ביטוח לאומי יאפשר לאלפי אנשים המוגדרים היום כבעלי שליטה אך אינם מחזיקים במניות ישירות לקבל דמי אבטלה במידה שיצאו לחל"ת או יפוטרו, כך נודע ל"כלכליסט". זאת במסגרת סיכומים בין המוסד לביטוח לאומי לנשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי.
מדובר בשכירים המועסקים על ידי בני משפחה, כאשר בן המשפחה הוא בעל המניות בחברה. כך למשל בן שעובד אצל אביו או גבר שעובד בחברה של אשתו. התנאי לזכאות לדמי אבטלה הוא כי אותם בני משפחה לא יחזיקו כלל במניות החברה.
לפי הכללים, גם קרוב משפחה מדרגה ראשונה נחשב לבעל שליטה; ואולם בביטוח הלאומי החליטו להכיר בכך שאם בן המשפחה לא מחזיק במניות כלל, ניתן לראות בו כשכיר לכל דבר, כאשר הם מביאים בחשבון כי אמנם בחלק מהמקרים אותם בני משפחה הם באמת בעלי שליטה בפועל, אך אין בכך למנוע מכלל האוכלוסיה הזו את הזכאות לדמי אבטלה. אם יחזיק בן משפחה ולו מניה אחת לא יהיה זכאי לדמי אבטלה.
עד היום כדי להיות זכאי, היה נדרש להוכיח בן משפחה כזה כי אינו בעל שליטה בפועל. כעת, הזכאות תהיה אוטומית. על פי ההערכות בביטוח לאומי מדובר באלפי אנשים. במקביל נמשכים הדיונים לגבי הזכאות למענק עבור עצמאים בעלי שליטה שלא זכו למענק בפעימה הראשונה. ברשות המיסים מעוניינים להגביל את המענק כך שלא יינתן לעצמאים בעלי שליטה שצברו מיליוני שקלים בחברות ומשכו לעצמם שכר מצומצם בזמן שהם נהנים מהשימוש בחברה גם לצרכים פרטים.
לדברי ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, "הסיכום של לשכת יועצי המס היום עם המוסד לביטוח לאומי מהווה בשורה חסרת תקדים לה חיכינו שנים רבות. חשוב לי להודות לבכירי המוסד לביטוח לאומי, ובראשם למנכ"ל מאיר שפיגלר, שמוכיח לאורך כל משבר הקורונה שהוא הבין את המצוקה ואת גודל האירוע שבו אנו נמצאים והוא קשוב לבעיות של אזרחי ישראל.
"כיועצי מס, המייצגים את העצמאים והעסקים הקטנים והבינוניים, אנחנו חשופים לאתגרים הניצבים בפינהם ונמשיך לפעול למענם בכל החזיתות האפשריות. לצערי הרב מדינת ישראל חייבת לשנות באופן מיידי ובהול את אסטרטגיית הניהול הכלכלי של המשבר, מאחר שבמבחן התוצאה מדי יום עסקים קורסים והמדינה מאבדת עוד ועוד ממנועי הצמיחה, שאמורים להניע את הכלכלה הישראלית ולהחזיר לעבודה מעל מיליון מובטלים.
"המאבק הפעם צריך להימשך לאורך זמן ובאופן עמוק ויסודי בתצורת מהפכה חוקתית, שתשנה את כל שיטות הפעולה של המדינה מול המגזר העסקי, לרווחת כלל אזרחי ישראל. אם חפצי חיים אנו - על ראש הממשלה להפעיל מנגנוני פיצוי על פי חוק מס רכוש, שצריכים להינתן לעסקים באופן שוטף ולאורך כל תקופת המשבר ובמקביל להחזיר בהקדם את המשק לעבודה, בתוכנית מדורגת סדורה, תוך ניהול סיכונים מושכל. המשך הסגר ללא תוכנית כאמור יביא לפגיעה חסרת תקדים בכלכלה הישראלית".