סלין דיון לא תופיע הקיץ בישראל ומי שקנה כרטיס יכול לשריין מקום למופע ב-2023 או להמתין כי את כספו הוא לא יקבל כרגע בחזרה.
דיון הודיעה שסיבוב ההופעות שלה נדחה ל-31 במאי 2023, ורוכשי הכרטיסים שקנו אותם באלפי שקלים, לא יקבלו כרגע החזר כספי, כך נמסר מטעמו של שוקי וייס, מפיק המופע. הופעותיה בארץ אף יצומצמו להופעה אחת בלבד במקום שתיים כמתוכנן. ההופעה תתקיים בבלומפילד.
רוכשי הכרטיסים לא יוכלו בינתיים לבטל את הכרטיס ולבקש החזר כספי מלא. "שאלת ההחזר הכספי (ושיעורו) לרוכשי כרטיסים שבוטלו עקב התפשטות נגיף הקורונה מצויה כיום בהתדיינות משפטית, במסגרת הליך בקשה לאישור תובענה כייצוגית. במסגרת זו, אנו חותרים למציאת פתרון שיהיה ראוי, הוגן וסביר לכל הצדדים בהתחשב בנסיבות יוצאות הדופן של שנת 2020-2021, ושבכל מקרה יהיה כפוף לאישורו של בית-המשפט שייבחן האם הוא הוגן כלפי רוכשי הכרטיסים. לפיכך, מועד ההחזר הכספי ושיעורו תלויים בהתפתחויות בהליך המשפטי ואנו נעדכן בעניין".
הפקת המופע בישראל מסרה כי היא מאפשרת לרוכשים לשמור את הכרטיס שנרכש להופעה של דיון ולשריין מקומות החל מה-17 במאי 2021, "כך שיהיה תקף להופעה שתתקיים בישראל, באותם התנאים או אולי עם אפשרות לשדרוג המיקום (בתוספת ההפרש), כך שרוכשי הכרטיסים שכבר קיימים יקבלו כך לפי ההפקה קדימות בבחירת המיקום".
אופציה נוספת היא "המרת הכרטיס לקוד זיכוי עם ערך של 110% למופעיו של שוקי וייס משנת 2021 ועד לשנת 2023. כאשר במידה ובתקופה זו לא יממשו רוכשי הכרטיסים את הזיכוי - יוכלו לקבל את כספם החל ממאי 2023".
לקוחה אמרה ל-ynet: "התייאשתי. שיתנו לנו את הכסף בחזרה. מדובר באלפי שקלים ששילמנו מראש. אני מבינה את עניין הקורונה אבל ברוטו ייצא שאני מחכה למופע 4 שנים. זה לא הגיוני. שיחזירו את הכסף ונקנה מחדש כשיהיה רלוונטי. לא חושבת שארצה להזמין ב-2021 כרטיסים ל-2023".
גלעד, שרכש גם הוא כרטיסים למופע, טען: "לא ברור לי למה הם טוענים שצריך לחכות להחלטת בית משפט. מה שהם עושים לא חוקי. שילמנו על הופעה בתאריך מסוים, משהיא לא קרתה מגיע לנו לקבל את הכסף חזרה. זה מאוד פשוט ומאוד הגיוני".
לעומת זאת, משי, לקוחה נוספת, אמרה שהיא מוכנה לחכות: "כששילמתי יותר מאלף שקלים על כרטיס, ידעתי שאני מקבלת עבור הסכום הזה הופעה של פעם בחיים עבורי. ידעתי שזה כסף שאני שמה בצד עבור סלין דיון. אין לי מה להחזיר את הכסף הזה לחשבון שלי, בלי לדעת אם אוכל להוציא את אותו הסכום בעוד שנתיים".
האם תקבלו החזר להופעות שבוטלו?
ואכן, כחלק מנזקי משבר הקורונה, בוטלו הופעות וקונצרטים בארץ ובחו"ל, יחד עם ההשבתה של ענף התעופה העולמי. האם מגיע לכם לקבל את הכסף בחזרה? בגדול כן, אבל הנושא מורכב מאחר שגם ספקי ההופעות, ההצגות והטיסות נפגעו קשה מהמצב. יחד עם זאת, קשה להשלים עם מצב בו צרכנים לא יקבלו את כספם בחזרה והגופים ימשיכו לפעול כאילו כלום לא קרה. בפועל, זה מה שקורה בחלק מהגופים משווקי הכרטיסים.
כך למשל, בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד חברת זאפה, שמנהלת את קבוצת הזאפה ומפעילה רשת של 11 מועדונים/אולמות, הוגשה לפני כשנה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בטענה כי החברה לא השיבה כספים על הופעות שבוטלו בגלל הקורונה. המבקשת, תושבת הוד השרון טוענת, כי על זאפה היה לפעול להשבה מיידית של הכספים ששולמו על רכישת כרטיסים להופעות שהיו אמורות להתקיים מ-11.3.2020 ואילך ואשר בוטלו ולא התקיימו במועדן, מבלי שכספם הושב.
במועצה לצרכנות התקבלו תלונות נגד משרדי כרטיסים ומארגני אירועים ומפיקים שלטענת הצרכנים לא מחזירים כסף ואף לא מאפשרים יצירת קשר. בחלק מהמקרים המארגנים אומרים שניתן יהיה להשתמש בכרטיס להופעה עתידית, אך מועדה אינו ידוע.
מהמועצה לצרכנות נמסר כי "לאור הוראות הדין האוסרות על התקהלות אין אפשרות לספק את השירות שנרכש במועד שסוכם ולעמדתנו הצרכן זכאי להחזר מלא בגין השירות שהזמין ולא קיבל. לרוב הצרכנים מסדירים את התשלומים מראש, כך שאין אפשרות לעצור תשלומים עתידיים באמצעות חברת האשראי".
במועצה לצרכנות מסבירים, כי במקרים שבהם משרד הכרטיסים מסר לצרכן שהוא יקבל אפשרות להזמין את אותו מופע (או מופע אחר) במועד אחר, מדובר בשינוי מהותי של החוזה כי ייתכן שלצרכן כבר לא יהיה עניין בקיומו מסיבות שונות.
המדינה יכולה להתערב?
מאחר שמדובר במצב שנמצא בתחומי המשפט הפרטי, המדינה לא מתערבת בחוזים כאלה. אין רגולטור שמתעסק בחוזים. עם זאת, המדינה כן מגבילה חוזים אחידים ומגנה על צרכנים באמצעות חוק הגנת הצרכן משום שהם נחשבים לצד המוחלש בעסקה מול גוף גדול. למשל, באמצעות תקנות ביטול עסקה, המאפשרות לצרכנים לבטל עסקה ולקבל החזר כספי. עקב כך, המדינה שוקלת להתערב גם בסיטואציה הייחודית שנוצרה בחודשים האחרונים, של שוק משותק לנוכח משבר הקורונה".
האם מדובר ב"סיכול חוזה"?
לדברי עו"ד חנה וינשטוק טירי, היועצת המשפטית של הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, "אין פה תשובה חד משמעית. מדובר במצב של סיכול חוזה - זה מצב בו לא ניתן לקיים את החוזה בגלל אירוע חיצוני, בלי אשמה של אף צד".
לדבריה, במרץ הוקם צוות בראשות המשנה ליועמ"ש, ארז קמיניץ, כדי לבחון הסדרים חוזיים לנוכח משבר הקורונה.
"מה עושים שכתוצאה מהקורונה, הרבה מהחוזים לא ניתנים לקיום. מדובר בכל סוגי החוזים, בין היתר חוזים צרכניים", היא מסבירה. "הצוות מקיים שימועים כבר יותר מחודש, מול גופים כמו גני ילדים, גני אירועים ומפיקים כדי להגיע לפתרונות מוסכמים. כדי לקבל התרשמות לגבי הדין הקיים, קיבלנו עמדות מאוניברסיטאות ומלשכת עורכי הדין - איך להתייחס לדין הסיכול.
"יש המון שאלות שעולות. כרגע אנחנו מנסים לשער מה בתי המשפט יגידו ואיזה פיצוי יקבעו ואנחנו מניחים שהם ינסו להגיע למקומות של פשרות והסכמות. מצד אחד, אנחנו לא רוצים שבעלי עסקים יקרסו כי המדינה כפתה עליהם לבטל הופעות. מצד שני, אנחנו לא רוצים שהצרכן ישלם על משהו שלא קיבל".
יהיו תביעות ייצוגיות בנושא.
"לכן אנחנו מנסים לגבש עמדת יועמ"ש, שנדרשת בכל תביעה ייצוגית, או תיקון חקיקה. כרגע רוח הדברים היא להציע שובר לצרכן. קנית כרטיס להופעה של סלין דיון ואתה רוצה רק אותה? קח שובר לשנה ואם לא תממש אותו, תקבל את הכסף. לגבי אולמות אירועים ייתכן שיינתן מועד חלופי. יהיו הרבה פתרונות ביניים".