אם חשבתם שרק אנשי עסקים עלולים להיות חשופים לביצוע עבירה חמורה של שימוש במידע פנים, תחשבו שוב. זה יכול להשפיע על כולנו: מזכירה, עיתונאי/ת, עובדים זוטרים ובכירים.
מי שאמון בישראל על אכיפה לא מתפשרת בנושא זו עו"ד ציפי גז, מנהלת מחלקת חקירות, מודיעין ובקרת מסחר ברשות ני"ע וצוותה, ופרקליטות מיסוי וכלכלה. כדי להימנע מביצוע עבירה פלילית וסיכון במאסר גיבשנו באמצעות עו"ד גז מדריך מפורט המסביר לנו את הסכנה שבשימוש במידע לא חוקי.
מהי עבירת שימוש במידע פנים ואיך היא רלוונטית לאזרח הרגיל?
עבירת השימוש במידע הפנים נועדה למנוע ניצול של יתרון לא הוגן על ידי גורמים שבידם מידע על החברה הציבורית שאינו ידוע ליתר המשקיעים. נאסר על איש הפנים להשתמש במידע הפנים שבידו הן בדרך של ביצוע עסקאות הן באמצעות העברת מידע הפנים לאדם אחר העשוי להשתמש בו. האיסור על עשיית שימוש חל גם על מי שקיבל מידע מאיש פנים.
"למשל", מסבירה עו"ד גז, "סמנכ"ל בחברה ציבורית שותף למו"מ לחתימת חוזה בין החברה לחברה זרה, חוזה שעתיד להשפיע משמעותית על תוצאותיה הכספיות בשנים הקרובות. עם סיום המו"מ רוכש הסמנכ"ל את מניות החברה הציבורית בבורסה. למחרת החתימה מפרסמת החברה דיווח מיידי שבו נודע לראשונה לציבור על חתימת החוזה. דוגמה נוספת: מזכירת מנכ"ל בחברה ציבורית התבקשה על ידי המנכ"ל להכין מסמכים לחתימת חוזה שעליו צפויה החברה לחתום עם חברה אחרת וישפיע מהותית על הכנסות החברה הציבורית. המזכירה מעדכנת את אביה ובן זוגה על הכוונה לחתום על אותו חוזה באותו היום. השניים ממהרים לרכוש את מניות החברה הציבורית. הדיווח על חתימת החוזה מתפרסם על ידי החברה למחרת בבוקר.
להדריך את העובדים
מי יכול להיות איש פנים?
איש פנים הוא נושא משרה בחברה או כל אדם אחר שמעמדו או תפקידו בחברה או קשריו עימה נתנו לו גישה למידע הפנים, כולל עו"ד חיצוני, רו"ח חיצוני, איש יח"צ וכו' ובן משפחה. בעשור האחרון הוחמרה הענישה על עבירות מידע פנים. מי שמשתמש במידע פנים צפוי לעונש מאסר.
איך אפשר להימנע משימוש במידע פנים?
מי שמחזיק בידו מידע משמעותי שלא ידוע לציבור צריך להימנע מביצוע עסקאות בנייר הערך של החברה ולהימנע ממסירת המידע לאחרים. חברות צריכות להדריך את העובדים בדבר האיסור על שימוש במידע פנים, וכשקיים מידע פנים, להודיע לכל מי שחשוף לו שאין לבצע עסקאות בנייר הערך של החברה או למוסרו לאחרים.
עו"ד גז מציינת כי יש סימנים שעשויים להעלות חשד לשימוש במידע פנים בנסיבות מסוימות: למשל, אדם פותח חשבון ומיד לאחר מכן מורה לקנות/למכור ני"ע מסוים במסחר בהיקף גדול, ובייחוד אם הוא מורה על ביצוע מיידי או עד לשעה מסוימת; או אדם שמבצע פעילות ראשונה של רכישת או מכירת ני"ע זמן מועט לפני פרסום דיווח מהותי.
לא למהר לשתף
אילו מקרים, לדוגמה, נחשבו כמידע פנים?
לאחרונה, לאחר חקירה שהתנהלה ברשות ני"ע, הודיעה פרקליטות מיסוי וכלכלה כי היא שוקלת להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד דניאל בירנבאום, המנכ"ל לשעבר של סודהסטרים, ומקורבתו איילה שרח כהן, בגין חשד לעבירות של שימוש במידע פנים ושיבוש הליכי משפט. לפי החשד, כשהיה מנכ"ל סודהסטרים מסר בירנבאום לשרח כהן מידע פנים בקשר לסודהסטרים בשתי הזדמנויות ב-2018-2017. נטען כי במידע כלל בין השאר את העובדה כי פפסיקו העולמית מתכוונת לרכוש את סודהסטרים. כשמידע הפנים בידיה ביצעה המקורבת למנכ"ל בשלושה מועדים עסקאות של כ-450 אלף שקל, שהניבו לה רווח כולל של כ-180 אלף שקל. השניים כופרים בטענות.
עו"ד גז מזכירה עוד מצבים שעלולים לגרום לחשיפה פלילית וטופלו ברשות ני"ע: "עיתונאי מקבל בטעות מידע על תוצאות הדו"חות הכספיים של חברה ציבורית לפני שפורסמו בציבור. הוא מוסר נתונים מהדו"חות לחבר שעוסק במסחר בני"ע. הנתונים מצביעים על תוצאות נמוכות מהציפיות, והחבר מוכר את מניות החברה כדי למנוע הפסד שעלול לספוג עקב ירידת שער צפויה של המניות לאחר הפרסום לציבור. במקרה אחר, סמנכ"ל בחברה משתף את בן זוגו במידע על מו"מ לשיתוף פעולה עם חברה בינלאומית. יום לפני חתימת ההסכם בן הזוג מעדכן את אחותו בהסכם ואומר לה כי כדאי לה לקנות את המניות כעת. באותו היום אחותו קונה את מניות החברה, ולמחרת מתפרסם הדיווח על שיתוף הפעולה וכך נודע לראשונה לציבור".
שמעתי מחבר שלי שעובד בחברה ציבורית שהם הולכים לחתום בשבוע הבא על עסקה משמעותית שתניב להם רווח רב. האם אני יכול לרכוש מניות של החברה או שאני מסתכן?
עובד בחברה ציבורית מוגדר בחוק כאיש פנים ולכן מידע שהתקבל ממנו הוא מידע פנים ולכן אסור לך לקנות את המניה.
מהי הסנקציה הפלילית או הכספית אם אני משתמש במידע פנים?
איש פנים המשתמש במידע פנים חשוף ל-5 שנות מאסר או קנס. משתמש במידע פנים שהגיע לידו מאיש פנים צפוי לשנתיים מאסר או קנס.