בעקבות הביקורת הציבורית החריפה, שר האוצר ישראל כץ הודיע היום (ד') כי גם מעסיקים שהחזירו עובדים מ-19 באפריל יקבלו מענק חלקי של 3,500 שקל במסגרת המענק לתמרוץ החזרת עובדים לשוק התעסוקה.
>>לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
המתווה המקורי קבע כי רק מעסיקים שהחזירו עובדים החל מה-1 במאי יקבלו מענק חלקי של 3,500 שקל בעוד שמעסיקים שטרחו להחזיר את העובדים שלהם מוקדם יותר (בעיקר חנויות רחוב שקיבלו אישור לפתוח מוקדם יותר) לא יקבלו דבר, זאת למרות ההתחייבות של האוצר כי המענק יהיה רטרואקטיבי לאור העיכובים שהיו בקבלת ההחלטות לגביו.
עד כה בלאו הכי ההערכות היו כי לפי המתווה הנוכחי סך המענקים יהיו רחוקים משישה מיליארד, מה שמאפשר כעת די בקלות למשרד האוצר להכניס אוכלוסיית זכאים נוספת למענק. מעסיקים שעדיין לא קיבלו דבר הם כאלו ששמרו על עובדיהם במשך כל התקופה למרות שמחזור העסקים שלהם נפגע, נכון לעכשיו חצי מיליארד מתוך השישה אמור להיות מוקצה לאותם מעסיקים אך טרם נקבע כיצד יקבלו אותו.
הבוקר צפויה ועדת הכספים לאשר את מתווה החוק שיאפשר את חלוקת המענקים. למרות זאת, אין כרגע כל התייחסות למעסיקים ששמרו על עובדיהם, למרות ביקורת שניתנה גם בוועדת הכספים. עם אישור הגדלת תקציב ההתמודדות עם הקורונה ב-14 מיליארד שקל שאושר אתמול בכנסת, נקבע כי אותו חצי מיליארד ייקבע בחוק (כך שהכנסת תהא חייבת לאשר אותו בעצמה) או שוועדת הכספים תאשר אותו, מה שכעת מאפשר לוועדת הכספים לתמוך בהצעה למרות איומים קודמים.
במסמך שפרסמה היועצת המשפטית של ועדת הכספים שגית אפק כתוב כי "מוצע, לברר מדוע מעסיק יהיה זכאי למענק גבוה יותר אם העובד המזכה החל לעבוד אצלו בחודש יוני או מאוחר יותר, כאשר ההיגיון מתגמל בראש ובראשונה את מי שלא פיטר או הוציא לחל"ת או לפחות הקדים להחזיר את עובדיו לתעסוקה ולא השתהה במעשה".
אפק התייחסה גם לשכר המינימלי המאפשר מענק של 3,300 שקל והתריעה כי רף זה מוציא מקבוצת הזכאים מעסיקים של עובדים ש-25% מהם מרוויחים פחות מהשכר המדובר.
יצוין כי בשבוע שעבר בדיון בוועדת השרים לענייני הקורונה דרש שר הכלכלה עמיר פרץ להרחיב את המענקים גם עבור מעסיקים שכבר החזירו את העובדים לפני מאי, אולם במהלך הדיון סירב כץ לקבל את הדרישה הזו.