הקורונה מכרסמת בכלכלה העולמית: העולם מתמודד בחודשים האחרונים עם משבר רפואי וכלכלי ללא תקדים, המתפשט בקצב מהיר באופן מדהים - המכה שתספוג הכלכלה הגלובלית תהיה כזו שלא נראתה מאז מלחמת העולם השנייה. כך טוען היום הבנק העולמי, שמקצץ בחדות את התחזית שלו לכלכלה העולמית.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
כלכלני הבנק העולמי צופים עתה שהתוצר הגלובלי יתכווץ ב-2020 בשיעור חד של 5.2% - תחזית הבנק האחרונה מחודש ינואר היתה לצמיחה שנתית צנועה של 2.5% (התחזית של קרן המטבע הבינ"ל מחודש אפריל היא לתוצר שלילי של 3% במהלך 2020 אך היא אמורה לרדת בעדכון שתוציא הקרן בשבועות הקרובים).
אם אכן תתממש התחזית העגומה לנסיגה של 5.2% בתוצר העולמי, תהיה זו ההתכווצות החדה ביותר שנרשמה בכלכלה הגלובלית מאז השנים 1946-1945, אז קרס התוצר העולמי ב-13.8%. בסקירה היסטורית של 150 שנה לאחור, נסיגה של 5.2% תהיה הרביעית ברשימת השנים הכלכליות הגרועות ביותר, אחרי השפל הגדול של שנות ה-30 והשנים שאחרי שתי מלחמות העולם.
העוני הקיצוני גדל
עוד צופים כלכלני הבנק בתחזית המעודכנת, שההכנסה לנפש תרד השנה ב-6.2%, נסיגה חדה בהרבה מזו שנרשמה במשבר הפיננסי. בשנת 2009 נחתכה ההכנסה לנפש בשיעור ממוצע של 2.9%. המצב במדינות המתעוררות יהיה גרוע כמובן הרבה יותר מזה שבמדינות המפותחות, ובחלק מהן תצלול ההכנסה לנפש בלא פחות מ-90%.
התוצאה הבלתי נמנעת של הנתונים הללו תהיה הרסנית - כלכלני הבנק העולמי מצפים שמספר האנשים שיחיו בתנאי עוני קיצוני יזנק במהלך 2020 ב-70 עד 100 מיליון בני אדם.
עוד נתונים חשובים שיוצאים מהעדכון: הבנק העולמי צופה שהתוצר האמריקני ייפול ב-7% במהלך 2020 ויתאושש לצמיחה של 3.9% ב-2021. התוצר של סין יתכווץ השנה ב-1% עם התאוששות חדשה של 6.9% ב-2021. עוד לפי התחזית - התוצר של גוש האירו יצלול ב-9.1% במהלך השנה, ויצמח ב-4% בשנה הבאה.
כלכלני הבנק מדגישים שהתחזית שלהם מתבססת על הנחה שהגרוע ביותר מבחינת מגיפת הקורונה כבר מאחורינו במרבית המדינות, ושהפעילות הכלכלית תתחיל לפעול באופן מדורג בהתאם לתנאים בכל מדינה. גל נוסף של המגפה יחייב כמובן עדכון של התחזית כלפי מטה.