שדרות צבי אלדרוטי (לשעבר "דרך העמק") נחשבות לרחוב הראשי והוותיק של מגדל-העמק. לפני כשנתיים הוחלט לקרוא להן על שם ראש המועצה הראשון שהוביל את העיר במשך 18 שנים, עד 1977, ואשר נפטר לפני כמה שנים. הרחוב מחבר את העיר לשני כבישי רוחב ראשיים - כביש 73 לעפולה וכביש 75 לנצרת. במרכז הרחוב ניצב בניין העירייה, ובקרבתו ממוקם המרכז המסחרי הראשון והוותיק של העיר, שבו ביקרנו. במרכז המסחרי, וגם לאורך יתר הרחוב, עשרות עסקים קטנים: מזון, ספרים, עורכי דין, תשמישי קדושה, פיצוחים, בנקים, מרכולים ומסעדות.
המרכז הוותיק הוקם ב-1966, 13 שנה אחרי שמגדל-העמק נוסדה ואוכלסה בעולים חדשים ממעברות שמרון ורמת ישי. במרכז, ששטחו המסחרי 3,700 מ"ר, פועלים כיום 81 בתי עסק, מתוכם 7 סגורים כעת. ב-2005 הוקם מרכז מסחרי חדש, "פרץ סנטר", מה שפגע במרכז הוותיק והפחות נוצץ. בעלי העסקים במרכז הישן אמרו לנו שהמיקום דווקא מרכזי וטוב, אך קשה להם להתחרות במרכז החדש, שבו 46 בתי עסק, כולל סניפי שופרסל וסופר-פארם, ועוד 11 משרדים גדולים וקופות חולים. "ככל שמוקמים מרכזי מסחר חדשים, המרכז הישן סובל מירידה בתנועה", אומר אילן וקנין, בעל חנות הפרחים הוותיקה "אתוש". וזאת עוד לפני הפגיעה שנגרמה בעקבות הקורונה, אם כי לאחרונה מורגשת סוף-סוף חזרה של הקונים. ויש סוחרים שדווקא מעדיפים את מיקומם הנוכחי על פני המרכז החדש.
במגדל-העמק חיים כ-26,000 תושבים, והעיר גדלה בקצב קבוע אך איטי. אלי ברדה, ראש העירייה ב-23 השנים האחרונות, אומר: "כ-70% מהכנסות העירייה מקורן בארנונה לתעשייה ומסחר, והשאר ממגורים. בשנתיים האחרונות נבנו כ-1,000 יחידות דיור שמאוכלסות בימים אלה. אישרנו עוד 3,800 יחידות בוועדה המחוזית לבנייה, ובנוסף 1,300 יתחילו להיבנות בקרוב. מפעל חברת ההיי-טק KLA מתרחב ומכפיל את כמות העובדים שלו. הגישה שלנו היא בעיקר להגדיל ולחזק את המפעלים הקיימים. יש לנו שלושה אזורי תעשייה ו-70 מפעלים. רמת האבטלה דומה לממוצע במדינה".
ספורט אולימיפיה, אלדרוטי 16
אבי שמש, בעלים: "אני כאן משנת 1980. ההכנסות ירדו מאוד, המסחר עבר לאונליין. אני מהעסקים שנפגעו יותר בקורונה. הייתי סגור ולא עשיתי משלוחים. אבל אני כבר לא בגיל שעושים שינויים. המטרה שלי היא להתפרנס".
רוז תשמישי קדושה, אלדרוטי 16
שלום אליהו, בעלים: "אני 25 שנים בתחום. בעיר יש עוד ארבע חנויות תשמישי קדושה ויודאיקה. הציבור רוצה לקנות בזול, והרבה נוסעים לקנות בבני-ברק ובירושלים. יש ימים של אפס שקל פדיון. אבל זו תחושה טובה למכור ספרי קודש".
פיצוחי מאור, אלדרוטי 13
מאור מלכה, בעלים: "גדלתי בשוק. סבי ז"ל היה מוכר תבלינים ואני ממשיך את דרכו. אני שמונה שנים בתחום. התנועה כאן סבירה, ברוך השם אין תלונות. מעדיף להיות כאן ולא במרכז המסחרי החדש. נפגענו בקורונה אבל אני אופטימי".
המרות שמש, צ'יינג', אלדרוטי 17
יעקב שמש, בעלים: "אני כאן 12 שנה. הפעילות אצלי גדלה מאוד בשנים האחרונות, למרות שקשה להתחרות במרכזים המסחריים החדשים. אני נותן שירות טוב ולכן חוזרים אליי. מוכר בזול, עמלות נמוכות. רק ידיים נקיות יכולות לעסוק בכסף".
עדילי, שעונים, אלדרוטי 12
נתן קניאזר, בעלים: "אני פה משנת 1990, וחמי היה מ-1976. עשו כאן שיפוץ גדול, אבל לא הגיעו עוד קונים. אני השען היחיד שמתקן את כל סוגי השעונים. מורגשת עלייה בתנועה, אבל הרבה מבקשים רק להחליף סוללות".
שביט בקסיס, מכון יופי, אלדרוטי 16
שביט בקסיס, בעלים: "אני מגיל 15 בתחום, סוגרת 18 שנים. בקורונה היינו סגורים יותר מארבעה חודשים וחצי. קשה להחזיר לקוחות, חלקם חוששים, אבל אני מרגישה יותר תנועה, בעיקר של תושבי מגדל-העמק, פחות מבחוץ".