עשרות אלפי עובדים פלסטינים עזבו בימים האחרונים את אתרי הבנייה וחזרו לביתם, כך שנותרו כעת רק 12 אלף עובדים, שהם פחות מ-20% ממספר העובדים הפלסטינים בשגרה. בעקבות עזיבת הפלסטינים נסגרו 9,000 אתרי בנייה מתוך כ-22 אלף אתרי בנייה פעילים. כך עולה מבדיקה שערכה התאחדות הקבלנים בוני הארץ.
בשגרה 65 אלף פלסטינים עובדים בבניין בישראל, בעקבות משבר הקורונה כ-40 אלף קיבלו היתר לינה בישראל כדי שיוכלו להמשיך לעבוד, וכעת מתברר כי גם מספר זה צנח באופן חד. להערכת ההתאחדות, גל העזיבה ימשיך ועד תחילת הרמדאן ב-24 באפריל מרבית העובדים יחזרו לביתם.
בצל משבר הקורונה וסגירת מעברי הגבול בין הרשות הפלסטינית לישראל, עובדים שחזרו לביתם לא יוכלו לשוב לישראל. בלי העובדים הפלסטינים אתרי הבנייה מושבתים, ובהתאחדות מדווחים על גל פיטורין של עשרות אלפי עובדים שהחל בשבוע שעבר החשש הוא כי אם לא יימצא פתרון לבעיה גל הפיטורים ילך ויגדל עד לפיטורי 100 אלף עובדים ישראלים. הערכה היא כי 100 אלף מפוטרים יקבלו דמי אבטלה בסכום מצטבר של 600 מיליון שקל בחודש.
ממסמך שהכין משרד הבינוי לפני כחודש במסגרת ההערכות להתמודדות עם הקורונה נכתב כי 3541 קבלנים רשומים מעסיקים עובדים פלסטינים ביותר מעשרת אלפים אתרי בנייה למגורים וביעודים אחרים.
מהמסך עולה כי ההשלכות של סגירת אתרי הבנייה על המשק דרמטיות, החל מפגיעה בתוצר, כאשר תוצר ענף הבנייה נעמד ב-80 מיליארד שקל בשנה, דרך עיכובים במסירת יותר מ-100 אלף דירות שמצויות כיום בבנייה, ועד חשיפה של הבנקים שסיפקו לחבורת הבנייה אשראי בהיקף של 88 מיליארד שקל.
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו: "אנחנו ממשיכים לקרוא לממשלה לפעול מיידית למנוע קריסה של הבנייה למגורים ומבני ציבור בישראל, ולפעול להבאת רכבת אווירית של עובדים ממדינות שבהן אין התפרצות מהותית של קורונה במזרח אירופה - תוך הסכמה על בידוד שהם יעברו בארץ לפני כניסתם לעבודה. כל יום שעובר משתק עוד ועוד חלקים של ענף הבנייה.