נתניהו: "תקציב דו-שנתי יוביל לגזירות וקיצוצים"
(צילום: ערוץ כנסת )

בכירי המשק דורשים תקציב דו-שנתי: קבוצה של כ-150 בעלי הון, יזמים, מנכ"לים וכלכלנים ישראלים פנו היום (א') לחברי הכנסת והממשלה בקריאה להעביר מיידית את תקציב המדינה עד סוף שנת 2021, לטובת צמצום חוסר הוודאות הכלכלית. יזמי ההיי-טק והמכשור הרפואי, ד"ר שמעון אקהויז ובנו רונן אקהויז, ואיילת קרסו, מייסדת חברת הפוד-טק ג'יני, יזמו את המכתב ודאגו לגבש מאחוריו את בעלי העסקים והמנהלים.
>>לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בין 150 השמות החתומים על המכתב: עמי הראל, יו"ר סלקום; חי גאליס, מנכ"ל ביג; יואל קרסו, יו"ר קרסו מוטורס; איש העסקים גיורא ענבר; אבנר סטפק, מבעלי בית ההשקעות מיטב דש; היזם ואיש ההיי-טק אורני פטרושקה; אייל ולדמן, מייסד ויו"ר מלאנוקס, ויזם ההיי-טק דב מורן.
2 צפייה בגלריה
ישיבת ממשלה
ישיבת ממשלה
בנימין נתניהו ובני גנץ
(צילום: רויטרס)
במכתבם כתבו, בין היתר, כי "מובן לכולם שבתקופה זו, הממשלה זקוקה יותר מהכל ליכולת תכנון של משרדי הממשלה עד סוף 2021. זהו מפתח חיוני להנעת הכלכלה והעסקים בישראל. תקציב עד תום 2021 יתרום לצמצום חוסר הודאות הכלכלית וכך יסייע לפעילות העסקית במשק. זוהי תקופת חירום ועליכם לפעול בהתאם.
"אנו קוראים לכל חברי הכנסת ולכל שרי הממשלה לדאוג להעביר מידית את תקציב המדינה לשארית 2020 ולשנת 2021. המשיכו לעמוד איתן על החלטה חשובה זו. אל תשכחו את מחוייבותכם לאזרחי ישראל, הם צריכים להיות בראש סדר העדיפות והם מצפים ומחכים שתעשו זאת".
2 צפייה בגלריה
מימין: דב מורן, אבנר סטפק אייל ולדמן
מימין: דב מורן, אבנר סטפק אייל ולדמן
מימין: דב מורן, אבנר סטפק אייל ולדמן
(צילום: עמית שעל, אוראל כהן)

"אם המדינה הייתה חברה - היא הייתה מפטרת את המנכ"ל"

רונן אקהויז אמר לכלכליסט כי "הממשלה קמה על מנדט ניהול משבר הקורונה, שכולנו מבינים שעתיד להישאר עימנו ולא להיעלם בקרוב, ויש להיערך לכך. עד עתה אנו עדים לכישלון בהתמודדות עם הנושא. זה ממש בוער בשטח. איילת (קרסו) כתבה את המכתב בשישי בלילה, התחלנו להחתים אותו אתמול - וההיענות מלאה".
קרסו אמרה לכלכלסיט כי "אנו מכוונים לכל סיעות הבית, ואין כאן שום הקשר פוליטי. ניתן למצוא בין החותמים על המכתב מנהלים, יזמים וכלכלנים מכל צדדי המתרס הפוליטי, כי כולם מבינים שחייבים להעביר את התקציב. אם המדינה הייתה חברה, היא הייתה מפטרת את המנכ"ל או נסגרת. האכזבה היא מאוד קשה ממה שקורה. אין מישהו שלא חווה את המשבר, כולל כל החתומים על המכתב".
יזם ההיי-טק דב מורן, אחד מהחותמים על המכתב, אמר לכלכליסט, כי "ההיגיון הכלכלי דורש העברת תקציב עד סוף 2021, שהרי אף חברה עסקית לא הייתה שוקלת בדעתה להכין תקציב לשלושה חודשים בלבד. על אחת כמה וכמה מדינה, על כל היקף ומורכבות עיסוקיה. מעבר להיגיון הכלכלי יש היגיון אזרחי. משמעות אי העברת התקציב היא הליכה לבחירות. זה יהיה אסון, שהרי מדינת ישראל זקוקה בעת הזו לגוף שיתמקד בניהול המשבר ולא ליצור משבר נוסף, פוליטי, בתוך המשבר הכלכלי שקשה גם כך.
"צריך להבין שהמכה הכלכלית כאן עצומה, וגם אם היא עדיין לא מורגשת, היא תורגש בקרוב. נבחרי הציבור צריכים להיות בעת הזו קשובים רק לצרכי המדינה והאזרחים, ולא לעיתויים נוחים למהלכים פוליטיים המשרתים מעטים. יש הסכם קואליציוני, שאיני מחובביו. אם ההסכם לא היה מגדיר עיתוי לתקציב, ניחא. אבל ההסכם מגדיר את תקופת התקציב והפרת ההסכם וגרירת המדינה לבחירות היא בעיני פשע ועוון ופגיעה נוספת באזרחי ישראל על ידי הפרת ההסכם לצרכי המפר".
זה אינו המכתב הראשון שנשלח לחברי הכנסת והממשלה על ידי חלק מיזמי הפנייה לחברי הכנסת. בחודש מאי 2019 יזמו ד"ר אקהויז ואיילת קרסו מכתב אחר לחברי הכנסת, שבו דרשו שלא לאשר את חוק החסינות ופסקת ההתגברות, שעלו אז על הפרק בהקשר לחסינות עבור ראש הממשלה בנימין נתניהו.