משרד הבינוי והשיכון יחלק מענקים לרכישת דירות יד שנייה שמחירן עד 700 אלף שקל, למשקי בית שלא רשומה על שמם דירה. את הנתון הזה חשף היום (ג') יאיר פינס, מנכ"ל המשרד, בישיבת ועדת הכספים של הכנסת שבה הציג יחד עם השר יעקב ליצמן את עיקרי תוכנית הדיור של המשרד. התוכנית עדיין מתגבשת בשיחות עם משרד האוצר ופרטים רבים בה עדיין לא סוכמו סופית - כמו למשל גובה המענק שלו יהיו זכאים הרוכשים.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
פינס ציין כי התוכנית היא מנוף ליציאה ממשבר הקורונה וזאת באמצעות האצת הבנייה והשקעה בשוק הנדל"ן. לדבריו ענף הבנייה מהווה 6.5% מהתוצר במדינה, ובנייה של כל יחידת דיור תורמת בממוצע תוספת של מקום עבודה אחד.
הגדלת ההכנסות המדינה ב-4 מיליארד שקל בשנה
פינס וליצמן הסבירו כי התוכנית שהם מגבשים זוכה לתמיכת משרד האוצר. הרעיון המרכזי הוא הגברת התחרותיות והגדלת הכנסות המדינה משיווק קרקעות באזור הביקוש במרכז - ובמילים אחרות מכרזים למכירת קרקעות לבנייה למגורים בשיטת כל המרבה במחיר, מהלך שבוודאות יוביל לעליית מחירי הדיור.
בערים שבהן מחיר הדירות נושק ל-3 מיליון שקל לא יהיו הנחות, המכרזים יהיו בשיטת כל המרבה במחיר. ההערכה היא כי החזרה לשיטת השיווק הזו תגדיל את הכנסות המדינה ב-4-3 מיליארד שקל בשנה.
חלק נכבד מההכנסות יועברו לקופת האוצר, אך כ-500 מיליון שקל בשנה ינותבו לסבסוד מכרזי דיור במחיר מופחת וכן לפיתוח תשתיות הנחוצות להקמת שכונות חדשות והגדלת ההיצע. "יש הבנה מלאה עם משרד האוצר שההשקעה בדיור תניב את הדיבידנדים, ככל שנגדיל את הכנסות המדינה בזכות הגישה התחרותית באזורי ביקוש תהיה לנו לגיטימציה להשקעה בפריפריה".
במעגל הביקושים השני - ערים כגון ראש העין, מודיעין, לוד ורמלה יהיו מכרזים שבהם חברות הבנייה יתחרו על מחיר הקרקע, אבל מחיר הדירה הסופי ייקבע מראש על ידי משרד הבינוי ויגלם הנחה של כ-200 אלף שקל.
בנגב ובצפון, שיטת המכרזים תהיה דומה, אך משרד הבינוי יסבסד גם את עלות פיתוח הקרקע. כמו כן מתגבשת תוכנית למשכנתאות בריבית מוזלת ומסובסדת לקניית דירות בפריפריה. ההערכה של משרד הבינוי והשיכון היא כי הנחות אלה בפריפריה, יחד עם מענקים לרכישת דירות מיד שנייה, יעוררו את שוק הנדלן בפריפריה.
11 מיליארד שקל השקעה בתשתיות
פינס ציין כי משרדו גיבש רשימה של פרויקטי תשתית בתחום הניקוז והתחבורה בהיקף כספי של 11 מיליארד שקל שקידומם יאפשר לרשות מקרקעי ישראל לפרסם מכרזים לבנייה למגורים. עד עתה העיכוב בהקמת התשתיות האלה בלם את קידום תוכניות הבנייה למגורים.
בנוסף ציין פינס כי יש צורך בתקצוב תוכנית חומש חדשה למשרד החינוך לצורך הקמת מוסדות חינוך הנחוצים לקליטת תושבים חדשים. לדבריו, עניין זה היה אחד החסמים לבנייה למגורים וכעת מתגבש פתרון עם משרד האוצר.
בסל הכלים שמבקש משרד הבינוי והשיכון מצויה גם תוכנית להגדלת כוח האדם בענף הבנייה - תוספת של 15 אלף עובדים פלסטינים, ו-15 אלף עובדים זרים.