ועדת הכספים אישרה הערב (ב') את הגדלת קרן ההלוואות לעסקים קטנים ובינוניים שהוקמה בעקבות משבר הקורונה ב-4.8 מיליארד שקל נוספים. בכך עולה שווי הקרן ל-8 מיליארד שקל.
הבקשה להגדלת הקרן הגיעה בהמשך לשינוי תנאיה, כפי שפורסמו בשבוע שעבר, דבר שהוביל לעלייה משמעותית בביקושים לקרן. תוך חמישה ימים התקבלו בה למעלה מ-30 אלף בקשות, וכולן נמצאות בטיפול המערכת הבנקאית.
קרן ההלוואות הותאמה כך שתוכל לתת מענה תזרימי מהיר לעסקים בעלי מחזור של עד 400 מיליון שקל שנפגעו ממשבר הקורונה. היא מאפשרת קבלת הלוואה בנקאית בתנאים מועדפים ובריבית נמוכה, בקלות, על ידי הגשת בקשה דרך אתר החשב הכללי. הבקשות מועברות ישירות לסניף הבנק של הפונה וצפויות לקבל מענה תוך 7 ימי עסקים. רוני חזקיהו, החשב הכללי באוצר, אמר הערב בוועדת הכספים כי "עד כה התקבלו בקרן ההלוואות יותר מ-33 אלף בקשות, בסכום מצטבר של 20 מיליארד שקל".
לדברי חזקיהו, לצד אלפי הבקשות, 75 בקשות אושרו עד כה מצד הבנקים, בהיקף של למעלה מ-30 מיליון שקל. לצד זאת ציין החשב כי יש למנגנון מעט זמן, והוסיף כי בקרוב תובא לאישור קרן להלוואות לעסקים גדולים בהיקף הלוואות של 6 מיליארד שקל. חזקיהו אמר: "באנו כדי להגדיל את הקרן, ייתכן שנצטרך לבוא כבר בשבוע הבא או אחרי החג, להגדיל אותה עוד. אחרי שהורדנו בירוקרטיה ופישטנו הליכים, קיבלנו גל של בקשות בתוך הבנקים, הלקוחות קיבלו הודעה שהבקשה הגיעה ונקלטה, נכון להיום בבוקר הגיעו כבר יותר מ-33 אלף בקשות, בטח היום הצטברו עוד. הבקשה הממוצעת היא של 600 אלף שקל, במצטבר זה 20 מיליארד (שקל), אלה בקשות לא ממוינות ולא מאושרות עדיין. בימים הקרובים נראה איך הליך האישור בבנקים.
"כבר היום היו דיונים בשניים מהבנקים, 75 הלוואות אושרו, בסדר גודל של למעלה מ-30 מיליון שקל". עוד אמר החשב הכללי: "אנחנו ערוכים להביא לאישור קרן לעסקים גדולים, בסכום של 6 מיליארד שקל בשלב ראשון, על מנת לתת מענה לעסקים אלה. לאור בקשות שבאו אלינו מצד כל הגורמים שמטפלים בנושא, אנחנו לא מגבילים את גודל העסקים, אלא מגדירים עסקים ממחזור של 400 מיליון שקל ומעלה".
באיגוד הבנקים ציינו כי עניינם של העסקים הקטנים מורכב ויש לחלקם לפני רמת סיכון: "ב-30 אחוז כוח אדם בבנקים אין סיכוי שנוכל לעמוד בסדר גודל כזה של בקשות". יו"ר הוועדה, ח"כ עודד פורר תקף את עמדת הבנקים: "אתם הולכים על הגדולים, שם יש לכם פחות סיכון". איתן מדמון, מנכ"ל איגוד הבנקים אמר: "אני רוצה שמערכת הקשר והקשב אתנו תהיה הרבה יותר רציפה ומיידית, צצות הרבה בעיות. לגבי אמירה שבקשות נדחות בשל לוחות זמנים, צריכים להבין שאנחנו על בערך 35 אלף בקשות, ועד פסח נהייה בטח ב-40 אלף, ב-30 אחוז כוח אדם בבנקים אין סיכוי שנוכל לעמוד בסדר גודל כזה של בקשות, בלוחות הזמנים האמורים.