סאגת הזרמת הגז ממאגר תמר לחברת החשמל עולה (ד') מדרגה: לכלכליסט נודע שהבוקר פנתה חברת החשמל לממונה על התחרות, עו"ד מיכל הלפרין, בבקשה דחופה שתתערב בסכסוך בינה לבין נובל אנרג'י, או בכובעה החדש חברת שברון, שהפכה לבעליה.
נובל אנרג'י (תחת שברון) סירבה לספק לחברת החשמל גז ממאגר תמר, בשל הטענה שהחוזה שנחתם השבוע מכיר הסכמות של רק 53% מבעלי המאגר. יצוין שמאגר תמר ממשיך לעבוד ולספק גז לכלל תחנות הכוח הפרטיות כמו גם מייצא גז למצרים, ואין חשש לאספקת החשמל במשק. מנגד, חברת החשמל לא יכולה לקבל גז זול יחסית לצרכיה, והנזק שנגרם לה לטענתה עלול להסתכם בכ-50 מיליון דולר לאורך שנת עבודה.
במכתב בהול שנשלח להלפרין, והגיע לידי כלכליסט, חברת החשמל מתארת את השתלשלות העניינים, ונותנת הצצה נדירה למה שהתחולל מאחורי הקלעים. לתפיסת חברת החשמל, נובל נקטה בצעד של "סירוב בלתי סביר לאספקת גז וניצול חריג ובוטה לרעה של כוח מונופוליסטי", מה שמוביל את חברת החשמל לבקש מהלפרין "לחקור את נובל ומנהליה ביחס לפעולות שנעשו על ידיהם בימים האחרונים, המהוות הפרה בוטה וקיצונית של חוק התחרות הכלכלית, ולנקוט באמצעי אכיפה למיצוי הדין עם נובל ומנהליה ולמניעת הישנות ניצול המעמד של נובל לרעה". לפניה מכותב המשנה ליועמ"ש מאיר לווין, שקבע רק לפני כחודש שלנובל אנרג'י זכות וטו על כלל חוזי הגז עד לסוף 2021.
"אירועים חריגים וקיצוניים במשק הגז"
עיון בפניה של חברת החשמל מלמד שהיא מגדירה את הסיטואציה כ"רצף אירועים חריג וקיצוני המתחולל ביומיים האחרונים במשק הגז, אשר לא ניתן להפריז במשמעות הדרמטית שלו על יציבות, איתנות ושרידות משק הגז בכלל, ומשק החשמל בפרט. במוקד האירועים, שימוש כוחני לרעה בכוח מונופוליסטי בידי נובל, המחזיקה את משק החשמל בישראל כבן ערובה בידיה ומסרבת לספק גז לפי הזמנה שנמסרת לה על-ידי יחידת ניהול המערכת, הכל לשם דיכוי מוחלט של התחרות בשוק הגז הטבעי והגדלה של רווחיותה", לא פחות.
חברת החשמל מזכירה בקליפת אגוז את המבנה העקום של משק הגז, כאשר נובל ודלק קידוחים מחזיקות יחד גם ב-47% במאגר תמר וגם ב-85% במאגר לווייתן, כאשר נובל משמשת כמפעילת האסדות בשני המאגרים, מציאות שמייצרת לה "תמריץ ברור למנוע ככל הניתן ממאגר תמר לזכות במכירות, ולהסיט אותן למאגר לווייתן, שם כאמור חלקה ברווחים מהמכירות גבוה באורח ניכר. ואכן, נובל פועלת באופן זה, תוך דיכוי שיטתי של כל אפשרות לתחרות בין המאגרים - אותה תחרות רצויה וחיונית שהיתה ממטרותיו המרכזיות ביותר של מתווה הגז כולו", אומרים בחברת החשמל.
באופן תמוה, בחברת החשמל מזכירים את החוזה הקודם בין הצדדים שחברת החשמל הייתה צד לו, וגם שם מאגרי הגז התחרו לכאורה אחד בשני כאשר מי שהרוויח מכך הייתה גם חברת החשמל וגם הצרכן הישראלי, שקיבל בינואר האחרון הוזלת תעריף של כ-4%. חברת החשמל מכה על חטא שחתמה חוזה גז יקר עוד בשנת 2012 מול שותפות תמר, וטוענת מול הלפרין שכל פעם שהיה ניסיון לרכוש גז זול, "נובל וכמוה גם דלק קידוחים פעלה באופן כוחני, תוך ניצול מעמדה לרעה, על מנת לטרפד ניסיונות אלה. בחוזה החדש נובל החליטה לקחת את הדברים לרמת קיצוניות חדשה, ובחומרה שקשה לתארה, ב'כובעה' כ'מפעילה' ו/או כ'מתאמת' במאגר הגז, מסרבת לספק גז ממאגר תמר לפי ההזמנה שנמסרת לה על-ידי יחידת ניהול המערכת, ובאופן חסר תקדים, "סגרה את השיבר" במאגר תמר, ופעולתה ניתנת לתאור כבריונות ממש", נטען.
מקווים שזו לא הפילוסופיה העסקית של שברון
בהמשך הפנייה של חברת החשמל להלפרין, באמצעות משרד עו"ד ש. הורביץ, חברת החשמל פורסת את חלופת התכתובות בין הצדדים, לרבות הפנייה של חברת החשמל והתשובה של נובל שהיא אינה מכירה בחוזה החדש. "זוהי הפעם הראשונה מאז הזרמת הגז שמפעיל האסדה מסרב לספק אותו לחברת החשמל, ספקית החשמל למדינת ישראל. אנחנו מקווים שזו אינה אינדיקציה של הפילוסופיה העסקית שתגיע לכאן עם שברון (שברון רכשה השבוע את נובל - ל"ג). אנו מצפים מנובל לכבד את ההתחייבויות של שאר השותפים בתמר ונובל תשא באחריות של כל מעשיה".
חברת החשמל מסכמת שגם אחרי חלופת הדברים הזו, נובל עדיין סרבה לספק גז לפי החוזה החדש אלא רק לפי החוזה הישן, ולכן "נוכח ההשלכות הפוגעניות של הסירוב של נובל על משק הגז והחשמל ועל רווחת הציבור בישראל, נאלצה יחידת ניהול המערכת להודיע, כי היא תאלץ להזמין את הגז ממקור חלופי", כלומר ממאגר לווייתן.
חברת החשמל טוענת ש"נוכח חומרת האירועים, ההפרה הבוטה של דיני התחרות, הפגיעה הקשה במשק הגז, באינטרס הציבורי וברווחת הציבור, והעובדה שהאירועים עלולים להישנות אף היום, נעשית פנייה בהולה זו אליך. מצב דברים זה, בו חברה זרה, אשר כמפעילה ומתאמת האספקה במאגר קיבלה שליטה במשאב ציבורי של הציבור בישראל, ומחויבת לפעול בתום לב וכמעין נאמנה על משאב ציבורי זה, מרשה לעצמה לעשות במשאב הציבורי כבשלה, עד כדי איום בעצירת הגז לתחנות הכוח של חברת החשמל הממשלתית בישראל, בכדי לשרת אינטרסים עסקיים פרטיים של אותה חברה זרה, ב'כובע' אחר שלה, הוא מצב שאינו מתקבל על הדעת".
השורה התחתונה: לטענת חברת החשמל "המהלך של נובל טרם הסתיים, הוא צפוי לחזור על עצמו גם בהזמנת הגז שתעביר יחידת ניהול המערכת. במצב החמור והבלתי נתפש שיצרה נובל בהתנהגותה הכוחנית, יחידת ניהול המערכת נותרת באי וודאות, באשר לשאלת מקור אספקת הגז, ולא יכולה לקיים את תפקידה להבטיח הקצאה יעילה ורציפה של מקורות האנרגיה הדרושים למשק החשמל".
טרם נמסרה תגובתה של הלפרין לפנייה.
אין חשש לאספקת החשמל למשק, המחיר גבוה
ראוי לחדד - הסירוב של נובל אנרג'י לספק גז ממאגר תמר לחברת החשמל אינו מסכן את המשק, ואין חשש להפסקות חשמל או להפסקות חשמל יזומות. מאז הרפורמה במשק, חברת החשמל כבר איבדה כמחצית מנתח השוק שלה בתחום הייצור, ובסוף 2020 כ-40% מייצור החשמל במשק יהיה בידיים פרטיות, ולכן המאבק בין הצדדים הוא למעשה כספי, כלומר היכולת של חברת החשמל לקבל גז זול יחסית על פני גז יקר.
בחברת החשמל מתייחסים למקרה בחומרה וטוענים שמדובר במעשה לכאורה בריוני ועל גבול ניצול כוחו של המונופול: נובל אנרג'י מחזיקה ב-25% ממאגר תמר, אבל היא גם מפעילת האסדה וקבלנית הקידוחים בפועל. ולכן, הסירוב שלה לספק לחברת החשמל גז זול נעשה במציאות בה מפעיל האסדה משרת את האינטרסים של אחד הבעלים. עוד מסבירים שם שהפער הכספי בין רכישת גז חדש וזול ממאגר תמר (זה שלמסרבים לתת לה) לבין הגז שהיא קונה כיום ממאגר לוויתן, יגלם לאורך החוזה הפרש של כ-50 מיליון דולר, שהם לשם השוואה אפשרות להוזלת תעריף החשמל בכאחוז.
בסביבת שותפות תמר מזכירים מנגד, כאמור, שרק לפני מספר שבועות קבע היועמ"ש שלנובל אנרג'י - ובקרוב לשברון - יש את מלוא הזכות להטיל ווטו על חוזי הגז החדשים, וזאת עד לסוף שנה הבאה. נובל עוד לא החליטה אם היא מטילה וטו, וכאמור ישראמקו ותמר פטרוליום דיווחו בעצמם לבורסה שלנובל יש לה 60 יום במסגרתם היא עשויה להחליט שהיא מקבלת את תנאי החוזה. חברת החשמל מסבירה שהיא אולי חתמה על רכש גז מול 53% מבעלי מאגר תמר, אבל היא יכולה לקבל את הגז הזול והחדש שלה מחלקם של אותם 53% בעלים. מנגד, שותפות תמר עוד לא גיבשה מנגנון מכירת גז מפוצל, כלומר כל אחד על פי חלקו, כאשר בפועל לא משנה מי ימכור כמה - כל הסחורה תעבור דרך אותה צנרת שהבעלות עליה משותפת. ולכן המכירה המפוצלת הזו אולי אפשרית טכנית, אבל טרם סוכמה חוזית בין בעלי המאגרים.
הוויכוח בין הצדדים מביא להתנגשות ישירה בין צרכן הגז הגדול בישראל לספק הגז הגדול בישראל, פעולה שלא נרשמה מאז 2012, אז נחתם חוזה הגז המקורי והיקר של חברת החשמל.
מחברת שברון נמסר אתמול בתגובה: "מדיניות החברה שלא להגיב על עניינים מסחריים ומשפטיים רגישים בתקשורת. אנחנו יכולים לאשר שמתקני הגז וההפקה מהם מתנהלים כרגיל".