כחמישה חודשים מאז נסגר תחום התרבות בארץ בעקבות וירוס הקורונה, קבלו הבוקר הפרילנסרים מעולם התרבות והבמה בשורה משמחת - זכאות לדמי אבטלה. ועדת העבודה והרווחה אישרה היום (ב') צו של שר העבודה והרווחה איציק שמולי שיאפשר תשלום דמי אבטלה לפרילנסרים בעולם התרבות. זאת ביוזמת השר שמולי ומנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר ובשיתוף פעולה עם יו"ר הוועדה חיים כץ ושר התרבות חילי טרופר.
"עובדי ענף התרבות נפגעו קשות במשבר הקורונה ואין לי שום כוונה להפקירם מאחור". אמר שמולי. "המשבר הזה חשף במיוחד עד כמה רשת הביטחון שלהם חסרה והם מופלים לרעה. התיקון שאנו מובילים, בשיתוף עם יו"ר ועדת העבודה, מנכ"ל הביטוח הלאומי ושר התרבות, הוא היסטורי ומשנה חיים בעבור רבים מתוכם. אלפי עובדים יעברו מאחורי הקלעים לקדמת הבמה מבחינת רשת הביטחון החשובה שהמדינה תספק להם מעתה ואילך".
על פי חוק הביטוח הלאומי, שר העבודה והרווחה רשאי לקבוע בצו כי מבוטחים העוסקים בסוג עבודה מסוים יחשבו עובדים שכירים על פי חוק. השר החליט להרחיב את הצו שיכלול גם אנשי צוות מקצועיים בתחום הטכני או האומנותי בהפקות אודיו-ויזואליות, בהם: צלמים, טכנאים דיגיטלים, תאורנים, מקליטים, בום-מנים, מעצבי תלבושות, מלבישים, מאפרים ועוזרי הפקה.
התנאי לצורך הכרה באיש צוות מקצועי כעובד שכיר בהסכם מראש לתקופה של רבע שנה לפחות או השתתפות בחמישה ימי הפקה לפחות או השתתפות בסדרה אחת למשך לפחות שלושה ימי הפקה. לאחר שאושר היום הצו בוועדת העבודה והרווחה, שר העבודה והרווחה איציק שמולי יחתום על הצו לאלתר.
תחילת הצו ב-1 בספטמבר והוא יחול על הסכמים שנחתמו מיום זה ואילך וגם על הסכמים שנחתמו קודם לכן ועומדים בתנאים כשלאחר צבירת שישה חודשי תקופת אשכרה יוכלו העובדים לקבל דמי אבטלה.
שפיגלר ציין, כי "הביטוח הלאומי מנסה לקדם כבר שנים את הכנסת עובדי הבמה לצו סיווג מבוטחים וביתר שאת בתקופת הקורונה. לשמחתנו שר העבודה והרווחה הרים את הכפפה והרצון לסייע לאלפי עובדים שנקלעו למצב של חוסר אונים ומצאו את עצמם ללא פרנסה במשך שבועות ממושכים ומייגעים, הופך למציאות מעשית. הרחבת הצו היא בשורה אמיתית ועשיית צדק סוציאלי מהמדרגה הראשונה. מיד כשהצו יחתם הביטוח הלאומי יממש אותו ללא דיחוי".
טרופר הוסיף כי "אישרנו היום דמי אבטלה לאנשים שהכי זקוקים לכך בעולם התרבות. אנחנו מתעקשים לדאוג גם לאנשים שלפעמים הופכים שקופים. עולם התרבות חווה ימים מורכבים והאחריות שלנו היא להעניק לכל אותם עובדים ביטחון כלכלי לטווח ארוך. עבדנו לילות וימים כדי שהתיקון החשוב הזה יתקיים ויכלול בתוכו את כל מי שזקוק לכך. אני שמח ומברך על המהלך החשוב והשותפים לו, מדובר בתיקון חשוב וחיובי".
לדברי מנכ"ל אקט, איתמר אביטן, "היום עשינו היסטוריה. בזכות מאבק נחוש שהובלנו, הפרילנסרים שעובדים בעולם התרבות יקבלו דמי אבטלה מלאים. מדובר באלפי צלמים, תאורנים, מקליטים, מעצבי תלבושות, מאפרים, עוזרי הפקה שיקבלו דמי אבטלה. אני מודה לשר העבודה והרווחה איציק שמולי, ומנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר על ההתגייסות, וגם ליו"ר ועדת העבודה והרווחה חיים כץ ולשר התרבות חילי טרופר על שיתוף הפעולה החשוב".
לדברי כץ, "יצרנו רשת הגנה חשובה לפרילנסרים שנפלו עד כה בין הכסאות. מוטב למדינה לתת עכשיו, כדי לא לשלם ביוקר בהמשך, כשמשפחות יתרסקו כלכלית. יש לקדם מתווה לשחרור עולם התרבות והספורט מהקיפאון".
עו"ד רועי כהן, נשיא להב, בירך על המהלך. "מדובר במהלך שהיה תקוע מעל לשנתיים מאז תיקון המהלך שהובלנו בלהב עם שח"ם לגבי השחקנים והאמנים. כעת נעשה צדק היסטורי לשיוויון זכויות גם עבור עובדים אלה ולא נעצור עד שיהיה חוק דמי אבטלה לעצמאים בחוק ההסדרים הקרוב. תיקונים טלאי על טלאי לא מתאים למדינה מתוקנת".