבלו מכתבי שימוע לפני פיטורין כחלק מאותם צעדים.