לא יוטלו סנקציות על חשבון הבנק של מי שביטל צ'קים בתקופת משבר הקורונה. כך עולה מטיוטת תקנות שפרסם שר המשפטים אבי ניסנקורן, שהגיעה לידי כלכליסט.
עם פרוץ משבר הקורונה הודיע בנק ישראל כי הוא מקפיא את הסנקציה המרכזית על ביטולי צ'קים, והיא הגדרת חשבון כ"חשבון מוגבל". ראשית, ההקלה הזו תבוטל ב-22 ביוני. כמו כן, מטיוטת התקנות העדכנית עולה כי ההקפאה הזו תהפוך למעשה ל"חנינה"; כלומר, בגין צ'קים שבוטלו החל מ-4 במרץ ועד ליום פרסום התקנות החדשות לא יוטלו מגבלות בחשבון הבנק.
עם זאת, חשוב לציין כי נגד מי שביטל צ'ק ניתן להגיע להליך של הוצאה לפועל. כמו כן כתיבת צ'קים ללא כיסוי צפויה להשפיע לרעה על דירוג האשראי של נותן הצ'קים.
"התיקון יאפשר לאותם לקוחות שמשכו את הצ'קים להמשיך לנהל את עסקיהם ולהשתקם, עם מיגור המגיפה, בצורה פשוטה יותר", נכתב במסמך. "חלופה זו עדיפה על פני האפשרות שלפיה יוגבלו החשבונות של אותם הלקוחות באופן שיקשה עליהם להמשיך לנהל את עסקיהם ואף עלול להביא לתגובת שרשרת שתשפיע על עסקים נוספים, באופן שעלול לפגוע בפגיעה קשה יותר במשק".
בעת שגרה, אם חוזרים ללקוח 10 צ'קים חשבונו מוגדר כחשבון מוגבל. מדובר בסנקציה כלכלית קשה, שבה לא יכול הלקוח למשוך צ'קים, לא מנפיקים לו פנקס צ'קים, וכן הוא נתקל במגבלות אם ירצה לקבל מסגרת אשראי ופעולות נוספות.
ואולם, משמעות החנינה שניתנת כעת על ידי שר המשפטים היא שגם על לקוח שביטל 10 צ'קים או יותר בתקופת המשבר לא יוטלו סנקציות כלל.
כאשר החל משבר הקורונה, נרשמה עלייה במספר הצ'קים שחזרו והחשבונות שהוגבלו, כתוצאה ממצוקת הנזילות אליה נכנסו הן עסקים והן משקי בית. מכיוון שהגבלת חשבון היא סנקציה חריפה שרק מגבירה עוד יותר את המצוקה הכלכלית, החליט הפיקוח על הבנקים, שהיה אז בראשות ד"ר חדוה בר, להקפיא את הסנקציה הזו.
ההקלה נועדה להעניק סיוע למי שנקלע למצוקה תזרימית, אבל בפועל רבים פרשו את ההוראה כאילו ניתן אישור גורף לבטל צ'קים. במגזר העסקי מדווחים כי פעמים רבות בוטלו צ'קים גם אחרי שהסחורה סופקה, ואפילו אחרי שהיא נמכרה הלאה.
היקף הצ'קים המבוטלים זינק דרמטית: אם בעת שגרה הוא עומד על 0.23%, הרי שבמהלך המשבר הוא זינק פי עשרה ל-2.31% מהצ'קים. בהמשך התמתנה המגמה, וכיום היא עומדת על 1.5% - עדיין גבוה משמעותית מלפני השגרה. באשר לצ'קים חוזרים - כאן הנתון זינק מ-2.5% מהצ'קים בעת שגרה לקרוב ל-7% בשיא המשבר, אולם לפי הערכות נתון זה ירד משמעותית מתחילת חודש מאי.
אמיר שני, סגן נשיא איגוד לשכות המסחר ויו"ר ועדת קורונה של האיגוד, מסר כי "איגוד לשכות המסחר ביקש מבנק ישראל לא להעניש את מחזירי הצ'קים. יחד עם זאת, עליו לעצור מיידית את הדימום ולמנוע מצב של פיזור צ'קים נוספים ללא הגבלה".