מאחורי חומות גבוהות של דיסקרטיות וחשאיות מרבית, מסתתרים הבתים המפוארים של אנשי האלפיון בישראל שמנהלים אורח חיים ראוותני ומנקר עיניים. במסגרת סדרת הכתבות שפרסמנו ב-ynet על אודות חייהם, קיבלנו הצצה נדירה ומסקרנת על סגנון החיים הייחודי של בעלי הממון. שתינו וויסקי שעולה 1,400 שקל לשוט, נסענו במכונית שעולה שני מיליון שקל ויצאנו לקנות חליפת עסקים יוקרתית בכיכר המדינה. אבל שאלה אחת מטרידה ומביכה נותרה באוויר - כמה עולות האסלות של אנשי האלפיון העליון, והאם הן מצופות בזהב?
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
כדי לקבל תשובה מסודרת וללא פילטרים, קבענו להיפגש עם מעצבת הפנים הידועה אריאלה עזריה ברקוביץ, בווילה הגדולה והמעוצבת שבה היא מתגוררת בקיסריה יחד עם בעלה. כיוון שברקוביץ עצמה שייכת לאותו מעמד פריבילגי וחשאי, המפגש איתה מבטיח לנו זווית ראיה נדירה ומרעננת על החדר הכי אינטימי, פרטי ואישי בתוך הבית: ברוכים הבאים לחדרי האמבטיה המפוארים והאסלות המפנקות של אנשי האלפיון העליון.
שעת בוקר מאוחרת בקיסריה. לא צריך להסתכל על המכוניות היוקרתיות שחונות ברחוב כדי להבין שמדובר בשכונה של אנשים אמידים מאוד. בעלת הבית פותחת לנו את דלת הכניסה לווילה המפוארת שלה. מדובר בדלת ענקית כשסוס עם רוכב יכולים לעבור בה בבטחה. ברקוביץ (בת 55, נשואה בפעם השנייה) הייתה בעברה שחקנית, זמרת ודוגמנית מפורסמת בפריז. היא עלתה ארצה לפני 20 שנה והקימה עסק משגשג לעיצוב בתים ודירות יוקרתי בסגנון אירופאי.
"שירותים שחורים מאיטליה ב-1,800 אירו"
"הסגנון של הבית שלי הוא קלאסי מודרני עם צבעים קרים, אבל כמו שאתה רואה הוא די חם", היא אומרת. התקרה בסלון היא בגובה של שלוש קומות ונברשות ענקיות מאירות את החלל. על הקירות יש יצירות אמנות של אמנים מוכרים, אבל באנו לראות את שירותי האורחים המפורסמים של הבית ולפני שאני נכנס להתרשם, ברקוביץ מזהירה אותי שאפשר ללכת בהם לאיבוד.
המראה שחיכה לנו בחדר השירותים של האורחים היה הזוי ביותר: הקירות מוקפים במראות גבוהות מכל הכיוונים, מה שיוצר אשליה אופטית מוזרה ואפקט מעורר סחרחורת של עשרות כתבים זהים שבאו לבדוק את האסלה השחורה. ברקוביץ מאוד משועשעת מהתגובה שלי וטוענת שכל מה שנמצא בשירותי האורחים שלה - הגיע מאיטליה.
"אני זוכרת שהשירותים השחורים עלו 1,800 אירו, הכיור השחור עלה 4,500 שקל וגם השטיח עלה 4,000 שקל, לא מעט בשביל שטיח כה קטן - והכי מצחיק כשבאים אלינו הביתה אורחים בפעם הראשונה, נכנסים לשירותי האורחים - ויוצאים ומיד אומרים: 'וואו קיבלתי סחרחורת".
"כיור מבטון שחור וברז ב-50 אלף שקל"
ביקור נוסף היה בווילה פינתית ומוארת ברחוב שקט בהרצליה פיתוח, שעברה לאחרונה שיפוץ מסיבי בעלות כוללת של שבעה מיליון שקל. עצי הפרי הבוגרים והבריכה הגדולה מכניסים אותנו לאווירה הנכונה ובסלון הרחב חיכתה לנו שירלי דן, אדריכלית שמתמחה בתכנון ועיצוב עבור אנשי האלפיון העליון.
מתברר שבעלי הבית, מיליארדרים בגיל הזהב שעשו את הונם מעבר לים, החליטו לחזור לישראל כדי לראות את הנכדים גדלים ושיפצו את ביתם הישן והפכו אותו לבית חלומות מעוצב ומפנק במיוחד. באופן נדיר וחד פעמי הם הרשו לנו לצלם במקום הכי פרטי ואינטימי בבית, תחת תנאים מגבילים של דיסקרטיות מלאה. דן הובילה אותנו אל שירותי האורחים, והסבירה: "פה הלכנו על הסגנון האירופאי, אבל שילבנו גם אלמנטים מודרניים כמו קיר לייסטים בשילוב של טפט, שנדליר בתקרה, מראה עם פיתוחים וכיור מבטון שחור עם ברז בעלות כוללת של 50 אלף שקל".
וכל זה לא סתם: מהמדגם הקצר והבלתי מייצג שערכנו בנושא האסלות של האלפיון העליון ניתן ללמוד כי לשירותי האורחים המעוצבים עם הלוק הבלתי שגרתי, יש תפקיד מרכזי ובולט ביצירת חווית האירוח המיוחדת ומנקרת העיניים.
הבית מלא ביצירות אמנות מסקרנות, אבל דן ביקשה מאיתנו להתרכז במשימה המקודשת והזמינה אותנו לנסיעה קצרה במעלית לקומה השנייה של הבית, כדי לקבל הצצה אל קודש הקודשים, מקדש הפרטיות האינטימי של הבית - סוויטת ההורים המפנקת שתופסת חלק גדול מהקומה.
אנחנו עוברים דרך חדר השינה המואר והמאוד מרווח שכולל גם חדר ארונות לבן בגודל של סלון ביתי ממוצע ונכנסים לחדר האמבטיה הענק שיכול להכיל בקלות דירת שני חדרים בדרום תל אביב והאווירה שאנחנו סופגים היא של מלון בוטיק יוקרתי במיוחד.
דן מסבירה: "הסגנון נקי אבל אירופאי, רצפת עץ טיק, שני כיורים זהים - אחד לגבר ואחד לאישה כדי שלא יהיה תור בבוקר על השאלה מי יצחצח שיניים קודם. הכל פה מאוד מושקע, מרמת התאורה, קרניזים, המראות, המקלחון עם הטוש השקוע, הספסל והנישה לשמפו. יש כאן גם חימום תת רצפתי ומחמם מגבות, והכל בעלות כוללת של 200 אלף שקל".
לאכזבתנו, האסלה לא מצופה בזהב, אך קוצץ ציפורנים מוזהב שנשכח מחוץ לאחת המגירות וצלוחית הזהב הכבדה לנרות שמונחת על שיש האיטלקי, גורמים לנו לחזור ולהרהר בשאלה המטרידה והמסקרנת - אם יש להם כסף (ויש להם הרבה כסף!), מדוע לא התקינו בבית אסלה מזהב?
דן צוחקת ומסבירה שיש לה גם כמה לקוחות עם אסלות מזהב, אבל בעלי הבית ביקשו דווקא כאן במקום הכי פרטי ואישי לשמור על צניעות מסויימת. "למרות שלבעלי הבית יש יכולת כלכלית לצפות את כל הקירות בזהב - הם העדיפו פשטות. אפשר היה לקנות אסלה מצופה בזהב, אבל הרעיון העיצובי היה לתת אופי - אווירה ונשמה, ולאו דווקא העיצוב המנקר והפלצני".
"מותגים יוקרתיים ולא מנקרי עיניים"
גם בשכונת הוילות היוקרתיות של רמת גן מתגוררים בסתר אנשי אלפיון רבים, שמבקשים את הנוחות שבקרבה לעיר הגדולה. רון שפיגל, האדריכל של אנשי האלפיון העליון, מזמין אותנו להצצה קצרה בביתם של זוג אלפיוני צעיר, עם ארבע ילדים, שעברו לפני פחות מחודש לוילה מפנקת שעברה שיפוץ מסיבי.
במבט ראשון קשה להאמין שהגינה המטופחת ועצי הפרי הגדולים שמקיפים את הבית נשתלו אינסטנט לפני שבועיים. לאחר שאנחנו מבטיחים לשמור על דיסקרטיות מלאה, בעל הבית מאשר לנו לצלם את חדר האמבטיה בביתו החדש. שפיגל מוביל אותנו בגאווה אל סוויטת ההורים בקומה השנייה.
"זאת הסוויטה, מקום המפלט של ההורים וחדר הרחצה הוא חלק בלתי נפרד מהסוויטה. קיר הזכוכית המפריד את חדר האמבטיה - מחדר המיטות הוא שקוף לחלוטין. אמבטית פרי סטנדינג איטלקית ומאוד מיוחדת של חברת KOREAN, הברז האיטלקי של המותג GESSI ומושב האסלה של CATALANO. מדובר במותגים יוקרתיים ולא מנקרי עיניים".
שוב נשאלת השאלה למה לא ללכת עד הסוף להכניס אסלה מזהב, שפיגל טוען שזה לא מתאים לכל לקוח ולא בגלל הכסף. "אלה אנשים שעבדו מואד קשה בשביל הכסף שלהם, הם לא אנשים שהכסף נחת עליהם משום מקום והם דרשו במפורש משהו מהודק ולא מנקר עיניים. הם לא רצו אמבטיה מזהב - למרות שהם יכולים, כי לפעמים באים לבקר החברים של הילדים והם לא רצו ליצור רושם מטעה בשכונה - שלא מתאים להם ולא משקף אותם".
באופן מוזר, קשה שלא להבחין כי האסלה חשופה לחלוטין ויש שקיפות מלאה בין המיטה בחדר השינה לבין מי שמשתמש באסלה, כלומר, למרות כל העושר - אין פרטיות מינימלית. אנחנו מתעניינים אם היעדר פרטיות מינימלית והיעדר מבוכה היא תכונה נפוצה בקרב אנשי האלפיון העליון בישראל ושפיגל צוחק ומספר לנו כי "יש מקרים קיצוניים הרבה יותר בהם האסלה ממוקמת ממש ממול למיטה ומדובר בטעם אישי. אנחנו שמנו אותה כאן טיפה יותר בצד והייתה המון מחשבה על הנושאים האלה".
בגלל שלא מצאתי עיצובי זהב באמבטיה, אני מנסה את מזלי ומנחש כי המשפחה שמתגוררת כאן שייכת לקבוצת המיליארדרים הישראלית הצעירה המכונה New Money (נובו רישים). שפיגל נדרך, הוא מקפיד לשמור על דיסקרטיות מלאה מול לקוחותיו ונזהר במילותיו. "הם אמנם עשו את הכסף שלהם בעצמם - בעבודה קשה, אבל אני לא רצה לקרוא להם New Money באופן מובהק".
פינוק של אסלה
בחזרה לקיסריה, ברקוביץ לוקחת אותנו לסיבוב קצר ודיסקרטי בחדר האמבטיה של אחד הלקוחות המיליארדרים שלה. כאן בעלי הבית ביקשו להתפנק בגדול, עם אסלה חכמה שיש לה גם שלט אלחוטי. כשמתקרבים לאסלה החכמה היא מזהה את התנועה ומרימה את הקרש אוטומטית. ברקוביץ צוחקת כשאנחנו מתרשמים מהיכולות המגוונות של האסלה היוקרתית.
"זאת אסלה חכמה של טוטו שעולה 20 אלף אירו, היא רוחצת אותך ומחממת אותך וגם שוטפת, זה סוג של בידה ושירותים ביחד. כל ברז עולה 2,000 אירו והשיש הוא ייבוא מאיטליה, תוצרת ורסצ'ה עם חתימה מקורית. כל השיפוץ של חדר האמבטיה הזה עלה 200 אלף שקל".
אנחנו יושבים בתוך האמבטיה הגדולה ויש מספיק מקום לשמירה על ריחוק חברתי של תקופה הקורונה. וזה שלב לשאלה המרכזית שעוברת כחוט השני לאורך הפרקים השונים של סדרת הכתבות על אנשי האלפיון העליון - האם עושר מביא בהכרח לאושר?
ברקוביץ עונה באופן חד משמעי - ממש לא! "אם אנשים חושבים שכסף זה משהו שיעשה אותם יותר מאושרים אז בעיני זאת טעות. יש אנשים שהזוגיות שלהם לא טובה, יש להם את כל הפאר ואת כל הכסף שבעולם אבל מבפנים יש ריקנות.
דן טוענת גם היא כי "יש מלא אנשים שיש להם המון כסף אבל בתוך הלב הם בודדים ועצובים. יש המון קנאה ואי פרגון והם מפחדים מזה. יש הרבה אנשים אמידים שאיבדו אמון בסביבה שלהם - כי הכסף קצת סינוור אותם כי אתה כל הזמן חושב שעובדים עליך, אולי אנשים רוצים להיות בקרבתך בגלל הכסף שלך? אבל אני מכירה גם הרבה אנשים מהאלפיון העליון שיודעים לקחת את הכסף למקום חיובי".
גם שפיגל, לו יש קילומטרז' ארוך של היכרות צפופה עם המשפחות העשירות ביותר בישראל, טוען בלהט שאין קשר ישיר ומוחלט בין העושר לאושר. "לא הרגשתי שאנשי האלפיון הם מאושרים באופן מיוחד. בגלל שיש להם, לפעמים ההשפעה היא אפילו להפך והם קצת רדופים וחשדניים כלפי הסביבה שלהם. אבל אם אתה קם בבוקר בדכדוך ונכנס לאסלה מעוצבת בחדר רחצה מפואר - זה בהחלט יכול לעזור למצב רוח".
פורסם לראשונה: 09:19, 04.12.20