שר האוצר, ישראל כץ, ויו"ר ועדת העבודה והרווחה, חיים כץ, סיכמו על שורת הקלות למובטלים שיאושרו במסגרת חוק הארכת דמי האבטלה עד אמצע אוגוסט. הצעד החשוב ביניהם קובע ש-12 אלף מובטלים שהפסיקו לקבל דמי אבטלה בינואר ופברואר ומאז לא קיבלו דבר יתחילו לקבל דמי אבטלה. להכנסת הקבוצה לחוק הזו יש חשיבות גודלה במיוחד משום שהדבר יוצר תקדים לשילובם בתוכנית הסיוע למובטלים לחצי שנה הקרובה שיציג ראש הממשלה בנימין נתניהו. עלות המהלכים מוערכת ב-500 מיליון שקלים.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
היום צפויה ועדת העבודה והרווחה לאשר לקריאה שניה ושלישית את חוק הארכת דמי האבטלה עד אמצע אוגוסט. החוק כבר כולל את כל המובטלים הוותיקים שקיבלו דמי אבטלה במרץ וכן כל מובטלי הקורונה שהצטרפו מאז. כמו כן, הוא כולל את המשך מענק האבטלה למובטלים בני 67 ומעלה והמשך כפל הקצבאות למובטלים מקבלי קצבת קיום.
הסיכום החדש פותר אתה בעיה של הקבוצה המופלית ביותר לרעה בימי הקורונה - כ-12 אלף מובטלים שהפסיקו לקבל דמי אבטלה בינואר-פברואר 2020, ומאז לא קיבלו דבר. החל מיולי הם יקבלו קצבה. את העלות ניתן להעריך ב-100 מיליון שקלים לחודש וחצי.
בחודשים מרץ ואפריל קוצרה תקופת האכשרה לקבלת דמי אבטלה משנה לחצי שנה, אבל ההטבה הוגבלה רק עד סוף אפריל. מי שאיבד את עבודתו ממאי ועבד פחות משנה לא זכאי היום לדמי אבטלה. הסיכום החדש קובע שגם מי שאיבד את עבודתו מתחילת מאי ויש לו יותר מחצי שנה אכשרה יקבל דמי אבטלה. בהנחה שמדובר בכ-5000 איש אפשר להעריך את העלות ב-35 מיליון שקלים.
הסיכום היקר ביותר מתייחס לכלל שלפיו כל ארבעה חודשים מנכים לכל מובטל 5 ימי תשלום. כיוון שהמשבר נמשך כבר שלושה חודשים, הכלל הזה אמור לחול בקרוב על הרבה מאוד אנשים. אבל סוכם שבחודש וחצי הקרובים יבוטל הניכוי. באוצר מעריכים את העלות ב-360 מיליון.
יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, חיים כץ, אמר כי "בימים קשים אלה המדינה מוכרחה להעניק את מלוא הסיוע לאזרחים שבעל כורחם איבדו את מקור פרנסתם. אני שמח על שיתוף הפעולה הפורה עם שר האוצר שמגלה רגישות חברתית".
שר האוצר, ישראל כץ, הוסיף כי "כפי שהבטחתי שלא אשאיר אף אחד מאחור, גיבשתי פתרון והגעתי להסכמות עם יו״ר ועדת העבודה והרווחה בנוגע לדמי אבטלה לנפגעי הקורונה. אמשיך לטפל בבעיות העולות בעקבות השלכות משבר הקורונה ובנוסף אוודא ביצוע מהיר של ההחלטות. זו העת לגבש פתרונות ולסייע ככל הנדרש לאוכלוסיות המתקשות".