האם דווקא עכשיו יופחתו דמי האבטלה? התפתחות מפתיעה ואבסורדית בתחום האבטלה דווקא ערב הסגר השני, שיביא לגידול משמעותי בשיעור הבלתי מועסקים, עלולה לגרום לקיצוץ דמי האבטלה בחודש הבא.
נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) שפורסמו היום מגלים, כי לפי ההגדרה הצרה של הלשכה, שיעור האבטלה בישראל ירד לראשונה מאז תחילת משבר הקורונה אל מתחת ל-10%. על פי החלטת הממשלה, ירידת האבטלה לשיעור כזה תביא לקיזוז אוטומטי של דמי האבטלה לכל המפוטרים והשוהים בחופשות ללא תשלום שהסתיימה להם תקופת האבטלה על פי החוק הרגיל (ללא ההארכה לפי חוק הקורונה המיוחד), בשיעור של 10%. מדובר בהקטנת דמי האבטלה בכ-450 שקל בממוצע לחודש לכל מובטל, שכן דמי האבטלה הממוצעים הגיעו לאחרונה לכ-4,500 שקל לחודש.
מאחר שמדובר בהחלטת ממשלה ובחקיקה של הכנסת, לא ניתן לפי שעה לשנות את הגזירה ודמי האבטלה למפוטרים ולשוהים בחל"ת יקוצצו מיידית בתשלום שיבוצע בחודש אוקטובר. הנפגעים יהיו כל המובטלים והשוהים בחל"ת שמיצו כבר את תקופת הזכאות שלהם לפי החוק הקבוע לדמי אבטלה.
שר העבודה והרווחה איציק שמולי התייחס לדברים ואמר כי יפעל לתקן את ההחלטה: "קיצוץ דמי האבטלה רגע לפני הסגר הוא מהלך לא אחראי שיפגע אנושות במאות אלפי מובטלים. עד ששיעור האבטלה ירד דרך השקעה בהכשרות מקצועיות ובתמרוץ המעסיקים לקלוט עובדים, אסור לנו לחסוך על החלשים. אדרוש משר האוצר ורה"מ לתקן את ההחלטה, כך שבצד עידוד התעסוקה רשת הביטחון לאזרחי ישראל לא תיפגע".
הכאוס בנתוני האבטלה
שיעור האבטלה שפרסמה היום הלמ"ס מחולק למספר קטגוריות. שיעור האבטלה הרחב בחודש אוגוסט אמנם עומד על 11.2%, שהם 467.9 אלף מובטלים. אולם, הנתון שלפיו נקבעים דמי האבטלה הוא זה המחבר את המועסקים שנעדרו זמנית מעבודתם בשל סיבות הקשורות בנגיף הקורונה ביחד עם הבלתי מועסקים, קרי המובטלים. שיעורם של אלה מסתכם ב-9.8%, לעומת 10.3% ביולי. השיעור הזה נמוך מ-10% ולכן מחייב לפי החוק קיצוץ בדמי האבטלה ב-10% החל בחודש אוקטובר, כאמור.
הסעיף בחוק נכלל בתוכנית "רשת הביטחון לתקופת הקורונה", המפחית בהדרגה, עד לחודש יוני 2021, את דמי האבטלה. החוק קובע גם כי אם שיעור האבטלה יהיה נמוך מ-7.5% - דמי האבטלה, לשוהים בחל"ת ולמפוטרים במשבר הקורונה, שעברו את תקופת דמי האבטלה הרגילה בחוק - ישולמו רק עוד חודש אחד ואחר כך ייפסקו לחלוטין.
לפיכך, למשל, מי שהשתכר ערב המשבר כ-10,000 שקל והיה זכאי ל-70% משכרו לדמי אבטלה, דהיינו ל-7.000 שקל, יפסיד בחודש הבא 10% מדמי האבטלה, שהם 700 שקל, ויסתפק בדמי אבטלה של 6,300 שקל בלבד.
אמנם במחצית השנייה של חודש אוגוסט שיעור האבטלה שב לעלות ל-10.4%, אולם בחישוב של החודש כולו שיעור האבטלה הקובע לקבלת דמי האבטלה ירד ל-9.8% ולכן יקוצצו התשלומים. זאת, גם אם תהיה עלייה גדולה במספר הבלתי מועסקים בשל הסגר השני כבר בימים הקרובים. אבסורד, אולם זה החוק.
לפי הלמ"ס, מספר הבלתי מועסקים, כולל מי שהפסיקו לעבוד בגלל פיטורים או סגירת מקום העבודה ממרץ 2020, המועסקים זמנית בגלל משבר הקורונה והמובטלים גם יחד, הגיע בחודש אוגוסט ל-467.9 אלף, שהם 11.2%, לעומת 11.9% בחודש מרץ. לפי שירות התעסוקה מספר דורשי העבודה הוא נכון להיום 738,256 עובדים מפוטרים ושוהים בחל"ת, שהם 18.2%.