רמי לוי נגד האו"ם: ארגון שורת הדין הגיש היום (ב') לבית המשפט המחוזי בירושלים תביעת דיבה בשם חברות המזון והסלולר של רמי לוי על סך 280 אלף שקל נגד מועצת זכויות האדם של האו"ם, בעקבות הכללתם ב"רשימה השחורה". מדובר ברשימה שפרסמה לפני פרוץ הקורונה מועצת זכויות האדם של האו"ם, הכוללת 112 בתי עסק הפועלים ביישובים היהודיים ביהודה ושומרון, 94 מהן ישראליות ו-18 בינלאומיות, אשר לטענת האו"ם, מסייעים להפרת זכויות אדם של הפלסטינים ביהודה ושומרון, מזרח ירושלים ורמת הגולן.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
מטרת הרשימה היא להביא לחרם בינלאומי על חברות אלה, כאשר על החברות נמנות רשת המרכולים רמי לוי שיווק השקמה ורשתות הסלולר רמי לוי תקשורת, בבעלות איש העסקים רמי לוי, המנהלות עסקים באזור יהודה ושומרון.
בכתב התביעה שהוגש באמצעות עו"ד ניצנה דרשן לייטנר ואבי גז, נטען בין היתר כי פעילות בשטחי יהודה ושומרון איננה מפרה זכויות של פלסטינים, כי אם להיפך - היא מיטיבה עמם. בנוסף נטען, כי ברשתות השיווק של רמי לוי מועסקים עובדים פלסטינים ויהודים כאחד, תחת מתן שוויון זכויות מלא. נטען, כי ניתן לומר שהחברות התובעות משפרות את זכויותיהם של הפלסטינים ואת רווחתם הכלכלית לאין ערוך.
לטענת התובעים, תנאי העבודה ותנאי השכר שהתובעות מעניקות לעובדיהם הפלסטינים גבוהים וטובים בהרבה מתנאי העבודה והשכר שמקבלים עובדים ברשות הפלסטינית או במקומות עבודה בשטחה. יתרה מכך, על פי הלמ"ס הפלסטיני, עובד פלסטיני ממוצע ברשות הפלסטינית משתכר כיום כ-2,200 שקל בלבד, לעומת עובד פלסטיני שמרוויח עד פי שלושה אצל החברות של רמי לוי.
אשר לטענת החסינות של האו"ם מסבירים בארגון שורת הדין, כי בדרך כלל לא ניתן להגיש תביעות נגד ארגונים של האו"ם, אלא שתביעה זו היא יוצאת דופן. לטענתם, בבדיקה שעשה ארגון שורת הדין נמצא, כי ב"רשימה השחורה" מצויות אך ורק חברות ישראליות בבעלות יהודית, ואין אף חברה בבעלות ערבית-ישראלית שפועלת בשטחי יהודה ושומרון, ועל כן הוגשה לבית המשפט רשימה במעטפה סגורה אשר כוללת 11 חברות כאלו. לכן, במקרה זה מועצת זכויות האדם של האו"ם איננה נהנית מחסינות משום שהיא פועלת מתוך הפרה של מגילת האו"ם ונוהגת באפליה.
לדברי רמי לוי, "אני מאמין בדו-קיום אמיתי. כל העובדים ברשת השיווק שלנו, מועסקים ללא הבדלי דת, גזע ולאום, ובאופן שווה זכויות, ואף משתכרים בשכר הגבוה פי שלושה מאשר השכר הממוצע ברשות הפלסטינית. אנו שמחים לשרת את כל הלקוח ללא הבדל דת גזע ולאום וכך נמשיך לעשות".
לדברי נשיאת ארגון שורת הדין, עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר, "טענת מועצת זכויות האדם של האו"ם כי אין לפעול בשטחי יהודה ושומרון מאחר ואלה שטחים כבושים, אינה אלא עלילת דם. הרשימה השחורה הזו משקפת את דמותה האמיתית של מועצת זכויות האדם של האו"ם, שהתגלתה שוב כגזענית, חשוכה ומוטה. המועצה הזו לא תקבע היכן יעברו גבולותיה של מדינת ישראל".