קבוצת הרכישה יונייטד שרונה, שרכשה בתחילת 2016 קרקע לשלושה מגדלים בשכונת שרונה בתל אביב תמורת 1.24 מיליארד שקל (כולל מע"מ), הגישה אתמול לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה למינוי כונס נכסים ל-39 חברי קבוצה שלא מעבירים את התשלומים השוטפים עבור הפרויקט. כך נודע לכלכליסט. צעד זה משמעו למכור את דירותיהם בפרויקט ובכסף שיתקבל להשתמש לקידום הפרויקט.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בעבר נמכרו 12 דירות בפרויקט במסגרת "מכר בכפייה" בעקבות הפרה של החוזה מצד הרוכשים, אולם מכירה כזו נעשתה לפי מחירים נמוכים של דירות על הנייר, ובקבוצה מקווים שהחלטה עקרונית של בית המשפט למימוש דירות של חברים שלא משלמים את חובותיהם השוטפים תסיר את העננה שרובצת על הפרויקט ותאפשר למכור אותן לפי שוויין האמיתי בשוק וללא דיסקאונט משמעותי.
נכון להיום, בלי הבקשה שהוגשה, כ-67 דירות נותרו למכירה בפרויקט הענק, שצפוי להערכת חברי הקבוצה לקבל עד סוף השנה היתר בנייה ל-420 דירות, עם אישור התוספות שהוגשו על התוכנית המקורית, שכללה 324 דירות בלבד, ולאחר שהעירייה הפחיתה את כמות החניות בפרויקט לפחות מחניה לדירה. 67 דירות עומדות כעת למכירה "רגילה", כולל כמה פנטהאוזים, שאליהן עשויות להצטרף בקרוב עוד 30 דירות של חברי הקבוצה שמסרבים לשלם את התשלומים השוטפים.
נחשון קיויתי, מנכ"ל קבוצת בסר שמנהלת את הפרויקט: "אני מקווה שכעת, בעקבות הפנייה לבית משפט, נצליח להפוך סוף סוף את הלימון ללימונדה. עשרות החברים שלא משלמים יצטרכו בקרוב להחליט אם הם מביאים את הכסף מהבית או שהם יוצאים ונפרדים מהקבוצה".
נציגות הקבוצה: סכנה שהכספים שהושקעו ירדו לטמיון
נציגות הקבוצה מבקשת מבית המשפט למנות את עו"ד שלום גולדבלט (שגם הגיש את הבקשה לבית המשפט) לכונס נכסים שימכור את אותן דירות. לדבריה, "פרויקט אדיר ממדים זה לא ניתן להשלמה והוא עומד בפני סיכון מוחשי שמאות מיליוני השקלים והמשאבים הרבים שהושקעו בו עד עכשיו ירדו בחלקם/ברובם לטמיון. סיכון זה נובע מכך שחלק מחברי הקבוצה אינם ממלאים את הוראות הסכם השיתוף, ובכלל זה אינם משלמים את התשלומים הנדרשים על ידיהם. מטרתה היחידה של הבקשה היא לאפשר את השלמת הפרויקט טרם יהיה מאוחר מדי בעבור כולם".
הקרקע שעליה יקום הפרויקט משתרעת על 9 דונם וכללה במקור זכויות ל-324 דירות, 8,000 מ”ר שטחי משרדים ו-2,300 מ”ר מסחר. בנוסף לכך קבוצת הרכישה מחויבת לבנות לעירייה אשכול גנים בשטח של כ-4,000 מ"ר. הפרויקט נמצא כעת בשלב של חפירה ודיפון, והקבלנית המבצעת היא חברת אלקטרה.
כבר עם יציאת הפרויקט לדרך היה ברור שיש פער אדיר בין ההבטחות לבין המציאות. לפי אומדן מעודכן שכתבה השמאית עדינה גרינברג, העלות הכוללת של הפרויקט תעמוד על כ-2.5 מיליארד שקל, כך שכל דירה תתייקר ב-48%-45% בהשוואה לאומדן המקורי ששווק בשעתו לחברי הקבוצה הראשונים.
בנובמבר 2017, סמוך לתשלום עבור הקרקע (לאחר יציאת רשות השידור מהמתחם), הדיחה הקבוצה מניהול הפרויקט את מארגן הקבוצה מוטי פלד (חברת מנהל מגורים ישראל), ומינתה את חברת בסר במקומו. ב-2019 גיבשה בסר הסכם לגיוס של 1.05 מיליארד שקל מחברת המימון קרדיטו כדי להשלים את הפרויקט. המימון שהעמידה קרדיטו נושא ריבית של 6.4%, והוא החליף בין השאר את מימון הביניים שנלקח מילין לפידות עם רכישת הקרקע, בגובה 220 מיליון שקל ובריבית דו-ספרתית.