שימור בנווה צדק: הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב, בראשות אדריכלית דניאלה פוסק, אישרה להפקדה תוכנית לשימור ולחידוש שני מבנים היסטוריים דו-קומתיים ברחוב שלוש שבשכונת נווה צדק בעיר, שמאפשרת גם תוספת של 20 יחידות דיור חדשות. לממון ול-ynet נודע כי מדובר במגרש בשטח של דונם בצומת הרחובות שלוש 10-8 ועין יעקב 14, הכולל שני מבנים מראשית המאה ה-20, שהוקמו בשנת 1905 ושימשו במשך מספר שנים את בית הספר העברי לבנות. בנוסף על חדרי הלימוד, המקום היווה אכסניה לצוות החינוכי.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בבית הספר, שנחשב בית הספר העברי של חובבי ציון וכונה "האוטונומיה הרוסית", לימדו בין היתר צינה דיזנגוף, רעייתו של ראש העיר הראשון של תל אביב, מאיר דיזנגוף. המתחם הפך למרכז התרבות העברית בארץ ישראל עבור סופרים, מו"לים ואנשי רוח חברתיים ותורגמו והוצאו בו לאור ספרי הלימוד הראשונים בעברית. בנוסף, נוסד בו התיאטרון העברי הראשון והתקיימו בו אספות של מפלגות הפועלים פועלי ציון והפועל הצעיר. ב-1909 עבר בית הספר למשכנו החדש ברחוב יחיאלי (מרכז סוזן דלל).
מטרת התוכנית, שנערכה על ידי פיצו קדם אדריכלים ואיריס יוסיף-אור תכנון ושימור, היא לעודד את השימור ואת שיפוץ המבנים והחצר הפנימית וכן לשמור על הבינוי באופן שיתאים למאפיינים של השכונה הוותיקה. במבנה ברחוב שלוש 10 יותרו ארבע קומות והוא יוכרז כמבנה לשימור; ובמבנה ברחוב שלוש 8 יותרו שלוש קומות מעל הקרקע והוא יוכרז כמבנה לשימור בהגבלות מחמירות. עוד כוללת התוכנית איחוד שתי החלקות למגרש אחד וכאמור תוספת בנייה עבור 20 יחידות דיור בשטח כולל של 2,029 מ"ר.
יותר מ-10 מיליון שקל לדירה ברחוב שלוש
שכונת נווה צדק ההיסטורית נוסדה במאה ה-19 כפרבר יהודי של יפו ונחשבת לשכונה היהודית הרשמית הראשונה בתל אביב. אחרי קום המדינה מצבה הידרדר, אך בשנות ה-90 של המאה הקודמת החלו תהליכי פיתוח שהפכו אותה משכונת עוני לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות בארץ.
בשנים האחרונות מקודמות תוכניות שימור בשכונה במטרה לשמר את אופיה, אולם היא לא חפה ממגדלי יוקרה. מחיר ממוצע לקנייה של נכס מיד שנייה בשכונה כולה עומד על למעלה משישה מיליון שקל, אולם ברחוב שלוש לבדו נרשמו בשנים האחרונות עסקאות בשווי של למעלה מ-10 מיליון שקל. לפי הערכות, מחירי דירות חדשות גבוהים יותר.
מתכננת מחוז תל אביב במינהל התכנון, ד"ר אדריכלית חוה ארליך, מסרה: "מדובר בתוכנית חשובה, המאפשרת את שימורם של שני מבנים שלא הוכרזו לשימור עד כה. המבנים בעלי איכויות אדריכליות חשובות וחשיבות היסטורית לעיר. התוכנית קובעת את שני המבנים לשימור, ובכך מגינה עליהם מפני הריסה. על מנת לאפשר את התחדשות המבנים היא קובעת כי ניתן להוסיף קומות על גבי המבנים הקיימים, וזאת בהתאמה למאפייני הבינוי הקיימים בשכונה".