קבוצת דלק פירסמה הבוקר (ה') את דוחות הרבעון השלישי של 2020, שהראו נתונים מעודדים למרות השנה המטלטלת שעוברת החברה. מניית קבוצת דלק קופצת בשעה זו ב-7.5% במסחר בבורסה בתל אביב ומשלימה זינוק של 55% מתחילת החודש לשווי של 1.5 מיליארד שקל.
הדוחות הכספיים שפירסמה הקבוצה שבשליטת יצחק תשובה, מסבירים חלק לפחות מהעלייה. החברה סיימה את הרבעון ברווח נקי של 149 מיליון שקל לעומת רווח של 65 מיליון ברבעון השלישי של 2019, עלייה של 130%.
מימין: עידן ולס מנכ"ל קבוצת דלק ויצחק תשובה, בעל השליטה מימין: עידן ולס מנכ"ל קבוצת דלק ויצחק תשובה, בעל השליטהצילום: גיא אסיאג
השינוי המשמעותי הוא בתשואות האג"ח של החברה, כשתשואת האג"ח מסדרה ד' הגדולה והארוכה ירדה ל-14% בלבד, לאחר שכבר היתה בתשואה של יותר מ-100%.
דלק ציינה כי מכרה מתחילת השנה נכסים בהיקף של 3.5 מיליארד שקל, שחלקה בהם היה 3 מיליארד שקל. המימוש האחרון היה מכירת 70% מדלק ישראל ללהב.אל.אר ואורי מנצור תמורת 525 מיליון שקל.
הרווח מגיע אחרי שני רבעונים איומים מבחינת החברה, שקרסה עם משבר הקורונה והצניחה במחירי הנפט והגיעה לסף של חדלות פרעון. בסופו של דבר הגיעה דלק להסכמות עם נושיה, מחזיקי האג"ח, שלהם היא חייבת 6 מיליארד שקל. בהתאם להסכמות, דלק תפרע באמצעות מימוש נכסים את החוב לבנקים בסך 1.1 מיליארד שקל, ותשחרר לטובתם שעבוד של 40% על מניות דלק קידוחים.
בתשעה החודשים הראשונים של 2020 הפסידה החברה 2.94 מיליארד שקל, הפסד עצום שהוריד את הונה העצמי ל-1.5 מיליארד שקל, השווי שבו היא נסחרת. הערת העסק החי ממשיכה להתנוסס בדוחות גם היום, בשל מצבה החברה שעדיין רגיש. משמעות הערת עסק חי היא שרואי החשבון שערכו את הדוח מביעים ספק באפשרותה של החברה לעמוד בהתחייבויותיה ולהמשיך להתקיים בעוד שנה.
החברה הצליחה להתאושש בינתיים מסיטואציה מורכבת שאיימה על עצמאותה הפיננסית. המנכ"ל עידן ולס, שסוגר שנה סוערת, התמודד עם האתגר הקשה שנחת עליו בשנה זו. ב-2021 תצטרך החברה להתמודד עם פירעונות של 1.2 מיליארד שקל.
דלק מחזיקה במלוא הבעלות על איתקה, שפעילה בקידוחים בים הצפוני, וב-55% ממניות דלק קידוחים שמחזיקה במאגרי לוויתן ותמר.
איתקה הגדילה משמעותית את הכנסותיה ברבעון ל-830 מיליון שקל, אולם זה קרה בעיקר בשל הכללת ההכנסות מנכסי שברון שאותה רכשה לפני שנה. עם זאת, איתקה הניבה לדלק רווח של 55 ברבעון החולף, לעומת רווח של 2 מיליון שקל ברבעון המקביל ב-2019. צירופם של נכסי שברון העלו את כמות ההפקה היומית של איתקה ל-59 אלף לעומת 15.7 אלף ברבעון המקביל.
איתקה המשיכה להפחית את החוב שלה שעומד על 1.2 מיליארד דולר לאחר שפרעה 330 מיליון דולר מתחילת השנה ועד סוף ספטמבר. החברה חילקה 100 מיליון דולר דיבידנד לדלק בתחילת החודש ועתה פועלת דלק להכנסת שותף לאיתקה או להנפקה שלה.
החברה הבת דלק קידוחים, שרווחיה המיוחסים לבעלי המניות עמדו על 127 מיליון שקל ברבעון לעומת 139 מיליון ברבעון המקביל, תחלק דיבידנד של 65 מיליון דולר. מתוכו תקבל קבוצת דלק 36 מיליון דולר, 30 מיליון דולר מהסכום יועברו לבנק BNP עבור יתרת החוב לרכישת איתקה והיתרה תישאר על 7 מיליון דולר.
דלק ישראל חזרה להרוויח 26 מיליון שקל ברבעון השלישי לעומת 23 מיליון ברבעון המקביל והפסד של 17 מיליון ברבעון השני בעיצומו של משבר הקורונה.
המנכ"ל ולס מסר כי "השנה הנוכחית הציבה לקבוצת דלק אתגרים עסקיים וניהוליים, אולם לאורך כל הדרך ביקשנו להיבחן על פי התוצאות והשורה התחתונה.
"דוחות הרבעון השלישי שפרסמנו הבוקר מהווים אינדיקציה חזקה לאיכותם של נכסי הליבה שלנו ולערך שהם מייצרים עבורנו. למרות משבר הקורונה והתנודתיות בשווקים, הצלחנו להוציא לפועל עסקאות מורכבות, בתנאים טובים ובלוחות זמנים קצרים והתוצאות מביאות לידי ביטוי את הפירות שהניבו מאמצינו להגברת הנזילות בקבוצה לצד ירידה חדה בחוב הפיננסי.
"המשכנו לעמוד בכלל התחייבותנו למחזיקי האג"ח במועדן ובסדרן, ופרענו בפירעון מוקדם ובהתאם להתחייבויותינו למחזיקים את כלל התחייבותנו לבנקים המובטחים בסכום של למעלה מ-1.2 מיליארד שקל. הביצועים המוצלחים של נכסי הליבה שלנו יחד עם נתוני מאקרו כלכליים מעודדים שהתחילו להגיע בשבועיים האחרונים לנוכח ההתקדמות במאמצים למציאת חיסון לנגיף הקורונה והשפעתם החיובית על מחירי האנרגיה, נותנים רוח גבית להמשך מימוש האסטרטגיה של קבוצת דלק ולעליית שווי נכסי הליבה".