יוצא לדרך: מפלגתו החדשה של גדעון סער, שאליה הצטרפו אמש יועז הנדל וצבי האוזר, תוכל ליהנות ממימון מפלגות בהיקף של 7.2 מיליון שקל, שלו זכאית סיעת דרך ארץ. הסיעה כבר נטלה מהכנסת הלוואה של 4.5 מיליון שקל, ורוב הכסף נמצא בקופתה. בנוסף לכך, היא זכאית למקדמת מימון בחירות מהכנסת של 1.92 מיליון שקל, וכן לקבל הלוואה מהכנסת של עוד 0.8 מיליון שקל. כך, היא תוכל להעניק למפלגה החדשה כ־7.2 מיליון שקל.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
כמו כן, דרך ארץ נהנית מכספי מימון מפלגות שוטפים של 250 אלף שקל בחודש. עד לבחירות מדובר בסכום מצטבר של 750 אלף שקל. במקביל, בכחול לבן תבעו אתמול את התפטרותם מהכנסת של הנדל והאוזר לאחר הצטרפותם לסער.
במערכת הפוליטית מעריכים שיו"ר כולנו, ח"כ יפעת שאשא ביטון, עמה סער נפגש אתמול, עשויה להצטרף למפלגה החדשה. כולנו תקבל מקדמת מימון בחירות מהכנסת בהיקף של 970 אלף שקל. למפלגת כולנו חוב לכנסת של 3.5 מיליון שקל, שאותו היא מחזירה מכספי מימון המפלגות השוטף שהיא מקבלת מהכנסת - 166 אלף שקל בחודש.
במערכת הפוליטית גם לא נפסלת האפשרות שיו"ר תל"ם, משה (בוגי) יעלון, יצטרף למפלגתו של סער. הן יעלון והן סער הם אנשי ימין. יעלון הוא שצירף למפלגתו את הנדל והאוזר לפני שפרשו ממנה והצטרפו לגוש כחול לבן בראשות בני גנץ. בלשכת יעלון סירבו אתמול להתייחס לכך, ואמרו כי "הכל אפשרי". אם אכן יהיה חיבור כזה, יעלון יביא עימו נדוניה של 10.3 מיליון שקל. מדובר בהלוואה מהכנסת שאותה נטל אתמול בסכום של 5.5 מיליון שקל, ובסכום של 4.8 מיליון שקל כמקדמת מימון בחירות שלה זכאית תל"ם. הסיעה חייבת לכנסת כ-4 מיליון שקל. היא מקבלת מימון מפלגות שוטף של 5 מנדטים אף שהאוזר והנדל פרשו ממנה ומקבלים מימון שוטף חודשי נפרד.
יקווה למספר דו־ספרתי
יעלון הודיע בשבוע שעבר שהוא שוקל להתמודד בראש מפלגת ימין ואמר שלא מן הנמנע שהרמטכ"ל לשעבר גדי אייזנקוט יצטרף אליה כמספר 2. ואילו איינזקוט הודיע שטרם קיבל החלטה כל עוד לא נקבע מועד הבחירות. סער כבר פנה אל איינזקוט והצטרפותו של האחרון לרשימתו של סער תהווה חיזוק פוליטי ימני משמעותי.
לפי סקר של רדיו 103FM שפורסם אתמול בבוקר צפויה הרשימה החדשה להשיג 17 מנדטים. במקרה כזה, היא תהווה לשון מאזניים בין הגושים. סער, שאליו צפויות להצטרף הח"כיות מיכל שיר ושרן השכל (ליכוד), צפוי לגייס עוד שמות בולטים כדי לעבות את הרשימה. ראש עיריית רמת גן, כרמל שאמה הכהן, הנחשב למקורב לסער, הודיע אתמול שיעזור לסער, אך לא יפרוש מראשות רמת גן לטובת מקום ברשימה החדשה.
אם יתאמתו הסקרים, וסער יזכה בכמות דו ספרתית של מנדטים, אזי מימון הבחירות שיקבל יהיה גבוה, ויאפשר לו לכסות את הוצאות הבחירות. בכל מקרה קודם לבחירות הוא יכול לבצע גיוס המונים כשכל תורם יכול לתרום עד 2,300 שקל לרשימה. בלשכתו של סער אמרו אתמול כי טרם הוחלט כיצד יושג המימון. כעת מתכוונים לשכור משרדים, ולבחור קמפיינר. סער התפטר אתמול מהכנסת, ועל כן לא זכאי ללשכה, רכב ויועצים.
הונו של סער הוערך אשתקד על ידי העיתון פורבס ב־3–4 מיליון שקל וכולל בעיקר את הדירה שבה הוא מתגורר במגדל פנקס בתל אביב שעבורה הוא משלם משכנתא. הוא נשוי בשנית לאשת התקשורת גאולה אבן ולהם שני ילדים. יש לו שתי בנות מנישואיו הראשונים.
בפריימריז על ראשות הליכוד שנערכו אשתקד, שבו הפסיד לראש הממשלה בנימין נתניהו, גייס סער 91 תרומות, בהיקף של כ־1.9 מיליון שקל, מהן 55 מישראל ו-36 מחו"ל. בין התורמים הבולטים לסער: יוסי סגול (ממשפחת סגול לשעבר מבעלי השליטה בכתר פלסטיק) 35 אלף שקל, איש העסקים האוסטרלי אלברט דדון 35 אלף שקל, איש העסקים דוד קוליץ 25 אלף שקל. כמו כן דובר על ברוך שיינברגר וישי שיינברגר - 46 אלף שקל כל אחד, אהרון ג'קוב מוושינגטון 46 אלף שקל, סא"ל רון טירה מהרצליה 40 אלף שקל, אייל ליפשיץ מהרצליה 40 אלף שקל, מיכל אלפרט מתל אביב 36 אלף שקל, מירון איזקסון ודניאל גוטליב - 18 אלף שקל כל אחד. נרי חיימוב מבעלי "מחסני תאורה" 10,000 שקל. אורי הרשקוביץ מתל אביב - 10,000 שקל. הרשקוביץ הוא משקיע בתחום הביוטק והפארמה. ד"ר גבי פיקר שהיה מקורבו של רה"מ נתניהו תרם לו 1,313 שקל.
תרגיל הפריסה הצליח
בחוק לפיזור הכנסת שאושר אתמול לקריאה ראשונה הצליחו המפלגות לפרוס את יתרת חובותיהן לכנסת למשך 52 חודשים מיום כינון הכנסת הבאה, 31 במרץ 2021. המשמעות היא שהמפלגות יוכלו לפרוס את חובותיהן לכנסת עד אוגוסט 2025. המפלגות שינו את הנוסחה לחישוב מימון הבחירות למפלגות. עד כה קיבלו המפלגות מימון בחירות לפי הממוצע בין מספר חבריהן בכנסת החדשה לעומת היוצאת, בתוספת יחידת מימון אחת שנאמדת היום ב־1.38 מיליון שקל.
לפי השינוי, הן יקבלו תוספת של שתי יחידות מימון (מעבר לממוצע), כלומר תוספת של 2.7 מיליון שקל לכל רשימה. במקביל, יופחת מימון הבחירות לפי כל ח"כ ל-1.25 מיליון שקל. השינוי מסייע לסיעות הקטנות שיקבלו מימון גבוה יותר, מאשר למפלגות הגדולות שבהן הפחתה של 10% עבור כל ח"כ גבוהה יותר מתוספת של יחידת מימון. המפלגות גם דרשו להקפיא החזר הלוואות לכנסת מיום פיזורה ועד לכינונה של הכנסת החדשה אך דרישתן לא התקבלה.