הורדת הרוב הדרוש להגשת תביעת סרבן במיזמי פינוי בינוי ל-66% צפויה להגיע בקרוב לכנסת. משרד המשפטים מפרסם היום (ב') את תזכיר הצעת החוק בתחום ההתחדשות העירונית להערות הציבור.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הצעת החוק מציעה להסדיר את מערכת היחסים בין בעלי הדירות בבניין המיועד לפרויקט פינוי ובינוי וביניהם לבין היזמים הפועלים בתחום.
בין התיקונים המוצעים, הצעת החוק מבקשת להביא להפחתת הרוב הדרוש מבין בעלי הדירות לשם הגשת תביעה לבית המשפט כנגד דייר סרבן ל-66% במקום 80% הנהוג היום. עוד מוצע בהצעת החוק כי הגשת תביעת דייר סרבן שעד כה הייתה מצויה בידי הדיירים, תורחב גם ליזם.
סעיף זה וסעיפים נוספים הנכללים בהצעת החוק, פורסמו באפריל 2020 בתום עבודה בין משרדית שכללה את משרד המשפטים, הרשות להתחדשות עירונית ומשרד האוצר, במטרה להסיר חסמים בתחום ההתחדשות העירונית שלו פוטנציאל למימוש תוספת של עשרות אלפי יחידות דיור במרכזי ערים ברחבי הארץ.
עוד כוללת הצעת החוק התמודדות עם בעלי דירות שמסרבים לחתום על הסכם פינוי בינוי בגלל בנייה בלתי חוקית שביצעו בדירתם כגון תוספת בנייה ללא היתר, פיצול דירה, פלישה לשטחים משותפים, או שימוש מסחרי בדירה. בתזכיר החוק מוצע כי במידה ובית המשפט מצא שסירוב בעל הדירה נעוץ בבנייה או שימוש בלתי חוקיים, ייקבע כי בעל הדירה לא ייכלל לצורך חישוב רוב מיוחס הדרוש להגשת תביעת דייר סרבן.
הקשחת התנאים ליזמים
ההצעה כוללת גם הקשחת תנאים שבהם נדרש היזם לעמוד, לרבות לוחות זמנים למימוש שלבים בקידום הפרויקט. ההצעה כוללת דרישה לקביעת פרטים מהותיים בעסקת פינוי ובינוי שבלעדיהם לא יהיה תוקף לעסקה כגון עקרונות התמורה לדיירים ובטוחות לביצוע העסקה. כמו כן מאפשרת ההצעה להרחיב את סמכות הממונה לפניות דיירים ברשות הממשלתית להתחדשות עירונית, לקבוע כי עסקה תבוטל אם נמצא כי בוצעה החתמה פוגענית תוך התחזות או ניצול מוגבלות.
בנוסף הצעת החוק מבקשת לקבוע אבני דרך לביצוע הפרויקט, שאם לא יתקיימו יהיו רשאים רוב מבעלי הדירות בבית המשותף להחליט שלא להמשיך עם העסקה.
"הצעת החוק כוללת הסדרים מהפכניים בתחום היחסים שבין הדיירים בבניין, ובינם לבין הגורמים היזמיים. אנו בטוחים שההסדרים הקבועים בהצעה יגבירו את הוודאות בתחום, הן לדיירים והן לגורמים העסקיים, יגרמו להסדרים להיות הגונים יותר, ובעיקר - יביאו למימוש של יותר פרוייקטים כבר בעתיד הקרוב", מסרה ראש אשכול נדל"ן יעץ חקיקה במשרד המשפטים, כרמית יוליס.
תיקוני החקיקה המוצעים הם יישום המלצות של עבודת מטה ממשלתית בין משרדית לבחינת חסמים בתחום ההתחדשות העירונית בהובלת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ, והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, משרד האוצר ומנהל התכנון, שהתקיימה בשנתיים האחרונות.
דו"ח מסקנות של עבודת המטה פורסם לציבור באפריל 2020. הערות הציבור לתזכיר הצעת החוק ניתן להגיש עד ה-19 באפריל 2021.