כמה שווה ראש הממשלה נתניהו? החלטת ועדת הכספים מאתמול (ג') לאשר לראש הממשלה בנימין נתניהו ויתור על החזרי מס בשווי של כמיליון שקל, הפנתה שוב את הזרקור הציבורי לעבר היקף הנכסים שלו והשווי שלהם.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הדיון בוועדה נסוב סביב סעיף המעגן גילום מס בגין תשלומים, שירותים וטובות הנאה הניתנים מאוצר המדינה לראש הממשלה, בנימין נתניהו, במסגרת מילוי תפקידו, פרט לשכר. ברוב של שמונה מול חמישה נקבע כי הוא לא יצטרך לשלם כספי מיסים בשווי של כ-600 אלף שקל על הוצאות שנוגעות לתפקידו במעונו הפרטי בקיסריה בשנים 2013-2017, ועוד 324 אלף שקל בגין שימוש ברכב השרד הממוגן שלו בשנים 2017-2019, החלטה שעוררה לא מעט ביקורת.
מלבד הווילה היוקרתית בקיסריה המשמשת את משפחת נתניהו למגורים בעיקר בסופי שבוע, יש למשפחת נתניהו גם דירת פנטהאוז דופלקס ברחוב עזה בירושלים. בנוסף, בבעלות בנימין נתניהו מחצית מבית הוריו ברחוב החלוצים בירושלים. מדובר בבית שאפשר להוסיף עליו יחידות דיור. לפי הערכות, השווי הכספי של שלושת נכסי הנדל"ן שלו הוא 35-40 מיליון שקל.
תיק המניות
זאת ועוד: נתניהו מחזיק בתיק מניות ששוויו אמנם אינו ידוע לציבור, אך לפי הערכות הוא שווה הרבה כסף. במרץ 2019 פורסם כי מניות של חברת הפלדה שחלקה בבעלות בן דודו נתן מיליקובסקי שאותן רכש נתניהו ב-2007 בסכום של 600 אלף דולר, נמכרו על ידו כעבור שלוש שנים בסכום של 4.3 מיליון דולר - פי שבעה מסכום הרכישה.
נתניהו גם מקבל משכורת בסך כ-56 אלף שקל ברוטו בחודש עבור תפקידו כראש הממשלה. הנטו הוא כמחצית הסכום, אלא שכל הוצאות מעון ראש הממשלה, בהן: דיור, תחזוקה, מזון, חשמל, מים ארנונה, כבלים - ממומנות מתקציב המדינה.
יצוין, כי אנשי הציבור הבכירים בישראל לא מחויבים לחשוף את הונם בפומבי. ראש הממשלה והשרים חייבים למסור עם בחירתם לתפקיד ועם סיומו דו"ח הצהרת הון למבקר המדינה. הצהרות ההון האלה נשארות חסויות בכספת של מבקר המדינה ורק בית המשפט יכול להחליט על חשיפתן, במקרה שיש נגדם כתב אישום, הליכים פליליים וכו'. המשמעות היא שהצהרות ההון האלה לא ממש אפקטיביות, כיוון שיכול להיות שהשרים וראש הממשלה לא יצהירו על כל מה שיש להם.
יש סמכות לוויתור רטרואקטיבי?
לדברי ד"ר מתן גוטמן, מומחה למשפט חוקתי במרכז הבינתחומי, עולה השאלה האם בכלל יש לוועדת הכספים סמכות לתת החלטה רטרואקטיבית על תנאי שכר של ראש ממשלה ושל שרים. "לפי הכללים של המשפט החוקתי והמנהלי הישראלי, באופן עקרוני, אין החלטות רטרואקטיביות ובטח לא פרסונליות. אלא אם כן, החוק באופן מפורש מתיר זאת", הוא מסביר. "מה החוק פה? חוק יסוד הממשלה קובע שוועדת הכספים של הכנסת מוסמכת לקבוע את השכר ותנאי השכר של ראש הממשלה". לדבריו השאלה אם הוועדה יכולה לאפשר לנתניהו פטור רטרואקטיבי מתשלום מיסים כנראה תתגלגל לבג"ץ.
"אני חושב שיש סיכוי לא מבוטל שבג"ץ יתערב בסוגייה הרטרואקטיבית. בנוסף, ההחלטה שעברה אתמול בוועדה קובעת שראש הממשלה יהיה פטור ממס על כל השנים אחורה להוצאות שהוצאו בקשר למילוי תפקידו. אבל יכולה לבוא רשות המיסים או החשב במשרד הממשלה ולהגיד שהארוחות לדוגמה בבית בקיסריה ששימשו את רעייתו של ראש הממשלה או ילדיו, או תחזוקה של בריכת השחייה או כל דבר אחר שהמדינה מימנה שם, לא קשורים למילוי תפקידו ועדיין הוא חייב במס. השאלה אם ראש הממשלה הבין עד הסוף את הניסוח שהוא פתוח לפרשנות, ולכן יכול להיות שבצורה אלגנטית בג"ץ יגיד שזה רק לדברים שקשורים למילוי תפקידו באופן צר. לכן אני חושב שהסוגייה הזאת עוד תלווה אותנו מבחינת משפטית".
אין פטור מתשלום מס על רווחים מהבורסה
יחד עם זאת, למרות החלטת ועדת הכספים מתברר שבנימין נתניהו ימשיך לשלם מיסים מסוימים, אם כי מחלקם יהיה פטור. אז מהן המשמעויות שעולות מהחלטת הוועדה לגבי ראש הממשלה נתניהו וראשי ממשלה אחרים, והאם יש עוד אזרחים בישראל הזכאים לפטור מתשלום מיסים? לפניכם שאלות ותשובות.
מדוע התקיים הדיון המיוחד על המיסים שעל ראש הממשלה לשלם בוועדת הכספים של הכנסת?
המצב הקיים הוא שמשנת 1982 עד 2017 לא הייתה כל דרישה מאף ראש ממשלה לקבל הטבות מס ולהימנע מלשלם מיסים כלשהם. עד ל-2017 היה על ראש הממשלה לשלם מס על כל הכנסה והטבה כמו כל אזרח בישראל. ב-2018, בעקבות הצעת חוק של ח"כ מיקי זוהר (הליכוד), קבעה ועדת השרים לחקיקה, כי ראש הממשלה לא יצטרך לשלם מס על "תשלומים, שירותים וטובות הנאה המשתלמים או הניתנים מאוצר המדינה לראש הממשלה בקשר למילוי תפקידו, למעט משכורת". בנושא זה התקיים הדיון בוועדה.
מי עוד פטור מתשלומי מיסים מסוג זה בישראל?
נשיא המדינה.
ומה קרה שפתאום מבקש נתניהו פטור נוסף ממס, או למעשה שהממשלה תגלם את המס שעליו לשלם?
לאחרונה קבעה רשות המיסים כי על ראש הממשלה לשלם מס על כל הכספים ששולמו לאחזקת ושיפוץ מעונו הפרטי בקיסריה. סכום המס הגיע לכ-600 אלף שקל. על זה הוויכוח.
לאיזה פטור ממס זכה ראש הממשלה נתניהו עד לדיון השבוע?
"מדובר בפטור ששווה 324 אלף שקל ועניינו תשלום שווי הטבה על הרכב שבו הוא עושה שימוש כראש הממשלה. רבים סבורים כי הפטור הזה מוצדק כיוון שמחיר הרכב גבוה מהרבה משוויו בשל הוראת השב"כ למגן את הרכב ועל כך אין ספק שראש הממשלה לא צריך לשלם 'שווי הטבה'. ראש הממשלה כן יחויב בתשלום שווי רכב על מחיר המכונית של שר והמדינה תגלם את התוספת על היות הרכב ממוגן".
מאילו מיסים החלטת ועדת הכספים תפטור את ראש הממשלה?
על פי ההחלטה, נתניהו לא יהיה פטור מתשלום המס, אולם המדינה תגלם אותו ולכן ראש הממשלה לא ישלם מס. מדובר במס שהוטל על ראש הממשלה בשל הכנסה שנובעת מתשלומים, שירותים וטובות הנאה שניתנו לו מאוצר המדינה בקשר למילוי תפקידו כראש הממשלה.
אז ראש הממשלה לא ישלם מעתה שום מיסים?
הפטור הוא לא גורף. על שכרו ישלם ראש הממשלה מס ככל אזרח אחר. בשל שכרו הגבוה יחסית המס השולי של ראש הממשלה מגיע ל-47%, אולם כמובן שיש מדרגות מס ועל כן שכר הנטו שלו, כולל הפרשות לפנסיה ותשלומי ביטוח לאומי, אמור להגיע ליותר מ-30 אלף שקל בחודש.
ויהיו מיסים נוספים שעליו לשלם?
בהחלט. ראש הממשלה חויב לשלם מס רווחי הון על רווחיו מעסקי ניירות ערך בבורסה. כמו כן יהיה עליון לשלם מס על כל טובת הנאה שיקבל כמו מתנה אם נתן עבורה תמורה כלשהי. החוק כאן ברור. אם מעביד, למשל, במקום לשלם שכר לעובד יממן לו טיול עם המשפחה לשבועיים לארה"ב, יהיה עליו לשלם מס מלא על מחיר הטיול. לכן תתעורר השאלה, אם נתניהו יצטרך לשלם מס גם על מתנות שקיבל לכאורה, למשל כנטען בכתב האישום, מארנון מילצ'ן. זאת, רק אם ניתנה תמורה עבור מתנות אלה. לדעת המומחים, הסיכוי לגביית מס במקרה הזה נמוך למדי.
האם מעתה לא ישלמו ראשי ממשלה בישראל מס על השירותים וטובות ההנאה במעונם הפרטי?
בהתאם לחוק שאישרה ועדת הכספים זה יהיה המצב. במקרה של ראש ממשלה חליפי כבר הודיע בני גנץ כי לא יבקש לממן מקופת המדינה את הוצאות משכנו הפרטי ובני משפחתו. בעניין תשלום המס - הוא יהיה פטור ולמעשה המדינה תגלם את תשלום המס מקופת המדינה.
השתתפו בהכנת הכתבה: אלכסנדרה לוקש, ניר (שוקו) כהן