הקבינט הכלכלי, בראשות שר האוצר אביגדור ליברמן, מתכנס בשעה זו (ג') לראשונה מאז הקמת ממשלת בנט-לפיד לפני שמונה חודשים. בפתח הישיבה מסר ליברמן הצהרה ואמר: "נתייחס לנושא התעסוקה ולניסיון להכניס גם את הגברים החרדים והנשים הערביות למעגל התעסוקה. התוכנית היא לתת תמריצים חיוביים - בין היתר אנחנו רוצים להוריד את שעות החובה מ-40 ל-20 שעות לימוד בישיבה-כולל, בלי לפגוע באותו שכר או מלגה שאנשים מקבלים. כלומר, על 20 שעות יקבלו כמו 40 שעות אבל זה יאפשר להם לצאת לתעסוקה".
בכינוס ידונו בתוכנית חדשה שגובשה באוצר הנוגעת למגזר החרדי וצפויה לכלול צעדים נוספים כמו שלילת הנחות בארנונה, בצהרונים ובמעונות היום להורים שאינם עובדים ועידוד לימודי ליבה בבתי הספר החרדיים.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
מדובר בעוד "גזירות" עת הציבור החרדי לאחר שלטענתם גם העלאת המיסים על כלים חד-פעמיים ומשקאות ממותקים נועדו לפגוע בעיקר בציבור החרדי שבו יש משפחות גדולות. גזירה נוספת - סבסוד המעונות של חרדים במיצוי כושר ההשתכרות של ההורים - נדחתה בהוראת בג"ץ מחודש ספטמבר השנה למועד שטרם נקבע.
ליברמן הוסיף, כי "נפגשנו השבוע עם ראשי ה-OECD כולל מזכ"ל הארגון וזכינו להערכה גדולה לביצועי הכלכלה הישראלית. יחד עם זאת קיבלנו הערות בדיוק לנושא הזה - הצורך להכניס למעגל העבודה את אותן אוכלוסיות שטרם נרתמו כמו שאר אזרחי המדינה. מאמצים שלנו מופנים לשלושה כיוונים - הגדלת העבודה, קרי להגדיל את הכנסות המדינה; לצמצם פערים בחברה הישראלית ולחזק את מעמד הביניים".
עוד יוצגו בדיון נתונים ראשונים והערכות ביחס להתייקרויות בימים האחרונים, שלדעת בכירי האוצר נבלמו בעקבות מכתב האזהרה של שרי האוצר והכלכלה ליבואנים ולחברות המזון הגדולות במשק.
כמו כן, יוצגו נתונים ראשונים על הכנסות העצמאים בחודשיים הראשונים של התפשטות זן האומיקרון ברחבי הארץ והבידודים של מאות אלפי אזרחים מאז אמצע דצמבר 2021 וידונו עשרת השרים החברים קבינט בתחרותיות בעולם הבנקאות והפיננסים ועל רקע זה במתן האשראי לעסקים קטנים בעולם ובארץ.
עוד ידון הקבינט, שיתכנס לישיבת זום שצפויה להתארך שעות אחדות, בתקציבים הדרושים לתכנון שני בתי חולים חדשים בדרום הארץ ובצפונה ובהתקדמות התוכניות להקמתם ובתקציבים המיועדים לתוכנית למניעת אלימות במשפחה, שהחמירה לאחרונה.
הקבינט מתכנס לראשונה יותר משמונה חודשים לאחר הקמת הממשלה, כאשר בממשלה הקודמת הקבינט הכלכלי, בראשותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו - ולא שר האוצר ישראל כץ - לא היה למעשה פעיל כלל.
כינוס הקבינט בא על רקע התנגדות בכירים במשרד האוצר לקדם תוכנית רחבה לפיצוי העצמאים בשל הפסדיהם, כביכול, בעת התפשטות זן הקורונה מאז אמצע חודש דצמבר. שר האוצר מתכוון להבהיר בדיון שאם יינתן סיוע הוא יהיה "ממוקד מאוד בתחומים אחדים שבהם אכן חלה פגיעה של ממש בעצמאים". המדובר, למשל, במספרות, מכוני קוסמטיקה ומכוני כושר, שבהם הלקוחות ללא מסיכה בקרב מאוד לאנשים אחרים, בהם נותני השירות.
גם בענפים האלה תצטרך להתבצע בדיקה של רשות המיסים עד כמה הפגיעה קשה בחודשים ינואר-פברואר 2022 לעומת התקופה שקדמה להתפשטות זן האומיקרון ובהשוואה להכנסות בחודשיים הראשונים של 2019 ו-2020, ערב תחילת משבר הקורונה במרץ 2020.
בקבינט חברים עשרה שרים: שר האוצר - היו"ר, שר הבינוי והשיכון זאב אלקין, השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג, שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי, שרת הפנים איילת שקד, שר הרווחה והשירותים החברתיים מאיר כהן, השר לשירותי דת מתן כהנא, שרת התחבורה והבטיחות בדרכים מרב מיכאלי, שר התקשורת יועז הנדל ושר התרבות והספורט חילי טרופר.
יצוין שלקבינט הכלכלי יש סמכויות מלאות כמו לממשלה וכמו לוועדת השרים לחקיקה, והחלטות המתקבלות בו מחייבות, אלא אם שרים מבקשים לערער על החלטה ולהביאה לאישור מליאת הממשלה.
פורסם לראשונה: 07:25, 15.02.22