חברת תנובה תחל לראשונה לייבא חפיסות חמאה. היבוא ייעשה מהולנד או מגרמניה, והחמאות לא ישווקו תחת המותג "חמאת תנובה" אלא כמותג זר. זאת במסגרת ההיתר של משרד האוצר, שתקף עד סוף השנה, ליבוא חופשי של חמאה ללא מכס ומכסות.
>>לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
תנובה, שהיא היצרנית הגדולה ביותר של חמאה בישראל ובשיאה החזיקה בנתח שוק של כ־80% (כמותי, לפי סטורנקסט), מחזיקה כיום (במצטבר, מתחילת השנה) 50% מהשוק. על רקע המחסור החמור בחמאה בשנה שעברה התגבר היבוא, ואחרי תנובה בנתח השוק נמצאת חברת ויליפוד שמייבאת מגוון מותגי חמאה, בהם ואליו מפינלנד, עם נתח שוק של 28%. במקום השלישי המותג הפרטי של שופרסל עם 8% ואחריו טרה עם 5%.
בשנה שעברה טענה תנובה כי המחסור בשוק נובע מחוסר בשומן המופק מחלב ומשמש אותה לייצור חמאה. החברה ניסתה להגדיל את כמות השומן בענף על ידי תשלום פרמיה לרפתנים על ייצור של תוספת שומן בחלב, שהסתכמה במיליוני שקלים. למרות זאת, כמות השומן בענף עדיין לא מספקת.
תנובה גם קיבלה השנה ממשרדי החקלאות והכלכלה מכסה ליבוא של 1.25 טונות חמאה תעשייתית המיועדת ללקוחות בשוק המוסדי, כמו מאפיות וקונדיטוריות, כדי לתגבר את מלאי השומן שלה. לאחרונה יש עלייה של עשרות אחוזים בביקוש המקומי למוצרים עתירי שומן כמו חמאה ושמנת מתוקה המשמשים לאפייה ובישול, בין היתר עקב תוכניות הבישול וגם בגלל סגר הקורונה שגרם לרבים לעסוק בבישול ואפייה. לדברי גורם בענף, תנובה תשלים חלק מהביקוש באמצעות יבוא חפיסות חמאה.
מחירי חמאה מיבוא מפוקחים, אך המפקח על המחירים במשרד החקלאות אורי צוק-בר איפשר ליבואנים החרגה של חמאות מהפיקוח כמו ואליו של ויליפוד ופרזידנט של נטו שנמכרות במחירים של עד 12 שקל לחפיסה של 200 גרם.
כעת צפוי השוק באוגוסט להיות מוצף בחמאות מיובאות. זאת מאחר שמכסות שניתנו טרם פתיחת השוק ליבוא חופשי של חמאה ולא הגיעו לארץ כי הכשרות שלהם התעכבה (משגיחי הכשרות לא נסעו למחלבות בחו"ל בזמן סגר הקורונה, נ"ז), צפויות להגיע עד סוף החודש לישראל. מדובר ב-140 טונות חמאה מפולין שמקורן במכסות שניתנו בזמנו לרמי לוי, יינות ביתן ואושר עד. עד סוף השנה מתוכנן במסגרת זו יבוא של עוד 500 טונות חמאה.