איתי בן זאב, מנכ"ל הבורסה לניירות ערך החליט לדבר - במטרה להרגיע את תחושת ההיסטריה שנחזית ממסכי הבורסה: "אנחנו רואים תופעה, גם היום וגם אתמול, שהציבור הרחב הוא זה שמוכר והגופים המוסדיים או השחקנים המתוחכמים הם אלה שבעצם אוספים את הסחורה כשהמחירים נופלים.
"מאז שחר ההסיטוריה כשבורסות בעולם נפלו, הציבור יוצא מקרנות הנאמנות והמוסדיים שזה משלח ידם, אוספים את המניות של החברות במחירים הרבה יותר נוחים וכשהבורסה מתקנת, הציבור לא נהנה מאותו תיקון", אמר בן זאב, שחזר בכך על התסריט הידוע שמנהלי ההשקעות מזהירים את הציבור מפניו.
בן זאב התייחס להבדל הגדול בין קבלת החלטת השקעה מושכלת של מנהל השקעות שסבור שרמת אי הוודאות גדולה ורוצה לצמצם חשיפה לסקטור מסויים או לחברות מסויימות. "יש מכירות שמוזרמות על ידי סוג של פאניקה, פחד, לא על ידי קבלת החלטה רגועה", אמר מנכ"ל הבורסה.
בן זאב הרחיב לגבי תמונת המצב: "אף אחד לא יודע להעריך את השפעת נגיף קוביד 19. יש תרחיש שמדבר על פגיעה בטווח הקצר של הצמיחה ופגיעה ביותר סקטורים שחשופים למקומות שמתקהלים ויש תרחיש שזה נגיף , שלא נדע, שיביא להרבה מאד הרוגים והעולם ישתתק במידה כזו או אחרת - אבל זה תרחיש קיצוני ביותר.
הרבה פעמים בורסה מנסה לצפות מה יקרה, ולפי איך שהיא מתנהגת היא מנסה לצפות את תרחיש הקיצון. יש הבדל תהומי בין משקיעים מתוחכמים שיעריכו שהעולם באמת הולך לתרחיש קיצון ויתחילו לצמצם פוזיציות לבין מה שרואים היום שדווקא הציבור הרחב, שעובד דרך יועצי השקעות הוא הציבור ש"זורק את הסחורה" כאשר המוסדיים מתחילים לקנות חלק מאותה סחורה".
מיתון - אינו התרחיש המרכזי
לגבי החשש ממיתון אמר בן זאב כי "מי שחושב שהעולם הולך לתרחיש של מיתון כלל עולמי שייקח כמה שנים לצאת ממנו - זה תרחיש שכרגע, לפחות בעולם, הוא אינו התרחיש המרכזי. נכון שהיו בהיסטוריה משברים כבדים כמו 1929 שלאנשים לא היה מה לאכול ואיפה לגור והייתה פגיעה ממשית בכלכלה הריאלית, אבל זהו לא המצב כרגע.
אנחנו רואים היום במסחר תופעות כמו 2008 אבל גם אז קרס בנק השקעות אמריקאי, היה חשש אמיתי ליציבות המערכת הפיננסית בעולם עם מינופים ושורה של דברים ואף אחד מהדברים האלה לא רלוונטי למה שקורה היום. מה שקורה עכשיו במספרים יבשים זה שמתו אלפי אנשים. השוק מתמחר משהו הרבה יותר חריף שאולי נגיע אליו אבל אנחנו ממש לא שם".
בן זאב סיכם: "אני כמו כל בני האדם לא יודע מה יהיה מחר או עוד שבוע. אני כן יכול להגיד בוודאות מוחלטת שמה שקרה ב-2008 מבחינת מסחר היו דברים כלכליים שכולם הבינו את הסיכונים הגלומים. אנחנו במקום שונה לחלוטין. מדובר בנגיף שמנסים להתמודד איתו, כלכלת העולם לא השתתקה. ברור שכשתהיה קצת יותר ודאות ומה קורה עם הדבר הזה הדברים ירגעו".