בפעם השניה בתוך שישה חודשים, נסגרו החל מיום שישי (ערב ראש השנה) הקניונים ונאסרה פעילותן של רשתות האופנה והמסחר. פוקס, קסטרו, גולף, המשביר ודלתא הוציאו אלפי עובדים לחל"ת וכמוהן יתר רשתות הקמעונאות.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
פוקס עדכנה כי כלל חנויות הקבוצה נסגרו לפעילות החל מיום 18.9.2020 ועד לסיום תקופת הסגר וכי אתרי הסחר המקוון של הקבוצה ימשיכו לפעול כסדרם. החברה הוציאה החל מהיום (שני) את עובדי ומנהלי הקבוצה לחופשה ללא תשלום, עד לתום תקופת הסגר.
בחברה נותרו עובדים ומנהלים, לרבות במטה הקבוצה, שיעבדו במתכונת חלקית הן מבחינת היקף המשרה והן מבחינת השכר, "לצורך המשכיות עסקית". כמו כן, הראל ויזל, מנכ"ל ומבעלי השליטה בחברה, ימשיך בתפקידו באופן מלא והודיע כי הוא מוותר על מחצית משכרו במהלך תקופת הסגר.
החברה מסרה כי מנהלים בכירים נוספים, לרבות נושאי משרה בחברה, הודיעו אף הם על ויתור מחצית משכרם במהלך התקופה בה החנויות יהיו סגורות. "הקבוצה תנקוט בצעדים נוספים לצמצום ככל הניתן בהוצאות השוטפות בתקופת הסגר", מסרה החברה. "מידת ההשפעה של הסגר על תוצאות פעילות החברה תלויה, בין היתר, במידת התארכות הסגר מעבר לתקופה המתוכננת, וכן באופן החזרה לפעילות כסדרה".
גם גולף, שבסבב הקודם של סגירת החנויות פיטרה 200 עובדים הוציאה כעת את כל עובדי חנויות החברה וחלק מעובדי המטה לחופשה ללא תשלום עד לסיום תקופת הסגר. כמו כן הודיעה החברה על צמצום הוצאות וצמצום או ביטול תשלומים לצדדים שלישיים לרבות קניונים ובעלי נכסים מהם היא שוכרת חנויות.
"החברה פועלת מול המשכירים לסיכום תנאי ההקלות לתקופת הסגר. יצוין בהקשר זה, כי חלק מהמשכירים שלחו לחברה מתוויי הקלות עבור חודש ספטמבר 2020". כמו כן, עדיקה, החברה הבת של גולף, סגרה אף היא את החנויות והוציאה את העובדים לחל"ת. אתרי האונליין של גולף ואתר הסחר של עדיקה ימשיכו לעבוד כרגיל.
"סכום שלא מכסה אפילו את הסגירה והפתיחה של החנויות"
קבוצת המשביר סגרה גם היא את כל החנויות והוציאה לחופשה ללא תשלום כ-3,000 עובדים, בהם עובדים ישירים של המשביר ודיילים. הקבוצה השאירה עשרות עובדים בודדים במטה החברה. "בגלל שאין אכיפה של ההנחיות בארועים, חתונות, מסיבות ובתי הכנסת, אנחנו סגורים שוב", אמר רמי שביט, בעל השליטה במשביר.
"אנחנו סגורים ושוק מחנה יהודה ובתי הכנסת פתוחים. זה לא הגיוני. מה אני חושב על מתווה שימור העובדים? אני לא מאמין שהממשלה תיתן לי 5,000 שקל לעובד. בסגר הראשון קיבלתי סכום זעום של 3-2 מיליון שקל. דיברו על 18 מיליון שקל. יצא סכום מצחיק שאפילו לא כיסה את הוצאות הסגירה והפתיחה של החנויות".
קבוצת קסטרו עברה גם היא לפעילות במתכונת מצומצמת ועובדת החל מהיום בעיקר באמצעות אתרי האינטרנט ומפעילה שירות לקוחות. הקבוצה מעסיקה כיום כ-4,000 עובדים ומרביתם יצאו לחופשה ללא תשלום. מנכ"ל החברה, רון רוטר, מוותר על 60% משכרו, החל מיום מינויו במאי 2020. יו"ר הדירקטוריון גבי רוטר ומנכ"ל חברות הודיס, יוסי גביזון, מוותרים החל מהדממת פעילות הקודמת במרץ 2020 על 50% משכרם ברוטו ויתר מנהלי הקבוצה מוותרים על 15% משכרם.
מכירות הקבוצה והפעילות בכללותה עשויים להיות מושפעים ממשך תקופת הסגר השני ובשלב זה בחברות האופנה מתקשים להעריך את היקף הפגיעה בתוצאות העסקיות.
איקאה הוציאה לחל"ת; הום סנטר ואייס ממשיכות כרגיל
בשונה מהסגר הראשון, המדינה הכירה בחנויות DIY כחיוניות ולכן חנויות אלה נותרו פתוחות והחברות שבחודש מרץ שלחו מאות עובדים לחל"ת, לא פגעו בעובדים בגל השני. זאת לעומת איקאה שסגרה את החנויות ושיגרה 1,500 עובדים לחל"ת
האיסור על הפעלת חנויות שולח אלפי עובדים הביתה. כשלושה חודשים בלבד אחרי שהחזירה את עובדיה מחל"ת, שלחה היום איקאה כ-1,500 עובדים לחל"ת בפעם השנייה. זאת בעקבות המגבלות שאינן מאפשרות פתיחת חנויות שאינן לצרכים חיוניים. מדובר בכמעט כל עובדי החברה, למעט עשרות בודדות במטה. כזכור, איקאה הוציאה בגל הראשון את עובדיה לחל"ת ולמרות שהייתה הראשונה לחזור, לא החזירה את כל העובדים ומאות מהם סיימו את העסקתם בחברה עם תום תקופת החל"ת.
בשונה מהסגר הראשון, המדינה הכירה בחנויות DIY כחיוניות ולכן, כל חנויות הום סנטר ואייס נותרו פתוחות והחברות שבחודש מרץ שלחו מאות עובדים לחל״ת, לא פגעו בעובדים בגל השני. בכיר בענף מסר: ״הפעם השכילו להבין שכדאי שיהיה מקום בו ניתן לרכוש מוצרים חיוניים לתחזוקת הבית כגון, ברזים, אביזרי אינסטלציה לתיקון נזילות, מוצרים לטיפול בתקלות חשמל ועוד". כאמור, בחודש מרץ, הוציאה אייס 650 מתוך 900 עובדיה לחל"ת והום סנטר הוציאה בסגר הראשון 1,000 מתוך 1,400 העובדים.
ברשתות הספרים לעומת זאת, נאלצו בסוף השבוע האחרון לסגור את החנויות ופועלים החל מהבוקר במתכונת של משלוחים בלבד. על רקע זה, הוציאה רשת צומת ספרים כ-500 מתוך 700 עובדיה לחל"ת. מסטימצקי לא נמסרה תגובה, אך הערכות הן כי הרשת לא תוכל לשאת בעלות העסקת מאות עובדים ותיאלץ לנקוט בצעדים דומים.
פורסם לראשונה: 11:57, 21.09.20